Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Rock n roll: μουσική και επανάσταση

Rock n roll: μουσική και επανάσταση
Η ADaM Productions σε συνεργασία με τους Σαλτιμπάγκους παρουσιάζει και στην Αθήνα στο θέατρο Πόρτα, το εξαιρετικό έργο του Tom  Stoppard για τον έρωτα, την επανάσταση και τη μουσική .

Τι σχέση έχει ο Μικ Τζάγκερ με τον Λένιν; Τι συνδέει τον Σύντ Μπάρετ με το Θεό Πάνα; Τι ενώνει την ποίηση της Σαπφώς με τους Πινκ Φλόιντ; Ποια η σχέση του Rock ‘n’ Roll με την επανάσταση;

Τα ερωτήματα απαντώνται επιτυχώς από τον Tom Stoppard, ένα από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, μέσα από το τελευταίο του έργο με τίτλο απλά Rock ‘n’ Roll

Η ιστορία του Rock N Roll έχει αφετηρία το 1968, επιχειρώντας μια βαθιά τομή στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ευρώπη στα τέλη του 20ού αιώνα, δείχνοντας έτσι ιδιαίτερα επετειακό, σαράντα χρόνια μετά το Μάη του `68 και την Άνοιξη της Πράγας.

Η μουσική του rock ‘n’ roll μπερδεύεται με τον έρωτα και την επανάσταση μέσα από τις διαφωνίες των ηρώων όσον αφορά την έκφραση της αντίθεσής τους με το καθεστώς, τις συγκρούσεις μεταξύ του φοιτητή και του Άγγλου καθηγητή του Μαξ, που είναι κομμουνιστής και υπερασπίζεται τους σοβιετικούς, τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο η Έληνορ, η σύζυγος του Μαξ η οποία διδάσκει στους μαθητές της τη λυρική ποίηση της Σαπφώς, και ο έρωτας της μικρής τους κόρης Εσμέ για τον Γιαν, καθώς και με τις προσωπικές ιστορίες και τα πάθη των ηρώων, με φόντο μια εποχή και μια χώρα στο μάτι του κυκλώνα, εκεί που η ερωτική ζάλη της φλογέρας του θεού Πάνα συναντά την ψυχεδέλεια της μουσικής των Pink Floyd και διαδραματίζεται η ιστορία του Rock ‘n Roll.

Ταυτόχρονα μέσα από τους The Plastic Head People, ένα Rock μουσικό συγκρότημα ,  που διώκεται από το καθεστώς και γίνεται σύμβολο της αντίστασης, ο Stoppard αναδεικνύει τη πραγματική πολιτική δύναμη των μουσικών και πολιτιστικών  επαναστάσεων.

Η ιστορία φτάνει μέχρι και το 1990 όταν το τείχος του Βερολίνου έχει πέσει και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο έχει καταρρεύσει.

Σ’ αυτή την περίοδο στο Καίμπριτζ μια άλλη φιλόλογος διαβάζει Πλούταρχο που αναγγέλλει τον θάνατο του θεού Πάνα ενώ στην ελεύθερη πια Πράγα, ο Γιαν μαζί με την Εσμέ, παρακολουθούν εκστατικοί την πρώτη συναυλία των αγαπημένων του Rolling Stοnes που συμβολίζουν την αναγέννηση του θεού Πάνα στη σύγχρονή εποχή.

Το Rock ‘n’ Roll είναι το τελευταίο του έργο που ολοκλήρωσε ο Stoppard το 2006 και είχε μια θριαμβευτική πορεία ως τώρα στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Λισσαβόνα, το Σίδνεϋ και τη Νέα Υόρκη.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των Pink Floyd, Bob Dylan, Rolling Stones, Velvet Underground, U2, John Lennon, Guns `n Roses, Grateful Dead, Beach Boys και Syd Barrett.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κοτανίδη, η μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέϊσγουελ, η δημιουργία video του Ανδρέα Αποστολίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Βάλβη, Γιάννης Δρίτσας, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Σταύρος Μερμήγκης, Στέλλα Μπαλωμένου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Βασίλης Παπαδημητρίου , Βαγγέλης Ρόκκος, Αλέκος Συσσοβίτης, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Σχετικές ειδήσεις
«Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση»: Παράταση παραστάσεων
25.01.2017 12:48
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει την παράταση της παράστασης του έργου του Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017.
Η Ωραία Ελένη, του Ζακ Όφενμπαχ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
20.12.2016 10:46
H Αθηναία «Ωραία Ελένη», η ξεκαρδιστική οπερέτα - έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα. Από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή, στις 21.00, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Η Αποστολή - Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χ. Μύλλερ:  β' κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο Άττις
01.11.2016 11:49
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Μάιος – Ιούνιος 2016), παρουσιάζει εκ νέου το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 25 Νοεμβρίου 2016.
31.10.2016 17:20
Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή των παραστάσεων από το κοινό και τους κριτικούς "Tο ‘21" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφει ανανεωμένο. Από 31 Οκτωβρίου δίνεται ξανά η ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να δει την παράσταση αυτή, καθώς επιστρέφει δυναμικά στο Θέατρο Πορεία. Μια ρηξικέλευθη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση υπό τη μορφή ροκ ορατόριου, που πηγαίνει ακόμα πιο μακριά τη φόρμα που ο ιδιοφυής νέος δημιουργός εγκαινίασε με το «Θείο Τραγί».
Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Άττις
25.04.2016 10:19
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.