Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Rock n roll: μουσική και επανάσταση

Rock n roll: μουσική και επανάσταση
Η ADaM Productions σε συνεργασία με τους Σαλτιμπάγκους παρουσιάζει και στην Αθήνα στο θέατρο Πόρτα, το εξαιρετικό έργο του Tom  Stoppard για τον έρωτα, την επανάσταση και τη μουσική .

Τι σχέση έχει ο Μικ Τζάγκερ με τον Λένιν; Τι συνδέει τον Σύντ Μπάρετ με το Θεό Πάνα; Τι ενώνει την ποίηση της Σαπφώς με τους Πινκ Φλόιντ; Ποια η σχέση του Rock ‘n’ Roll με την επανάσταση;

Τα ερωτήματα απαντώνται επιτυχώς από τον Tom Stoppard, ένα από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, μέσα από το τελευταίο του έργο με τίτλο απλά Rock ‘n’ Roll

Η ιστορία του Rock N Roll έχει αφετηρία το 1968, επιχειρώντας μια βαθιά τομή στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ευρώπη στα τέλη του 20ού αιώνα, δείχνοντας έτσι ιδιαίτερα επετειακό, σαράντα χρόνια μετά το Μάη του `68 και την Άνοιξη της Πράγας.

Η μουσική του rock ‘n’ roll μπερδεύεται με τον έρωτα και την επανάσταση μέσα από τις διαφωνίες των ηρώων όσον αφορά την έκφραση της αντίθεσής τους με το καθεστώς, τις συγκρούσεις μεταξύ του φοιτητή και του Άγγλου καθηγητή του Μαξ, που είναι κομμουνιστής και υπερασπίζεται τους σοβιετικούς, τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο η Έληνορ, η σύζυγος του Μαξ η οποία διδάσκει στους μαθητές της τη λυρική ποίηση της Σαπφώς, και ο έρωτας της μικρής τους κόρης Εσμέ για τον Γιαν, καθώς και με τις προσωπικές ιστορίες και τα πάθη των ηρώων, με φόντο μια εποχή και μια χώρα στο μάτι του κυκλώνα, εκεί που η ερωτική ζάλη της φλογέρας του θεού Πάνα συναντά την ψυχεδέλεια της μουσικής των Pink Floyd και διαδραματίζεται η ιστορία του Rock ‘n Roll.

Ταυτόχρονα μέσα από τους The Plastic Head People, ένα Rock μουσικό συγκρότημα ,  που διώκεται από το καθεστώς και γίνεται σύμβολο της αντίστασης, ο Stoppard αναδεικνύει τη πραγματική πολιτική δύναμη των μουσικών και πολιτιστικών  επαναστάσεων.

Η ιστορία φτάνει μέχρι και το 1990 όταν το τείχος του Βερολίνου έχει πέσει και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο έχει καταρρεύσει.

Σ’ αυτή την περίοδο στο Καίμπριτζ μια άλλη φιλόλογος διαβάζει Πλούταρχο που αναγγέλλει τον θάνατο του θεού Πάνα ενώ στην ελεύθερη πια Πράγα, ο Γιαν μαζί με την Εσμέ, παρακολουθούν εκστατικοί την πρώτη συναυλία των αγαπημένων του Rolling Stοnes που συμβολίζουν την αναγέννηση του θεού Πάνα στη σύγχρονή εποχή.

Το Rock ‘n’ Roll είναι το τελευταίο του έργο που ολοκλήρωσε ο Stoppard το 2006 και είχε μια θριαμβευτική πορεία ως τώρα στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Λισσαβόνα, το Σίδνεϋ και τη Νέα Υόρκη.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των Pink Floyd, Bob Dylan, Rolling Stones, Velvet Underground, U2, John Lennon, Guns `n Roses, Grateful Dead, Beach Boys και Syd Barrett.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κοτανίδη, η μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέϊσγουελ, η δημιουργία video του Ανδρέα Αποστολίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Βάλβη, Γιάννης Δρίτσας, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Σταύρος Μερμήγκης, Στέλλα Μπαλωμένου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Βασίλης Παπαδημητρίου , Βαγγέλης Ρόκκος, Αλέκος Συσσοβίτης, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.05.2016 17:10
Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «κολυμπούν» στα νερά της λογοτεχνίας και «καταδύονται» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία 115 ετών.
Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Άττις
25.04.2016 10:19
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.
Αντιγόνη: με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου στο Θέατρο Ειλισσός
19.04.2016 11:23
Το Θέατρο Ειλισσός παρουσιάζει από τις 10 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2016, μια μουσική προσέγγιση στο πρωτότυπο των χορικών & κομμού της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή βασισμένη στην μετρική του κειμένου.
Holy Beat στο Bios: Party πριν την πρεμιέρα!
18.03.2016 15:15
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, λίγο πριν την πρεμιέρα του Holy Beat, ελάτε στο Bios.Tesla να χορέψουμε σε ρυθμούς swing, jazz & rock ‘n’ roll. Το μπαρ θα σερβίρει το μοναδικό cocktail Holy Spirit, φτιαγμένο ειδικά για την περίσταση σε τιμή έκπληξη!
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, μια μουσική παράσταση στο Vault
30.11.2015 11:07
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την μουσική παράσταση “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ”, μια σκοτεινή μουσική ιστορία, εμπνευσμένη από το Nightmare Before Christmas, του Tim Burton, από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Παρασκευή, έως 8 Ιανουαρίου 2016 (για 6 παραστάσεις).