«Βγαίνουμε απ’ το κουτί. Στηρίζουμε τη διαφορετικότητα». Αυτό είναι το μήνυμα που έχει σκοπό να μεταδώσει σε όλους το 1ο Unbox Festival που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο The Hub. Οι εκδηλώσεις του περιλαμβάνουν βιωματικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, performance, εκθέσεις και μουσική. Λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, ο Ραφαήλ Μπιλίδας, Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων της Tandem, του Οργανισμού που είχε και την πρωτοβουλία, απάντησε τις ερωτήσεις μας και έδωσε το δικό του μήνυμα εξωστρέφειας και αλληλεγγύης!


Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό φεστιβάλ, το Unbox Festival. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα, τη διοργάνωση και τους στόχους της.

Ραφαήλ Μπιλίδας: Η ιδέα του φεστιβάλ ξεκίνησε ένα χρόνο πριν όταν συζητούσαμε δράσεις εξωστρέφειας και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουμε το έργο μας. Έκτοτε η ιδέα άλλαξε αρκετές φορές τόπο, χρόνο, συντελεστές, concept για να καταλήξουμε εδώ. Δεν θέλαμε ένα σκέτο fundraising event και μόνο. Το UNBOX Festival είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε στον κόσμο τι κάνουμε, να εκφραστούμε και να προσκαλέσουμε αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δράσεις μας.

Cul.N.: Το πρόγραμμα τι είδους δράσεις περιλαμβάνει; Ο κόσμος που θα έρθει τι θα παρακολουθήσει και ποια μηνύματα θα λάβει;

Ρ.Μ.: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για όλους. Το πρωί είναι αφιερωμένο στα παιδιά, με workshop από «Το Άθυρμα», παιδική παράσταση από «Τα Τσόκαρα» και τη Χριστουγεννιάτικη δράση το μεσημέρι. Παράλληλα θα γίνεται η δράση της Ομάδας Ευαισθητοποίησης της Tandem με βιωματικά παιχνίδια. Στη συνέχεια θα γίνουν προβολές των ταινιών: “Με λένε Στέλιο” του Γιάννη Κασπίρη, ο “Τυφλός Ψαράς” του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου καθώς και η μικρού μήκους ταινία της Ρενέ Γκάτση με τίτλο ” Drop it”. Έπειτα η Μαριέλα Νέστορα από την ομάδα χορού Yelp danceco θα παρουσιάσει την UMIDITA και στις 21:00 ο Πέτρος Αδάμ, DJ και μουσικός παραγωγός του ΚOSMOS 93,6 θ’ ανοίξει το live των Burger Project με το οποίο θα κλείσει το φεστιβάλ. Παράλληλα στο χώρο θα τρέχει εικαστική έκθεση των σπουδαστών της σχολής Velios School of Art με θέμα «Όλοι είμαστε διαφορετικοί – Όλοι είμαστε ίσοι» και θα γίνεται και θεματική προβολή με θέμα τη διαφορετικότητα από τους σπουδαστές της SAE Technology Group Athens.

Το μήνυμα που θα λάβει ο κόσμος είναι το μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας, υπέρ της αλληλεγγύης, έξω από «κουτιά» που μας περιορίζουν.

Cul.N.: Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το 100% των εσόδων από το UNBOX Festival θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του έργου της Tandem απέναντι στους περιθαλπόμενους του Κ.Α.Α.Π.Α.Α. (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας) και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που στηρίζει. Πείτε μας γι’ αυτή την πρωτοβουλία και τις διαστάσεις της.

Ρ.Μ.: Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε τις δράσεις μας στο ευρύ κοινό με έναν τρόπο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να περάσουμε το μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας. Οι δράσεις μας στο Κ.Α.Α.Π.Α.Α. Βούλας (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας) είναι επικεντρωμένες στο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κομμάτι των περιθαλπομένων μιας και μιλάμε για περίπου 100 παιδιά και νέους με διανοητικές και κινητικές αναπηρίες οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να βγουν έξω από το ίδρυμα και δε λαμβάνουν ερεθίσματα. Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και ξεπερνούν το κομμάτι της επιβίωσης και των βασικών αναγκών. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ευκαιρίες, ότι θα μεγαλώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και θα έχουν εφόδια για το μέλλον. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία επίσης είναι να δει ο κόσμος την πραγματικότητα και την καθημερινότητα αυτών των ατόμων έτσι όπως είναι. Όλα τα έσοδα από το UNBOX Festival θα στηρίξουν τις δράσεις της Tandem γι’ αυτά τα παιδιά.  Ο κόσμος μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες για το έργο μας στην ιστοσελίδα μας και φυσικά να μας επισκεφθεί.

Cul.N.: «Βγαίνουμε απ’ το κουτί. Στηρίζουμε τη διαφορετικότητα» είναι το μότο του Φεστιβάλ. Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και σε πόσο επικίνδυνη χρονικά περίοδο είμαστε για την αποδοχή αυτή;

Ρ.Μ.: Με τον όρο «διαφορετικότητα» εννοούμε οτιδήποτε ξεφεύγει από τα όρια του συμβατού και ξεχωρίζει ως προς κάποιο χαρακτηριστικό. Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής. Ειδικά όταν αυτή τυγχάνει του δέοντος σεβασμού. Οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων αν και φαινομενικά δε συναντιούνται ποτέ, έχουν ένα ή παραπάνω κοινά σημεία. Αν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν τότε ανακατεύουν τα χρώματα των ονείρων τους και ανακαλύπτουν ότι καταλήγουν στο ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας και της αλληλεγγύης. 

Cul.N.: Στην Ελλάδα η διαφορετικότητα όμως ουσιαστικά δεν είχε ποτέ τη στήριξη που θα έπρεπε. Η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα είναι αφιλόξενες για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πιστεύετε πως αυτό μπορεί να αλλάξει; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;

Ρ.Μ.: Θεωρώ ότι αυτό προβάλλεται περισσότερο και γι αυτό καταλήγουμε στο να τοποθετούμε αυτή τη γενικευμένη και καθόλου κολακευτική λεζάντα στην πόλη μας και τη χώρα μας. Όταν αναμασάμε το ίδιο πράγμα συνεχώς ο κόσμος φοβάται και οι αρνητικές επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές.

Το μότο του UNBOX Festival μας προτρέπει να βγούμε απ’ το κουτί μας. Κρύβουμε το διαφορετικό και προσπαθούμε να χωρέσουμε σ’ ένα κουτί που δεν φτιάχτηκε για μας ελπίζοντας να αισθανθούμε το “ανήκειν” ενώ ταυτόχρονα καταπιέζουμε την προσωπικότητα και την έκφραση μας. Η μεταξύ μας επαφή και επικοινωνία, η ορατότητα, ο διάλογος και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτα για να φτάσουμε στην αποδοχή.

Cul.N.: Ο πολιτισμός είναι ένας Δούρειος Ίππος για τη βελτίωση της νοοτροπίας ενός λαού;

Ρ.Μ.: Με την έννοια του μέσου ή και του όπλου αν θέλετε, σαφώς. Δεν έχει όμως σε καμία περίπτωση την έννοια του δόλιου ή κρυφού. Ο πολιτισμός καλλιεργεί τη κριτική ικανότητα του ατόμου, ανοίγει νέους ορίζοντες χωρίς να δρα καταπιεστικά και ύπουλα.

Cul.N.: Το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε εσείς στον κόσμο που θα έρθει στο Φεστιβάλ ποιο είναι; Για ποιους λόγους θα λέγατε σε ένα νέο άνθρωπο να έρθει;

Ρ.Μ.: Η ελπίδα για το μέλλον βρίσκεται στους νέους. Στους νέους που θέλουν ν’ αλλάξουν τα πράγματα, τις αντιλήψεις, τις νοοτροπίες, σ’ αυτούς που αλλάζουν αυτό που δεν τους αρέσει δρώντας δημιουργικά. Στο UNBOX Festival θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη διαφορετικότητα από μια σκοπιά που δεν τους απειλεί, να προβληματιστούν και να ενημερωθούν για τρόπους δράσης που ενδεχομένως δε γνωρίζουν. Στις 7 Δεκεμβρίου «βγαίνουμε απ’ το κουτί, στηρίζουμε τη διαφορετικότητα».

Το Unbox Festival θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο ΤΗΕ HUB. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ