Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν το βιβλίο για νέους, Αγριόδασος – Τα Χρονικά Του Αγριόδασους, Βιβλίο 1, του Κόλιν Μελόυ, σε εικονογράφηση της Κάρσον Έλλις.

Σας θυμίζει κάτι το όνομα Κόλιν Μελόυ; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τη φολκ ροκ μπάντα Decemberists, ηγέτης και τραγουδιστής της οποίας είναι ο Κόλιν…

Το μυθιστόρημά του κοσμείται από τις υπέροχες ζωγραφιές της βραβευμένης Κάρσον Έλλις, που είναι γνωστή από τις πρωτότυπες εικόνες της στα βιβλία του Λέμονι Σνίκετ.

Το Αγριόδασος είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας που αποπνέει άρωμα παραμυθιού. Αυτό δεν το εμποδίζει, όμως, να αναφέρεται στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», δηλαδή σε πολεμικές συγκρούσεις, μάχες, προδοσίες και θανάτους. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο συγγραφέας σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Kirkus: «Νιώθω ότι ο κόσμος ανησυχεί υπερβολικά για το τι μπορεί να κατανοήσει και να επεξεργαστεί ένα παιδί. Όταν ήμουν εγώ παιδί, τα βιβλία που αγαπούσα ήταν αυτά που εξερευνούσαν την πιο σκοτεινή πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων. Δε θυμάμαι όμως να με ενοχλεί αυτό. Νομίζω πως είχε σχέση με την πιο ανεκτική στάση που είχαν οι γονείς κατά τη δεκαετία του ’70. Τότε δεν μας έκρυβαν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, όπως κάνουμε εμείς στα παιδιά μας».

Πέρα όμως από αυτά, όταν το χιούμορ, το σασπένς και οι εκπλήξεις περισσεύουν, κι όταν έχεις δύο τόσο αξιαγάπητους ήρωες, τότε μπορείς να μιλάς για ένα μικρό αριστούργημα!

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου

Η ζωή της Πρου ΜακΚίλ ήταν κανονική. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο μικρός της αδερφός έπεσε θύμα απαγωγής από ένα σμήνος κοράκια. Από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πραγματικά παράξενα. Κι αυτό γιατί, αν προσέξεις έναν οποιονδήποτε χάρτη της πόλης του Πόρτλαντ, υπάρχει μια μεγάλη πράσινη κηλίδα στην άκρη της πόλης, που γράφει «Α.Α.». Είναι τα αρχικά των λέξεων «Αδιάβατος Αγριότοπος». Κανείς δεν έχει πάει εκεί ή –για να είμαστε ακριβείς– κανείς δεν έχει επιστρέψει από κει για να διηγηθεί τι είδε.

Εκεί ακριβώς πήγαν τα κοράκια τον αδερφό της Πρου… Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια που θα φέρει την Πρου και τον φίλο της τον Κέρτις στα βάθη του Αδιάβατου Αγριότοπου. Εκεί θα ανακαλύψουν έναν μυστικό κόσμο γεμάτο πλάσματα που πολεμούν μεταξύ τους, ειρηνικούς μύστες και ισχυρές προσωπικότητες με σκοτεινότατα σχέδια. Το ταξίδι που ξεκινά ως αποστολή διάσωσης οδηγεί σε κάτι μεγαλύτερο καθώς οι δύο φίλοι βρίσκονται μπλεγμένοι στην πάλη για την απελευθέρωση του αγριότοπου. Ενός αγριότοπου που οι ντόπιοι αποκαλούν Αγριόδασος.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από παιδιά πάνω από 10 ετών αλλά και από μεγάλους – στις χώρες όπου κυκλοφορεί έχει δημιουργήσει αίσθηση σε μικρούς και μεγάλους και θεωρείται χαρακτηριστική περίπτωση cross-over μυθιστορήματος. Ταυτόχρονα, οι αναγνώστες των μυθιστορημάτων φαντασίας, και κυρίως όσοι ακολουθούν τον Κλάιβ Μπάρκερ (τον μετρ του dark fantasy), θα αναγνωρίσουν έναν νέο μάστορα του φανταστικού  – τον Κόλιν Μελόυ.

Τα παιδιά κι οι έφηβοι θα σταθούν στη γοργή περιπέτεια, στο έντονο σασπένς, στους απίθανους χαρακτήρες και στο ταξίδι αυτογνωσίας των δύο πρωταγωνιστών. Οι μεγάλοι θα σταθούν στην αλληγορία για τον σύγχρονο κόσμο, στην αψεγάδιαστη αισθητική του λόγου σε συνδυασμό με την εικόνα.

Ο ίδιος ο Λέμονι Σνίκετ δήλωσε για το Αγριόδασος:

«Το βιβλίο αυτό μοιάζει με το άγριο, παράξενο δάσος που περιγράφει. Νιώθεις τον κίνδυνο και την αγωνία, νιώθεις ότι θα σου συμβούν πράγματα τόσο τρομακτικά, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί. Όταν μπήκα, δεν ήθελα να ξαναβγώ».

«Το ντεμπούτο του Μελόυ ανήκει στο είδος του περίτεχνα δουλεμένου μυθιστορήματος φαντασίας, το οποίο είναι τόσο καλά φτιαγμένο, που είναι γραφτό να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, όπως και τα κλασικά “Χρονικά της Νάρνια”».

Booklist

Βιογραφικά των συντελεστών

Όταν ήταν δέκα χρονών, o Κόλιν Μελόυ έγραψε ένα γράμμα στον Ρέι Μπράντμπερι, τον πατέρα της επιστημονικής φαντασίας, και τον πληροφορούσε ότι «κι αυτός θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα». Όταν μεγάλωσε, ο Κόλιν έγινε τραγουδιστής και τραγουδοποιός στη φολκ ροκ μπάντα Decemberists, όπου μεταμορφώνει τις παράξενες ιδέες του σε παράξενα τραγούδια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μεταμορφώνει τις ιδέες του σε μυθιστόρημα. Το Αγριόδασος δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές στις ΗΠΑ και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Όταν ήταν μικρή, η Κάρσον Έλλις λάτρευε να εξερευνά τα δάση, να ζωγραφίζει και να φροντίζει μικρά, τραυματισμένα ζωάκια μέχρι να γίνουν καλά. Από τότε δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στη ζωή της, εκτός από το ότι είναι πλέον αναγνωρισμένη εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

Ο Κόλιν και η Κάρσον ζουν μαζί με τον γιο τους Χανκ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, πολύ κοντά στον Αδιάβατο Αγριότοπο.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε το καταπληκτικό site του βιβλίου, όπου μεταξύ άλλων θα απολαύστε το τρέιλερ που δημιούργησε το studio Laika (οι δημιουργοί της ταινίας Coraline, Το σπίτι στην ομίχλη): www.wildwoodchronicles.com/extras

Οι έφηβοι στην Ελλάδα έχουν το δικό τους site: http://www.i-read.i-teen.gr/book/agriodasos-ta-xronika-toy-agriodasoys-biblio-1 για να διαβάσετε την μεταφρασμένη συνέντευξη του συγγραφέα και το κείμενο της μεταφράστριας Αργυρώς Πιπίνη.