Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Mar del Tiempo: παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο στην Πλάκα

Mar del Tiempo: παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο στην Πλάκα

Η Αναστασία Λύρα παρουσιάζει το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Δεκεμβρίου στο Μικροσκοπικό Θέατρο, το χορευτικό δρώμενο σε δύο μέρη Mar del Tiempo (Θάλασσα του Χρόνου), με θέμα το Σώμα και τον Χρόνο.


Στο εισαγωγικό πρώτο μέρος της παράστασης, με τίτλο Ο Χορός στο Βυθό της Αναπνοής, πέντε χορευτές εξερευνούν την εμπειρία της εξαιρετικά αργής κίνησης του σώματος και της ακινησίας του.


Το κύριο μέρος της παράστασης, με τίτλο Tu Amor en el Mar del Tiempo (Ο Έρωτάς σου στη Θάλασσα του Χρόνου), είναι ένα σόλο με πρωταγωνιστή το γυναικείο σώμα , που ερμηνεύει η Αλίκη Κόντζιου - Γούσα.


Το σόλο αυτό εντάσσεται στον κύκλο Tus Amores (Οι Έρωτές σου) που η χορογράφος άνοιξε με τη χορευτική εγκατάσταση Tu Amor Revolucionario (Φεστιβάλ Αθηνών 2008).


Ο κύκλος αυτός είναι βασισμένος στις πολλαπλές  δυνατότητες ορισμένων βασικών, εξαιρετικά απλών κινητικών δομών να λειτουργούν ως σύνθετες μεταφορικές εικόνες, εκφράσεις της ανθρώπινης κατάστασης.


Συντελεστές
Χορογραφία: Αναστασία Λύρα
Χορός σόλο: Αλίκη Κόντζιου - Γούσα
Ομαδικό δρώμενο: Ομάδα μαθητών της σχολής της Αλίκης Κόντζιου - Γούσα


Η Αναστασία Λύρα είναι χορογράφος και χορεύτρια. Ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική και ο ανοιχτός δημόσιος χώρος της πόλης είναι τα βασικά ενδιαφέροντά της. Έχει ασχοληθεί με τη σόλο παράσταση όσο και με τις πολυάνθρωπες χορευτικές ομάδες και δράσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αργή κίνηση.

Μαθήτευσε στην Κρατική Σχολή Χορού και σπούδασε χορογραφία με τον Robert Ellis Dunn στην Νέα Υόρκη. Χορογραφεί από το 1984. Συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Sara Rudner, Slava Ganelin, Peter Kowald, Cecil Taylor, Δόμνα Σαμίου, Ψαραντώνη, Ηλία Παπαδόπουλο και με μεγάλο αριθμό ελλήνων καλλιτεχνών του χορού.  Δημιούργησε και διεύθυνε τη Σχεδία Ομάδα Χορού από το 1996 έως το 2004.


Η Αλίκη Κόντζιου – Γούσα είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Η χορευτική της προσωπικότητα καθορίστηκε από το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αφρική, όπου ξεκίνησε τις χορευτικές της σπουδές στον κλασικό χορό. Αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή χορού Γρηγοριάδου και συνέχισε την εκπαίδευσή της με σημαντικούς δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Συνεργάστηκε με μεγάλο αριθμό ομάδων χορού: Ωκυρρόη, Σχεδία, Λάθος Κίνηση, Έλιξ, Παρουσία, Εννεάμορφο, Κειφυσά , Όνειρο και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με τον Peter Stein  στην Πενθεσίλεια (2001). Το 1992 ίδρυσε σχολή χορού που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες επαγγελματιών χορευτών και ερασιτεχνών και ειδικεύεται στην προετοιμασία των υποψηφίων για επαγγελματικές σπουδές στον χορό.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://dancingschool.gr/teachers_aliki.html


Το Μικροσκοπικό Θέατρο

Το Μικροσκοπικό Θέατρο είναι ένας χώρος για τις Τέχνες που σχεδίασε και επιμελήθηκε η Αναστασία Λύρα, σε ένα πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Νανά Κουκιάδη και Ανδρέα Δεληβοριά. Βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού κι έχει στο εσωτερικό του ορατά ρωμαϊκά θεμέλια. Η χωρητικότητά του εξαρτάται από τη διάταξη των καθισμάτων που επιλέγεται κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 50 άτομα.

Η απόσταση από τη στάση του μετρό στο Μοναστηράκι είναι 150 μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις
Χορευτικό αφιέρωμα στον Σούμπερτ από το Μικροσκοπικό Θέατρο
09.02.2017 13:29
Ένα χορευτικό αφιέρωμα στη μουσική του Φραντς Σούμπερτ θα παρουσιάσει το Μικροσκοπικό Θέατρο κάθε Σάββατο από τις 18 Φεβρουαρίου ως την 1 Απριλίου, υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.