Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το νέο παιδικό βιβλίο του Σάκη Σερέφα, με τίτλο Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, σε εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα.

Ένας δρόμος μικρός, νεογέννητος, που ξεκινάει τη διαδρομή του –τη ζωή του– με κέφι, όνειρα, απορίες, αλλαγές, ανατροπές, εκπλήξεις και τούμπες. Ένας δρόμος που βλέπει καινούρια πρόσωπα, αγάπες, καβγάδες, χωρισμούς, γιορτές και χαρές μεγάλες – βλέπει και λύπες, ανθρώπων και ζώων. Ένας δρόμος που στο τέλος συγκινητικά κι ανθρώπινα πολύ μικραίνει. Και βάζει τελεία στις ιστορίες του. Μια μινιατούρα που θα μπορούσε να θεωρηθεί συμπυκνωμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης!

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 8+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες που βοηθούν το παιδί που διαβάζει άνετα να αγαπήσει το βιβλίο.

Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει 52 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες, βιβλία για παιδιά. Θεατρικά έργα του έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού. Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον πλανήτη Γη τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007. Το βιβλίο του Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008. Το βιβλίο του Μια Τρύπα στο Νερό τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία Μια τρύπα στο νερό και Ο Θεός αυτοπροσώπως.

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1975. Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 2009, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο το 2010 και 2012. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου πενήντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με δουλειές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τέσσερα είναι σε κείμενο του ιδίου. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις για το έργο του ξεχωρίζουν το 2004 το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου της Λίλας Πατρόκλου, Η Χρυσούλα, το 2004 το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Η Κοκκινοσκουφίτσα, σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, το 2007 το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός Λύκος, και το 2012 το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου και το Βραβείο ΕΒΓΕ καλύτερης εικονογράφησης, για το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, Ο ιπτάμενος δίσκος.


Στον Σάκη Σερέφα για το βιβλίο “Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω”, απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2014.