Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής: παράσταση από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο ΑμεΑ)

Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής: παράσταση από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο ΑμεΑ)

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης και η Κοινωφελής Επιχείρησή του σε συνεργασία με την επαγγελματική ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) στα πλαίσια των «3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» και «Έτος Καβάφη 2013» - υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής», βασισμένη σε δραματοποίηση κειμένων και πεζών ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη.


Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Βασίλη Οικονόμου , στις 30 Νοεμβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης.


«Aπό την Φαντασίαν έως εις το Xαρτί. Eίναι δύσκολον πέρασμα, είναι επικίνδυνος θάλασσα. H απόστασις φαίνεται μικρά κατά πρώτην όψιν, και εν τοσούτω πόσον μακρόν ταξίδι είναι, και πόσον επιζήμιον ενίοτε δια τα πλοία τα οποία το επιχειρούν».

Τα πλοία (Πεζό Ποίημα)Το έτος 2013 έχει ανακηρυχθεί Έτος Καβάφη και στην προσπάθειά μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στον «οικουμενικό» ποιητή, δημιουργήσαμε ένα θεατρικό έργο που αναδεικνύει τόσο την αυτοαναφορική σχέση που έχει ο ίδιος με την ποιητική τέχνη όσο και τη διορατικότητά του. Οκτώ δραματικοί μονόλογοι, οι οποίοι περιπλέκονται σε θεατρικό τοπίο, προτείνονται ως έμμεση λύση για την κρίση των ηθών και των αξιών με εργαλεία την πρόσληψη του αναγνώστη / θεατή  και τη διακειμενικότητα. Τα κείμενα/ ποιήματα που θ’ ακουστούν είναι: Aι σκέψεις ενός γέροντος καλλιτέχνου, Το Σύνταγμα της Ηδονής, Έρωτος Άκουσμα, Κρυμμένα, Ο Δεκέμβρης του 1903, Το Πιόνι, ¨Βυζαντινός Άρχων, εξόριστος, στιχουργών¨ , Το Mετέπειτα, Η Διακοπή, Τρώες,  Εκόμισα εις την Τέχνη, Η Πόλις, Ιθάκη (καθώς και δύο  «καβαφικά»  ποιήματα του Γ. Ρίτσου).


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου, Μουσική σύνθεση: Σοφία Σεφεριάδη, Κοστούμια: Βάσω Καλεντέρογλου - Σοφία Σταυρακάκη, Ειδική βοηθός - Φροντιστής: Έφη Τούμπα, Φωτισμοί: Μιχαέλα Κωνσταντέλλου.

Διανομή: Κ. Π. Καβάφης: Πάνος Ζουρνατζίδης, Χαρίκλεια Φωτιάδη - Καβάφη (μητέρα ποιητή): Σοφία Σταυρακάκη, Ιθάκη: Χριστίνα Τούμπα, Γιάννης Ρίτσος:  Βασίλης Οικονόμου, «Το Σύνταγμα της Ηδονής» (Ιερόδουλες του 1900): Μαρίνα Μπεσίρη, Γεωργία Βιδάκη, Μαρία Μουρελάτου, Ναύτης: Γιώργος Ηλιάκης.


«Θε.αμ.α.»

Θέαμα: εικόνα αντικειμένων ή γεγονότων που βλέπει μπροστά του ο παρατηρητής ή θεατής, ικανή να προξενήσει συναισθηματικές αντιδράσεις (ορισμός). Ποια όμως είναι η εικόνα που μπορεί πραγματικά να προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις; Πώς επιτυγχάνονται βαθιές συγκινησιακές καταστάσεις προερχόμενες από χαρά ή λύπη; Ερωτήματα που σε περίοδο κρίσης αξιών και θεσμών φαίνεται να χάνουν την ισχύ τους και ως ύστατη ελπίδα να απομένει η αλήθεια που με την ωμή απεικόνισή της αποτελεί τον φωτεινό δάσκαλο...

Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητικές αναπηρίες και φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητική αναπηρία (συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις) αμφισβητώντας με τον πιο γόνιμο τρόπο την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί κάτι που στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός. Καθόλου περιττή αλλά επιτακτική η ανάγκη να ξεπεράσει πια η ελληνική κοινωνία τις “πρωτόγονες” και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των ΑμεΑ.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας είναι ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός ΑμεΑ - Σκηνοθέτης) που ο ίδιος αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του έδωσε τα πρώτα ψήγματα γόνιμης αμφισβήτησης αυτού του κανονισμού και συνεχίζει στο παρόν με μια αξιόλογη έως τώρα διαδρομή στα θεατρικά δρώμενα

Τo 2010 η ομάδα «Θε.αμ.α.» παρουσίασε τη «Λάμια» ένα έργο της Λίνας Αμπντελχαμίντ που αποτελούσε θεατρική αναπροσαρμογή του ¨μύθου της Λάμιας¨. To 2011 παρουσίασε τη νέα δημιουργία της με τίτλο «Ήρωες και Μύθοι» βασισμένη σε μονολόγους από τα κορυφαία θεατρικά έργα του Τέννεσση Ουίλλιαμς που έκανε πρεμιέρα στην κεντρική αυλή της "Τεχνόπολις" (Γκάζι) στις 25/7/2011. Την άνοιξη του 2012 συμμετείχε στο international workshop 'Act for Acting' (Avigliana-Italy) και παρουσίασε  την αυτοσχεδιαστική παράσταση "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή σε δύο μέρη: Α. Video-art: "Electra mourning" B. Αυτοσχεδιαστική αναπαράσταση της "σκηνής της αναγνώρισης" μεταξύ Ηλέκτρας και Ορέστη.

Την περίοδο 2012-13 το «Θε.αμ.α.» παρουσίασε το νέο δραματικό έργο της Έφης Τούμπα, «Αύριο». Τον Σεπτέμβριο (23-29) συμμετείχε μέσω του ιδρυτή της στο διεθνές Φεστιβάλ «Proteatr» που διεξήχθη στη Μόσχα. Εκεί ο Βασίλης Οικονόμου έδωσε master-class υποκριτικής με τίτλο «Ο Χώρος και ο Χρόνος στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία».

Σχετικές ειδήσεις
Η παράσταση Lebensraum - Ζωτικός Χώρος για την Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία
15.02.2017 16:38
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, η παράσταση Lebensraum-Ζωτικός χώρος του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου, θα δοθεί στην θεατρική σκηνή του Faust για την Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία.
H Χαμένη Αθωότητα της Άννας Φρανκ, από την Ομάδα Entremosotros
03.01.2017 13:37
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν στo πλαίσιο του θεσμού Ανοιχτό Θέατρο, την παράσταση «H Χαμένη Αθωότητα της Άννας Φρανκ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαλούχου από την Θεατρική Ομάδα Entremosotros - Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Πέρσες, του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Κηποθέατρο Παπάγου (νέα ημερομηνία)
08.09.2016 16:02
Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Ο Έρωτας & το Ψέμα, από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ»
08.07.2016 11:44
Η Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ», σάς προσκαλεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:00μμ, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Δημαρχείο Αργυρούπολης όπου θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Έρωτας & το Ψέμα».
Ακύρωση - Οι Πέρσες του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Θέατρο Βράχων
13.06.2016 14:46
Το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του παρουσιάζει στο Θέατρο Βράχων το έργο του Αισχύλου, Πέρσες. - Η παράσταση ακυρώνεται