Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας στο Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια συναυλία με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων, με τo Ergon Ensemble σε έργα Manoury, Απέργη, Henze, Μπορμπουδάκη, Francaix, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013.


Ένα μείζον πολιτικό γεγονός που σηματοδότησε, πριν από 50 χρόνια, την έναρξη μιας νέας εποχής για τις γαλλογερμανικές σχέσεις, γίνεται φέτος αφορμή για τη διοργάνωση επετειακών συζητήσεων και εκδηλώσεων όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων (Συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για τη γαλλογερμανική συνεργασία), που υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 1963 μεταξύ του Προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ και του Καγκελαρίου Αντενάουερ.


Έτσι, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν από κοινού τη συναυλία «Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας» στο πλαίσιο του ομώνυμου συμποσίου.Σκοπός του Εrgon Ensemble είναι να αναλύσει τις μουσικές ανταλλαγές Γερμανίας-Ελλάδας-Γαλλίας, από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα, περίοδο κατά την οποία άλλοτε η εξορία και άλλοτε η μετανάστευση έδωσαν την ευκαιρία σε Έλληνες καλλιτέχνες , όπως ο Ιάννης Ξενάκης, να κάνουν γνωστή τη «μουσική» Ελλάδα στο εξωτερικό και να αναπτύξουν δεσμούς με Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους.


Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Χρήστος Σακελλαρίδης και Στέφανος Νάσος (πιάνο), Γιώργος και Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Basegmezler (βιόλα) και Δημήτρης Τραυλός (τσέλο). Τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Ensemble έχει ο Αλέξανδρος Μούζας.


Το Ergon Ensemble ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και έχει κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α., αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, κυρίως για την αρτιότητα των εκτελέσεών του, από τα βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Σκοπός του συνόλου είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της σύγχρονης μουσικής και του πρόσφατου διεθνούς ελληνικού ρεπερτορίου στο μεγαλύτερο κατά το δυνατόν ακροατήριο.

Παράλληλα, ως ελληνικό μουσικό σύνολο με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ελληνική σύγχρονη εργογραφία αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή .

Ιδρύθηκε το 2008 και απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern. Το Ergon Ensemble στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα μουσικών και υποστηρίζεται, ανάλογα με το project, από μεγάλο αριθμό ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών που ειδικεύονται στη νέα μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα ευέλικτο σχήμα.

Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία , εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζουν άλλες μορφές τέχνης, όπως ο χορός, το μουσικό θέατρο και τα πολυμέσα.

Πρόσφατες σημαντικές παραγωγές του ήταν η συμμετοχή στο Suså Festival στην Δανία, οι παραγωγές «Βωβός κινηματογράφος και Μουσική» στο ΜΜΑ, «Balkan Project» στη Στέγη Γραμμάτων, «Μουσική και Ηλεκτρονικά» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ενώ την περίοδο 2012-13 πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάζοντας την σύγχρονη μουσική στο ευρύ κοινό.

Το Ergon Ensemble συνεργάζεται σε καλλιτεχνικό επίπεδο με το Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, το οποίο συχνά μετακαλεί μουσικούς του συνόλου για συμμετοχή στις παραγωγές του. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό έχει ο Αλέξανδρος Μούζας.

Σχετικές ειδήσεις
Round Midnight, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής
31.01.2017 14:51
Το διάσημο τραγούδι «Round Midnight» του μεγάλου τζαζίστα Τελόνιους Μονκ [Thelonious Monk] δανείζει τον τίτλο του στο βραδινό ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) και γίνεται αφορμή για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε νυχτερινές μουσικές, με όχημα τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου.
Κάθε ευχή και ένα τραγούδι, με την Χορωδία Rosarte στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
16.12.2016 12:39
Με αγαπημένα κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Βιεννέζικα βαλς από το Johann Strauss Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.11.2016 17:09
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η περίφημη Oρχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού βιολονίστα Russell McGregor μας προσκαλούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο λαμπερές συναυλίες που θα ταξιδέψουν το αθηναϊκό κοινό στη μαγευτική Βιέννη.
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!