Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Βέρα του Δημήτρη Κεχαίδη στον πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια

Βέρα του Δημήτρη Κεχαίδη στον πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια

Μετά τις Δάφνες και Πικροδάφνες και το Τάβλι, την πιο επιτυχημένη παράσταση του καλοκαιριού του 2011-2012, ο Νίκος Ορφανός σκηνοθετεί ξανά Δημήτρη Κεχαίδη, αυτή τη φορά τη Βέρα.

 
Η Βέρα ξαναγεννιέται στο σπίτι που έζησε ο Καραγάτσης, ένας απ' τους πιο γνωστούς πεζογράφους μας, στον πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, του Βασίλη Βλάχου.


Ένας ηλικιωμένος άντρας, ένα βροχερό χειμωνιάτικο βράδυ, σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στα περίχωρα της Λάρισας, τέλη δεκαετίας του ’60. Με μια Χιτσκοκική ατμόσφαιρα ξεκινάει αυτό το σπανίως παιγμένο μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαΐδη. Δυο άντρες «εισβάλλουν» στο χώρο του ηλικιωμένου ήρωα και με μια δομή σχεδόν Πιντερική, ξετυλίγεται ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα, ίσως του σπουδαιότερου διαλογίστα του νεοελληνικού θεάτρου.

 

Γαλουχημένος στις παραστάσεις του Κουν στο Υπόγειο Θέατρο Τέχνης, ο Κεχαΐδης, ανασυνθέτει επαρχιακές μνήμες, και βάζει τους ήρωές του να αναμετριούνται με το σκοτεινό τους παρελθόν, σε ένα σπαρταριστό έργο , που θεωρείται μαζί με το «Τάβλι», ένα από τα πιο επιδραστικά θεατρικά μονόπρακτα των τελευταίων σαράντα χρόνων.

 
Γιατί η «Βέρα» σήμερα; Διότι στη σημερινή εποχή της Κρίσης που διανύουμε, και της καθολικής κατάρρευσης, αυτό που ραγδαία ξεφτίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι Νεοέλληνες βλέπαμε μέχρι τώρα τα πράγματα. Σε μια αναμέτρηση με τις παλαιότερες γενιές, όπως παρουσιάζονται στη «Βέρα», επαναπροσδιορίζουμε το παρελθόν για να αξιολογήσουμε το μέλλον.  


Ο Προκόπης, ο Κώστας & ο Μήτσος της «Βέρας» είναι οι παππούδες μας, οι γονιοί των γονιών μας, η γενιά πριν και κατά την Κατοχή, που έθεσε τις βάσεις για τη μεταπολεμική Ελλάδα.
 

Ο Προκόπης Βασιλειάδης, παλαιοβιβλιοπώλης στη Λάρισα, δέχεται την επίσκεψη των φίλων και παλιών συμπολεμιστών του, Μήτσου Ραφτόπουλου & Κώστα Κουτσιμπέλου.  Και οι τρεις αποφασισμένοι να το ρίξουν έξω μια Κυριακή βράδυ, στη χειμωνιάτικη Θεσσαλική επαρχία. Όμως η μανιώδης τάση του Προκόπη για σενάρια και αστυνομικού τύπου συμπεράσματα, καθώς και η εμμονή του με μια γυναίκα, θα τους οδηγήσουν σε ένα ξεμπρόστιασμα του παρελθόντος τους, σε μια σειρά απρόσμενων συγκρούσεων. Ένα έργο αντρικών σχέσεων, που έχει στο κέντρο του όμως πάντα τις γυναίκες, οι οποίες είναι το βασικό θέμα σε όλα σχεδόν τα έργα του Κεχαΐδη.


Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός
Σκηνικά - κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Προκόπης: Βασίλης Βλάχος
Μήτσος: Γιώργος Μωρόγιαννης
Κώστας: Πέτρος Αλατζάς
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας
Φωτογραφία: Γιάννης Χλεμπάκος
Τεχνικός ήχου- φωτισμών: Έλενα Σιώκου
Ηχητική επεξεργασία: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Επικοινωνία: Αντιγόνη Παφίλη, Νίκος Τσάπογλου

Σχετικές ειδήσεις
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Με δύναμη από την Κηφισιά, για 2ο χρόνος στο Θέατρο Στοά
18.10.2016 13:46
Το Θέατρο ΣΤΟΑ διανύοντας τον τεσσαρακοστό έκτο χρόνο ζωής και έχοντας ήδη παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους συνεργάτες του, ανεβάζει σε επανάληψη το αριστούργημα των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά».
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα, για 2η χρονιά στον Πολυχώρο VAULT
29.09.2016 12:38
Μετά την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT.
Tunnel of Oppression: Η παράσταση, του Δημήτρη Πλαβούκου στο 5ο Open September
05.09.2016 11:55
Η παράσταση “Tunnel of Oppression” του Δημήτρη Πλαβούκου στο 5ο OPEN SEPTEMBER Φεστιβάλ Τεχνών από τον Πολυχώρο VAULT Theatre Plus την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00.
Στην Ελλάδα βρέχει τρέλα!, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια
01.07.2016 11:51
Μέσα από κωμικές καταστάσεις, ντυμένες με μουσική και χορό, οι ήρωες του «Στην Ελλάδα βρέχει τρέλα!» περιγράφουν τα δεινά τους αλλά συγχρόνως αυτοσαρκάζονται, από 6 Ιουλίου 2016 στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια.