Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμπόσιο και έκθεση Σϋγχρονης και Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης

Συμπόσιο και έκθεση Σϋγχρονης και Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και με ειδικούς επιστήμονες-μέλη ΔΕΠ από άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα, διοργανώνει το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2013 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο .


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις που αναφέρονται σε θέματα της Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, όπως και στα δύο προηγούμενα Συμπόσια. Ως θεματικές ενότητες του Συμποσίου έχουν ορισθεί η Αρχιτεκτονική, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, η Μικροτεχνία και η Μουσική . Επιστήμονες ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα καταθέσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους και αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες το έργο τους.


Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα λειτουργήσει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας) έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Εικόνες. Ένας διάλογος με την Παράδοση. Έκθεση σύγχρονων Εικονογράφων», η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.


Ο θεσμός των Συμποσίων Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης και των εκθέσεων που τα πλαισιώνουν στοχεύει στην ενίσχυση αφενός της έρευνας περί την εκκλησιαστική τέχνη του 19ου-20ού αιώνα και αφετέρου του διαλόγου μεταξύ εκκλησιαστικής τέχνης, παράδοσης και σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων.


Στην έκθεση συμμετέχουν, κατά κύριο λόγο τα μέλη της Ομάδας ΙΚΟΝΑ, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ενώ ταυτόχρονα είναι ενεργοί καλλιτέχνες-εικονογράφοι. Την ομάδα πλαισιώνουν και άλλοι σημαντικοί εικονογράφοι από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.


Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σχέση των καλλιτεχνών με την παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής αλλά και τη δυναμική που μπορεί να προκύψει από την εκκλησιαστική ζωγραφική. Θα εκτεθούν εικόνες φτιαγμένες από ποικίλα υλικά, με διάφορες τεχνικές που ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες. Η ποικιλομορφία υλικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών τρόπων φανερώνει την ευρεία έκταση έκφρασης και δημιουργίας της εκκλησιαστικής ζωγραφικής.


Συμμετέχουν οι εικονογράφοι: REV. ANTHONY SALZMANN, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ, SLAVICA MIHAILOVA, DESISLAVA IVANOVA ,VΑΝΙΑ SAPUNDZHIEVA, ΕVGENIA DAVIDENKO, ΥAROSLAVA ALEXEEVA, TODOR MITROVIC, MIHAI COMAN, ELENA MURARIU, GRIGORE POPESCU, GABRIEL TOMA CHITUC, ΙOAN POPA, Π. ΙΑΚΩΒΟΣ (κελί Αγίου Τύχωνος, Άγιον Όρος), JΕLENA IGNATOVIC, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ.

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Το Τελλόγλειο ταξιδεύει στην Αθήνα με μία έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
07.11.2016 14:53
Επιλεγμένα έργα των συλλογών του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., μέσα από τα οποία φωτίζονται πρωτότυπες πτυχές της νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας σε μία νέα μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, στις 20.00.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.