Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Remember Shakti, John McLaughlin & Zakir Hussain: Μια μεγάλη μουσική βραδιά στη Στέγη

Remember Shakti, John McLaughlin & Zakir Hussain: Μια μεγάλη μουσική βραδιά στη Στέγη

Τα τελευταία 40 χρόνια, η πρωταρχική ενέργεια shakti έχει ταυτιστεί με το συγκρότημα που συνδύασε ανεπανάληπτα τη jazz με την ινδική παράδοση.

Στη φετινή τους ευρωπαϊκή περιοδεία , οι Shakti γιορτάζουν 40 χρόνια φιλίας και θρυλικής σύμπραξης δύο αξεπέραστων δεξιοτεχνών, του John McLaughlin και του Zakir Hussein και κάνουν μία στάση στη χώρα μας με μία συναυλία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Τζων Μακλάφλιν ήταν ήδη σημαίνουσα μορφή της ηλεκτρικής τζαζ-ροκ σκηνής, με προσωπικούς δίσκους, ηχογραφήσεις με τον Miles Davis αλλά και με τη δική του, Mahavishnu Orchestra. Προχωρώντας το συμφωνικό πειραματισμό σε μικρότερο σύνολο και με ακουστικά όργανα , ίδρυσε το σχήμα Shakti με τον βιολονίστα L. Shankar και τους κρουστούς Raghavan και Ghatam. Στα τάμπλας ήταν, όπως και σήμερα, ο Ζακίρ Χουσσεΐν.

Ο ήχος τους προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ήταν ένα πρωτοποριακό world-fusion ακρόαμα σε μια εποχή κατά την οποία ο όρος δεν είχε καν επινοηθεί.

Πέρα από τη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, το αποτέλεσμα καθοριζόταν από την αβίαστη συμπόρευση των δύο μεγάλων ινδικών παραδόσεων, Βορρά και Νότου (Hindustani – Carnatic). Μετά από δεκάδες εμφανίσεις σίγησαν για 20 χρόνια. Η πρώτη επανασύσταση τους όμως υπήρξε θριαμβευτική. Το νέο κουιντέτο στελεχώθηκε με διασημότητες όπως οι Chaurasia, Vikku, Sharma, και ο τραγουδιστής Mahadevan, μόνιμο μέλος έκτοτε.

Και τώρα, Remember Shakti 2013: η αναβίωση μιας ιδιαίτερης συνεργασίας μετά από τέσσερις δεκαετίες. Ίσως το απόλυτο παράδειγμα πειστικής ομογενοποίησης πολύ διαφορετικών ειδών. Με πολλές έννοιες, ο χρόνος παίζει ρόλο…

 

Remember Shakti

John McLaughlin: κιθάρα

Zakir Hussain: τάμπλας

Shankar Mahadevan: φωνή

U. Shrinivas: μαντολίνο

V. Selvaganesh: kanjira, mrindangam, ghatam

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192

Σχετικές ειδήσεις
Το Jaimeo Brown Transcendence live στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
13.01.2017 12:18
Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες για μια μοναδική βραδιά στη Στέγη: Jaimeo Brown, Chris Sholar & Jaleel Shaw: Jaimeo Brown Transcendence.
Ο John Digweed στο Bolivar Beach Bar
28.06.2016 11:25
Το Bolivar Beach Bar, την Παρασκευή 1 Ioυλίου 2016, υποδέχεται στα decks του έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής κι από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού, τον John Digweed.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Ana Tijoux για μία συναυλία τον Ιούλιο στο Piraeus Academy
13.04.2016 16:39
Πέμπτη 28 Ιουλίου το Piraeus Academy υποδέχεται την Ana Tijoux, η οποία θα ντύσει με την υπέροχη φωνή της το βράδυ σας. Γεννημένη στην Γαλλία αλλά με Χιλιανές ρίζες, η Ana Tijoux έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στο rap συγκρότημα Makiza στο τέλος της δεκαετίας του 1990.
Ο John Abercrombie και ο Rudy Linka live στο Gazarte
08.03.2016 13:57
Δύο "guitar masters" στη σκηνή του GAZARTE! John Abercrombie and Rudy Linka. Δύο μεγάλοι δεξιοτέχνες της κιθάρας στη σκηνή του GAZARTE. Ο λυρικός ήχος του Rudy Linka συναντά τον ηλεκτρικό ήχο του John Abercrombie και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον μοναδικό! Με ιδιαίτερη αδυναμία στον αυτοσχεδιασμό, μας καλούν σε ένα ευφυές «παιχνίδι» όπου η Jazz αποκτά νέα χροιά!