Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Remember Shakti, John McLaughlin & Zakir Hussain: Μια μεγάλη μουσική βραδιά στη Στέγη

Remember Shakti, John McLaughlin & Zakir Hussain: Μια μεγάλη μουσική βραδιά στη Στέγη

Τα τελευταία 40 χρόνια, η πρωταρχική ενέργεια shakti έχει ταυτιστεί με το συγκρότημα που συνδύασε ανεπανάληπτα τη jazz με την ινδική παράδοση.

Στη φετινή τους ευρωπαϊκή περιοδεία , οι Shakti γιορτάζουν 40 χρόνια φιλίας και θρυλικής σύμπραξης δύο αξεπέραστων δεξιοτεχνών, του John McLaughlin και του Zakir Hussein και κάνουν μία στάση στη χώρα μας με μία συναυλία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Τζων Μακλάφλιν ήταν ήδη σημαίνουσα μορφή της ηλεκτρικής τζαζ-ροκ σκηνής, με προσωπικούς δίσκους, ηχογραφήσεις με τον Miles Davis αλλά και με τη δική του, Mahavishnu Orchestra. Προχωρώντας το συμφωνικό πειραματισμό σε μικρότερο σύνολο και με ακουστικά όργανα , ίδρυσε το σχήμα Shakti με τον βιολονίστα L. Shankar και τους κρουστούς Raghavan και Ghatam. Στα τάμπλας ήταν, όπως και σήμερα, ο Ζακίρ Χουσσεΐν.

Ο ήχος τους προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ήταν ένα πρωτοποριακό world-fusion ακρόαμα σε μια εποχή κατά την οποία ο όρος δεν είχε καν επινοηθεί.

Πέρα από τη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, το αποτέλεσμα καθοριζόταν από την αβίαστη συμπόρευση των δύο μεγάλων ινδικών παραδόσεων, Βορρά και Νότου (Hindustani – Carnatic). Μετά από δεκάδες εμφανίσεις σίγησαν για 20 χρόνια. Η πρώτη επανασύσταση τους όμως υπήρξε θριαμβευτική. Το νέο κουιντέτο στελεχώθηκε με διασημότητες όπως οι Chaurasia, Vikku, Sharma, και ο τραγουδιστής Mahadevan, μόνιμο μέλος έκτοτε.

Και τώρα, Remember Shakti 2013: η αναβίωση μιας ιδιαίτερης συνεργασίας μετά από τέσσερις δεκαετίες. Ίσως το απόλυτο παράδειγμα πειστικής ομογενοποίησης πολύ διαφορετικών ειδών. Με πολλές έννοιες, ο χρόνος παίζει ρόλο…

 

Remember Shakti

John McLaughlin: κιθάρα

Zakir Hussain: τάμπλας

Shankar Mahadevan: φωνή

U. Shrinivas: μαντολίνο

V. Selvaganesh: kanjira, mrindangam, ghatam

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192

Σχετικές ειδήσεις
5ο Open Day στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.02.2017 12:21
Η Στέγη ανοίγει σε όλους. Το φετινό, 5ο Open Day, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαρτίου σε διάφορους χώρους της Στέγης. To 5o Open Day παρουσιάζεται φέτος στο πλαίσιο του Interfaces, του διεθνούς, διαθεματικού πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
Ο John Scofield live στο Gazarte
16.02.2017 16:13
Αναμφισβήτητα, ο John Scofield αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κιθαρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Jaimeo Brown Transcendence live στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
13.01.2017 12:18
Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες για μια μοναδική βραδιά στη Στέγη: Jaimeo Brown, Chris Sholar & Jaleel Shaw: Jaimeo Brown Transcendence.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Ana Tijoux για μία συναυλία τον Ιούλιο στο Piraeus Academy
13.04.2016 16:39
Πέμπτη 28 Ιουλίου το Piraeus Academy υποδέχεται την Ana Tijoux, η οποία θα ντύσει με την υπέροχη φωνή της το βράδυ σας. Γεννημένη στην Γαλλία αλλά με Χιλιανές ρίζες, η Ana Tijoux έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στο rap συγκρότημα Makiza στο τέλος της δεκαετίας του 1990.