Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας της ομάδας ΦοΖ στον Πολυχώρο Vault

Έκθεση φωτογραφίας της ομάδας ΦοΖ στον Πολυχώρο Vault

Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη της συνάντηση και δύο χρόνια μετά την επανασύστασή της, η ΦοΖ (Φωτογραφική Ομάδα Ζωγράφου), παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ομαδική έκθεση όλων των ενεργών μελών της, στο Πολυχώρο Vault, από τις 23 Νοεμβρίου 2013.

 

Αυτή η έκθεση αποτελείται από πρόσφατες φωτογραφίες, οι περισσότερες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια και επιχειρούν μία προσέγγιση σε δύο επίπεδα, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό. Ο κάθε φωτογράφος επιχειρεί μέσα από 4 φωτογραφίες να προβάλει το προσωπικό του ύφος και την αισθητική του, χωρίς να δεσμεύεται από ένα κυρίαρχο θέμα ή κάποια ομαδική αισθητική, τα οποία όμως εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο διαλόγου της ομάδας, επειδή ακριβώς προέρχονται από αυτόν. Η ΦοΖ είναι μία ενεργή φωτογραφική ομάδα και τα μέλη της συναντιούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να δούνε νέες φωτογραφικές δουλειές των μελών και να συζητήσουν. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει τα μέλη και προωθεί με ταχείς ρυθμούς την αισθητική τους.

 

Οι επιρροές , το ύφος και η αισθητική προέρχονται είτε από τους μεγάλους φωτογράφους του παρελθόντος και την προσκόλληση στην παραδοσιακή φωτογραφία, είτε μέσω του πειραματισμού με την συνδρομή της τεχνολογίας, είτε σε αμφότερα. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα προέρχονται από δημιουργούς που αναζητούν και εξερευνούν τόσο το μέσο όσο και την αισθητική, με προσήλωση και αγάπη για την φωτογραφική τέχνη.

 

Βιογραφικό

Η Φωτογραφική Ομάδα Ζωγράφου ( Φ.Ο.Ζ.)  δημιουργήθηκε το 2000, από απόφοιτους του διετούς επιμορφωτικού σεμιναρίου φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου. Παρότι ως ομάδα υπήρχε από το 1995, με την περιγραφική ονομασία Club αποφοίτων, μέχρι το 1999 είχε πρακτικά ατονήσει και δεν γινόντουσαν πια συναντήσεις. Ο νέος πυρήνας από απόφοιτους των ετών 1998 και 1999, έδωσε εκτός από ένα νέο όνομα και μία νέα πνοή στην ομάδα. Το 2002 ο πυρήνας αυτός εκδίδει ένα μικρό συλλογικό τεύχος/λεύκωμα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Η ομάδα στο παρελθόν έχει διοργανώσει σημαντικά workshops, όπως αυτό με τον φωτογράφο LarryTowell (MagnumPhotos), την φωτογράφο και θεωρητικό MichaelaBrachtlova(FAMU) και τον εικαστικό και καθηγητή φωτογραφίας Κώστα Γουδή. Επίσης έχουν γίνει προβολές ταινιών με την παρουσία των σκηνοθετών και άλλων συντελεστών, όπως του Δήμου Αβδελιώδη, του Γιάννη Οικονομίδη και του Νίκου Γραμματικού. Τέλος έχουν γίνει κοινές συναντήσεις και παρουσιάσεις με άλλες ομάδες. Το 2006 η ομάδα συμμετέχει στην 2η Πανελλήνια συνάντηση  Φωτογραφικών ομάδων και Λεσχών, στο Μουσείο Μπενάκη ,  όπου και αποσπά εγκωμιαστικές κριτικές. Για μερικά χρόνια η ομάδα ατονεί εκ νέου, αλλά το 2011 ένα νέο κύμα δραστήριων και δημιουργικών αποφοίτων, συνεχίζει την παράδοση της ομάδας.


Κάθε Παρασκευή βράδυ γίνονται παρουσιάσεις νέας φωτογραφικής δουλειάς των μελών, αφιερώματα σε μεγάλους, σημαντικούς και αγαπημένους φωτογράφους, καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών. Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η διαρκής επαφή με το έργο άλλων δημιουργών. 

Σχετικές ειδήσεις
Απληστία: Φωτογραφική έκθεση στο Vault
09.02.2017 14:55
Με την “Απληστία” συνεχίζεται τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.
28.12.2016 13:41
Με την “Λαγνεία” συνεχίζεται τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT.
Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στον Πολυχώρο VAULT
03.11.2016 14:02
Με την “Ζηλοφθονία” συνεχίζεται το Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Δευτέρα 7 έως την Κυριακη 13 Νοεμβρίου.
Οκνηρία: η πρώτη έκθεση του project Seven στον Πολυχώρο Vault
03.10.2016 10:12
Με την “Οκνηρία” ξεκινάει τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Παρασκευή 7 έως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.
To Δωμάτιο του Charles: ομαδική έκθεση στον Πολυχώρο Vault
14.09.2016 10:20
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών του VAULT Theatre Plus, ΟPEN SEPTEMBER 5 (23 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2016) εγκαινιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση & performance art με τίτλο: To Δωμάτιο του Charles, μία αναφορά στον Bukowski.