Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης, ο Συμφωνικός

Μίκης Θεοδωράκης, ο Συμφωνικός
Ο διεθνής Έλληνας βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος έρχεται στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για να ερμηνεύσει αποκλειστικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μουσική παραγωγή με 300 συντελεστές επί σκηνής όπου συμπράττουν, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, η σολίστ Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο και οι χορωδίες Εμπορικής Τραπέζης,  Δήμου Αθηναίων, η χορωδία Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η χορωδία Ambitus Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

Ο Δημήτρης Καβράκος έρχεται από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου ζει και πρωταγωνιστεί εδώ και 30 χρόνια, για να ερμηνεύσει με το δικό του μοναδικό τρόπο αγαπημένα έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ο διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής βαθύφωνος διατηρεί βαθιά σχέση με το έργο του κορυφαίου δημιουργού για χάρη του οποίου υπερβαίνει το αυστηρό ρεπερτόριο της όπερας και του λυρικού τραγουδιού.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Δημήτρης Καβράκος: είμαι ενθουσιασμένος από τη συνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο εκτιμώ και θαυμάζω από τότε που ήμουν μικρό παιδί και συμμετείχα στην Χορωδία Τρικάλων, από όπου κατάγομαι. Άκουγα και τραγουδούσα τα τραγούδια του Μίκη.  Αργότερα, βρέθηκα στον χώρο της όπερας, ένα διαφορετικό μουσικό κόσμο, όμως ποτέ δεν ξέχασα το μελωδισμό της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, που είχε αφήσει βαθειά αποτυπώματα στην καρδιά μου. Είμαι συγκλονισμένος από το έργο του, τον θεωρώ έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στο διεθνή μουσικό χώρο. Πιστεύω ότι το κοινό θα απολαύσει τη συναυλία στο Ηρώδειο . Τα Επιφάνια Αβέρωφ, τα οποία ερμηνεύω πρώτη φορά είναι ένα συναρπαστικό έργο, η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη είναι καταλυτική και με τη μελοποίηση του Μίκη αποκαλύφθηκε.

Η συναυλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και χορηγία της Εμπορικής  Τράπεζας και μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό της συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το οποίο συμμετέχει στη διοργάνωση.
Σχετικές ειδήσεις
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
13.07.2016 11:19
Το Θέατρο του Αττικού Άλσους υποδέχτηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στην έναρξη του Φεστιβάλ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
«Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα»: Συναυλία με το ΕΣΣΜ στο Μέγαρο
25.04.2016 14:45
Τα έργα 6 νέων δημιουργών θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σύνθεσης «Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα».
Σταγόνες Πάθους: Η Αλεξάνδρα Γκράβας τραγουδάει για την ενίσχυση του Ξενώνα Φοίβη
03.03.2016 14:35
Χαρακτήρα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που δοκιμάζονται έχει η συναυλία με την Αλεξάνδρα Γκράβας που πραγματοποιείται στις 19 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού.