Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ) εγκαινίασε το 2011 έναν κύκλο ολοήμερων σεμιναρίων με προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους.

Στα σεμινάρια αυτά εξετάζεται η καλλιτεχνική παραγωγή μιας περιόδου, το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη ή/και κάποιο ευρύτερο θέμα της ιστορίας της τέχνης.

Στο τρίτο σεμινάριο του κύκλου, η E.E.I.T έχει τη χαρά να φιλοξενεί το βρετανό ιστορικό τέχνης Timothy James Clark, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϋ και μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ιστορίας της τέχνης διεθνώς.

Ο καθηγητής Τ. J. Clark είναι αναγνωρισμένος μελετητής του γαλλικού 19ου αιώνα στο πεδίο της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης, με σημαντικές δημοσιεύσεις για τον Κουρμπέ και τον Μανέ. Πιο πρόσφατα δημοσίευσε μονογραφίες για το μοντερνισμό, τον Πουσέν, τον Πικάσο και συμμετείχε στις πιο επίκαιρες συζητήσεις πάνω σε θέματα μεθοδολογίας της ιστορίας της τέχνης.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, με τίτλο Η Γκερνίκα του Πικάσο, ο καθηγητής Κλαρκ θα επανεξετάσει το εμβληματικό αυτό έργο. Θα εστιάσει κυρίως στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου εικαστικού χώρου από το ζωγράφο και στους ρόλους των δύο φύλων κατά τη στιγμή της βίωσης του απόλυτου τρόμου.

Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο Η δοκιμασία της Δύσης, ο ομιλητής θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με τη σημασία της εικόνας στη σύγχρονη εποχή σε συσχετισμό με την πολιτική και οικονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές καταναλωτικές κοινωνίες.

Η Ε.Ε.Ι.Τ, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχουν προγραμματίσει δύο διαλέξεις του καθηγητή T. J. Clark στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 11 Δεκεμβρίου.