Η Ομάδα Πάλσαρ παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια δραματοποιημένη εκδοχή της εμβληματικής νουβέλας του Έντεν φον Χόρβατ, Νέοι Χωρίς Θεό.

Μια χώρα που κυβερνιέται από τον Ανώτερο Πληβείο. Ένα σχολείο όπου οι μαθητές είναι γράμματα χωρίς ονόματα και η Επιθεώρηση εκδίδει μυστικές εγκυκλίους που τονώνουν το πατριωτικό αίσθημα, την πολεμική ετοιμότητα και την πίστη στη διαίρεση των ανθρώπων. Ένας δάσκαλος που δεν επιθυμεί πια να οργίζεται και ακολουθεί τις υποδείξεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος που
καλλιεργεί νεανικές ψυχές μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και υποκρισίας.

Από τη σαθρή εκπαίδευση μιας τάξης, οι μαθητές θα περάσουν στην στρατιωτική εκπαίδευση μιας κατασκήνωσης, όπου θα συμβούν κλοπές και η δολοφονία ενός μαθητή. Μετά θα γίνει μια δίκη σε ένα δικαστήριο που ελάχιστα μπορεί να καυχιέται ότι είναι το σπίτι της αλήθειας.

Σε έναν κόσμο υποταγής όπου φεύγει η αλήθεια και έρχεται το ψέμα, οι άνθρωποι του Νέοι Χωρίς Θεό αποκτούν ψυχή ασάλευτη και ανέκφραστη σαν το πρόσωπο του ψαριού και βυθίζονται στην εποχή των Ιχθύων όπου κυριαρχεί η σιωπή της ενοχής.

Ωστόσο ο Χόρβατ, μέσα σε έναν κόσμο χωρίς Θεό, αναζητά και πάλι τον Θεό που είναι ταυτισμένος με την αλήθεια. Ο δάσκαλος τελικά θα πει την αλήθεια που γνωρίζει και θα αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης του. Και η αλήθεια αυτή θα ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που θα βάλει ξανά σε κίνηση νεανικές ψυχές. Ο δολοφόνος και τα ανατριχιαστικά αίτια του φόνου θα αποκαλυφθούν με όλες τις
αναπόφευκτες συνέπειες και παράπλευρες απώλειες.

Ο Χόρβατ γράφει μια ιστορία για την αλήθεια σε μια εποχή όπου η αλήθεια έγινε εμπόδιο και έπαψε να είναι ιδανικό. Ωστόσο δεν παραιτείται από την προοπτική του φωτός μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ψυχική βία και το σκοτάδι και τελικά γράφει για να δικαιώσει τη στιγμή της ζωής που καταδικάζει ο τίτλος του.

Νέοι Χωρίς Θεό, το έργο-διαθήκη του Χόρβατ που κληροδότησε στους νέους το αναφαίρετο δικαίωμα της ελπίδας, την οποία πολλές φορές οι κύκλοι της ζωής προσπαθούν να αφαιρέσουν.

H Ομάδα Πάλσαρ θα πραγματοποιήσει από τις αρχές του 2014 παραστάσεις ειδικά για εφήβους, σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους της Αττικής και της περιφέρειας.

Συντελεστές
Μετάφραση: Βίκυ Γεωργιάδου, Φοίβη Ψευδού
Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Βίκυ Γεωργιάδου
Σκηνικά – κοστούμια: Κυριακή Τσίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Ανδρέου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αθανασία Αγοράκη, Βούλα Βερδελή, Γενοβέφα Ζάγγα, Γιούλη Καρναχωρίτη, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, Παντελής Φλατσούσης
Παραγωγή: Ομάδα Πάλσαρ