Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Νέοι Χωρίς Θεό, στο Skrow Theater

Νέοι Χωρίς Θεό, στο Skrow Theater

Η Ομάδα Πάλσαρ παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια δραματοποιημένη εκδοχή της εμβληματικής νουβέλας του Έντεν φον Χόρβατ, Νέοι Χωρίς Θεό.


Μια χώρα που κυβερνιέται από τον Ανώτερο Πληβείο. Ένα σχολείο όπου οι μαθητές είναι γράμματα χωρίς ονόματα και η Επιθεώρηση εκδίδει μυστικές εγκυκλίους που τονώνουν το πατριωτικό αίσθημα, την πολεμική ετοιμότητα και την πίστη στη διαίρεση των ανθρώπων. Ένας δάσκαλος που δεν επιθυμεί πια να οργίζεται και ακολουθεί τις υποδείξεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος που
καλλιεργεί νεανικές ψυχές μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και υποκρισίας.


Από τη σαθρή εκπαίδευση μιας τάξης, οι μαθητές θα περάσουν στην στρατιωτική εκπαίδευση μιας κατασκήνωσης, όπου θα συμβούν κλοπές και η δολοφονία ενός μαθητή. Μετά θα γίνει μια δίκη σε ένα δικαστήριο που ελάχιστα μπορεί να καυχιέται ότι είναι το σπίτι της αλήθειας.


Σε έναν κόσμο υποταγής όπου φεύγει η αλήθεια και έρχεται το ψέμα, οι άνθρωποι του Νέοι Χωρίς Θεό αποκτούν ψυχή ασάλευτη και ανέκφραστη σαν το πρόσωπο του ψαριού και βυθίζονται στην εποχή των Ιχθύων όπου κυριαρχεί η σιωπή της ενοχής.


Ωστόσο ο Χόρβατ, μέσα σε έναν κόσμο χωρίς Θεό, αναζητά και πάλι τον Θεό που είναι ταυτισμένος με την αλήθεια. Ο δάσκαλος τελικά θα πει την αλήθεια που γνωρίζει και θα αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης του. Και η αλήθεια αυτή θα ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που θα βάλει ξανά σε κίνηση νεανικές ψυχές. Ο δολοφόνος και τα ανατριχιαστικά αίτια του φόνου θα αποκαλυφθούν με όλες τις
αναπόφευκτες συνέπειες και παράπλευρες απώλειες.


Ο Χόρβατ γράφει μια ιστορία για την αλήθεια σε μια εποχή όπου η αλήθεια έγινε εμπόδιο και έπαψε να είναι ιδανικό. Ωστόσο δεν παραιτείται από την προοπτική του φωτός μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ψυχική βία και το σκοτάδι και τελικά γράφει για να δικαιώσει τη στιγμή της ζωής που καταδικάζει ο τίτλος του.


Νέοι Χωρίς Θεό, το έργο-διαθήκη του Χόρβατ που κληροδότησε στους νέους το αναφαίρετο δικαίωμα της ελπίδας, την οποία πολλές φορές οι κύκλοι της ζωής προσπαθούν να αφαιρέσουν.


H Ομάδα Πάλσαρ θα πραγματοποιήσει από τις αρχές του 2014 παραστάσεις ειδικά για εφήβους, σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους της Αττικής και της περιφέρειας.


Συντελεστές
Μετάφραση: Βίκυ Γεωργιάδου, Φοίβη Ψευδού
Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Βίκυ Γεωργιάδου
Σκηνικά - κοστούμια: Κυριακή Τσίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Ανδρέου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αθανασία Αγοράκη, Βούλα Βερδελή, Γενοβέφα Ζάγγα, Γιούλη Καρναχωρίτη, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, Παντελής Φλατσούσης
Παραγωγή: Ομάδα Πάλσαρ

Σχετικές ειδήσεις
Το «Γκιακ» επιστρέφει στη σκηνή του Skrow!
13.09.2016 17:24
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης παρουσίασης.
Skrow Theater: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2016 - 2017
05.09.2016 15:14
Το Skrow Theater παρουσιάζει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του για τη νέα θεατρική περίοδο 2016- 2017.
Ορλάντο, της Βιρτζίνια Γουλφ στο Skrow Theater
30.08.2016 15:06
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί Βιρτζίνια Γουλφ και συγκεκριμένα το αριστουργηματικό έργο «Ορλάντο», με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Καβάλη.
Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω: από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group στην Πειραιώς 260
06.06.2016 16:33
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω.
Ο Καλόγερος του Μatthew Gregory Lewis στο Skrow Theater
24.02.2016 15:15
Το Skrow Theater και η ομάδα Skrow Theater Group παρουσιάζουν το έργο του Μatthew Gregory Lewis, Ο Καλόγερος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.