Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΚΑΤ: ομαδική έκθεση εικαστικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΠΡΟΚΑΤ: ομαδική έκθεση εικαστικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική έκθεση εικαστικών της “Ερευνητικής ομάδας καλλιτεχνών για τον πρώτο αιώνα ready made” με τίτλο ΠΡΟΚΑΤ.


Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, στις 20:30, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2013.


To 1913, τέσσερα χρόνια πριν από τον περίφημο «Ουρητήρα» του, o Marcel Duchamp παρουσίασε την «Ρόδα Ποδηλάτου», το πρώτο ready made έργο του. Το ready made άλλαξε τα δεδομένα στα εικαστικά , καθώς η χειρωναξία και η πρωτογενής δημιουργία δεν ήταν πλέον προαπαιτούμενα για την διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικών έργων. Σήμερα, ως γνωστόν, οι καλλιτεχνικές εκθέσεις μπορούν να συμπεριλάβουν οτιδήποτε: από μία εξουθενωτική για την κατασκευή της εγκατάσταση ή έναν απολύτως αναπαραστατικό ζωγραφικό πίνακα έως προϋπάρχοντα αντικείμενα που ανάγονται σε έργα τέχνης μέσω ελάχιστης φυσικής επεξεργασίας τους ή απλώς απομόνωσή τους από το σύνηθες περιβάλλον τους. Ο καλλιτέχνης σήμερα μπορεί να εκφράζεται με πολλούς, εναλλακτικούς τρόπους.


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της «Ρόδας Ποδηλάτου» η “Ερευνητική ομάδα καλλιτεχνών για τον πρώτο αιώνα ready made” επιχειρεί να επανεξετάσει τις εφαρμογές και διαφορετικές εκφάνσεις του Ready Made στην τέχνη του 21ου αιώνα.


Την εικαστική έκθεση ΠΡΟΚΑΤ πλαισιώνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει ομιλίες , προβολές και dj set. Αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, στην 2η σελίδα.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Την “Ερευνητική ομάδα καλλιτεχνών για τον πρώτο αιώνα ready made” αποτελούν οι: Ανδρέας Βούσουρας, Απόστολος Ζερδεβάς, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μπάμπης Καραλής, Μαρία Λιανού, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Θανάσης Μουτσόπουλος, Καμίλο Νόλλας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Πάνος Σκουλούδης και Γιώργος Τσεριώνης.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013
Dj set και opening party στον 8ο όροφο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, 19:30
19:30 Found Footage Films,
Οικειοποίηση-ιδιοποίηση στον κινηματογράφο  
Επιμέλεια: Γιάννης Χαριτίδης
Mικρού μήκους ταινίες
Είσοδος ελεύθερη

    
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, 19:30

Γενική συζήτηση: Το Ready Made σήμερα
Συντονίζει ο Θανάσης Μουτσόπουλος (Ιστορικός Τέχνης)
Συμμετέχουν οι:
•    Παντελής Αραπίνης, Γκαλερί ΑΔ
•    Κωστής Βελώνης, Εικαστικός
•    Γιώργος Χαρβαλιάς, Πρύτανης ΑΣΚΤ
•    Χρήστος Ιωακειμίδης, Επιμελητής Εκθέσεων


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, 19:30

Η Χρήση του Προϋπάρχοντος: Copyright και Δικαιώματα
Συντονίζει o Κωνσταντίνος Βασιλείου (Θεωρητικός Τέχνης)
Συμμετέχουν οι:
•    Ζωή Μαυροσκότη, Δικηγόρος
•    Άννα Μιχαλιτσιάνου, Δημοσιογράφος
•    Καμίλο Νόλλας, Φωτογράφος
•    Θανάσης Ρετζής, Σκηνοθέτης
•    Κωστής Τριανταφύλλου , Εικαστικός, Ποιητής

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Εικαστική έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο
08.02.2017 10:18
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας - Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. ταξιδεύει 82 καλλιτέχνες του στην πρωτεύουσα Αθήνα.
Σιωπηλή παρουσία: Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
15.11.2016 12:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά».
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Stuff+: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
10.05.2016 14:15
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Stuff+», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016.