Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ατομικοί διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο … στα κουάρκ, θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο του Hub Science

Ατομικοί διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο … στα κουάρκ, θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο. Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, μας προσκαλούν στη δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, όπου σε συνεργασία με το British Council θα παρουσιαστεί η επιστημονική θεατρική παράσταση της ομάδας του Famelab με τίτλο «Ατομικοί διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο … στα κουάρκ».

 

H Επιστήμη… επί σκηνής

Τι σχέση έχει ένα ηλεκτρόνιο με μία σταφίδα;

Ποιο ήταν το πείραμα που άλλαξε όλα τα δεδομένα της φυσικής σχετικά με τη δομή του ατόμου;

Τι κρυβόταν πίσω από τις ανακαλύψεις του ζεύγους Κιουρί;

Τι είναι τα κβαντικά άλματα του Νιλς Μπορ;

Και τι εννοούμε όταν λέμε ότι στο φως συνυπάρχει το σωματίδιο με το κύμα;

 

Η ομάδα του Famelab σας προσκαλεί να δείτε την επιστήμη… θεατρικά και να ταξιδέψετε μαζί της στο βάθος του χρόνου και στον πυρήνα του ατόμου. Στην πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση παρουσιάζονται με απλό και ευχάριστο τρόπο ιστορικές στιγμές από την αναβίωση και την εδραίωση της ατομικής θεωρίας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Μία συναρπαστική ιστορία που αναδεικνύει τις εκπληκτικές προσπάθειες μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα στο άτομο και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο μας.

 

Η ομάδα του Famelab

Η ομάδα του Famelab αποτελείται από νέους και ορεξάτους επιστήμονες που έχουν αναδειχθεί στον ομώνυμο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός Famelab διοργανώνεται από το British Council σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Δημιουργήθηκε αρχικά στο επιστημονικό φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέκλυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους. Μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση The CSI Science: Έγκλημα στο Εργαστήριο (2012), η θεατρική ομάδα του Famelab ανεβάζει φέτος τη νέα της παραγωγή.

 

Συντελεστές


Σενάριο: Άννα Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός

Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Λουκάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Τσιλιμιδού

Συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου

Αρχειακό υλικό: The Cassiopeia ProjectΠαίζουν

Αλέξανδρος Γκόμεζ: Ernest Rutherford

Σταύρος Δημητρακούδης: Albert Einstein

ΠαντελίαΕμμανουήλ: Rose Paget, φίλος Pierre, Ernest Marsden

ΘανάσηςΚουστένης: J. J. Thomson, Erwin Schrödinger

ΝίκοςΜουστάκας: Pierre Curie, Hans Geiger

ΧρυσάνθηΣαλιαγκοπούλου: Marie Curie, Niels Bohr

Άννα Χριστοδούλου: Αφηγήτρια

Σχετικές ειδήσεις
Νεοπτολέμου Μύησις: η πρώτη θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
02.11.2016 10:53
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο Νεοπτολέμου Μύησις, την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
08.08.2016 13:54
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Δάσους.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Το Stand-up Science συναντά τo Stand-up Comedy στο Hub Events
05.05.2016 11:17
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην όγδοη και τελευταία φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της ομάδας Science Reactors με τίτλο «Το Stand-up Science συναντά τo Stand-up Comedy». Ευγενική συμμετοχή: Αριστοτέλης Ρήγας, Λάμπρος Φισφής, Γιώργος Χατζηπαύλου.
The Dome Experience Traces: μια παράσταση – εγκατάσταση ντοκιμαντέρ στο Μπάγκειον
24.02.2016 12:32
Στο πλαίσιο του Dome Event, η plays2place productions σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA και σε συμπαραγωγή με το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, παρουσιάζουν το The Dome Experience Traces: μια παράσταση – εγκατάσταση ντοκιμαντέρ, σε δραματουργία και σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη και Γιολάντας Μαρκοπούλου.