Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο. Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, μας προσκαλούν στη δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, όπου σε συνεργασία με το British Council θα παρουσιαστεί η επιστημονική θεατρική παράσταση της ομάδας του Famelab με τίτλο «Ατομικοί διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο … στα κουάρκ».

H Επιστήμη… επί σκηνής

Τι σχέση έχει ένα ηλεκτρόνιο με μία σταφίδα;

Ποιο ήταν το πείραμα που άλλαξε όλα τα δεδομένα της φυσικής σχετικά με τη δομή του ατόμου;

Τι κρυβόταν πίσω από τις ανακαλύψεις του ζεύγους Κιουρί;

Τι είναι τα κβαντικά άλματα του Νιλς Μπορ;

Και τι εννοούμε όταν λέμε ότι στο φως συνυπάρχει το σωματίδιο με το κύμα;

Η ομάδα του Famelab σας προσκαλεί να δείτε την επιστήμη… θεατρικά και να ταξιδέψετε μαζί της στο βάθος του χρόνου και στον πυρήνα του ατόμου. Στην πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση παρουσιάζονται με απλό και ευχάριστο τρόπο ιστορικές στιγμές από την αναβίωση και την εδραίωση της ατομικής θεωρίας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Μία συναρπαστική ιστορία που αναδεικνύει τις εκπληκτικές προσπάθειες μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα στο άτομο και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο μας.

Η ομάδα του Famelab

Η ομάδα του Famelab αποτελείται από νέους και ορεξάτους επιστήμονες που έχουν αναδειχθεί στον ομώνυμο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός Famelab διοργανώνεται από το British Council σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Δημιουργήθηκε αρχικά στο επιστημονικό φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέκλυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους. Μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση The CSI Science: Έγκλημα στο Εργαστήριο (2012), η θεατρική ομάδα του Famelab ανεβάζει φέτος τη νέα της παραγωγή.

Συντελεστές


Σενάριο: Άννα Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός

Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Λουκάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Τσιλιμιδού

Συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου

Αρχειακό υλικό: The Cassiopeia Project

Παίζουν

Αλέξανδρος Γκόμεζ: Ernest Rutherford

Σταύρος Δημητρακούδης: Albert Einstein

ΠαντελίαΕμμανουήλ: Rose Paget, φίλος Pierre, Ernest Marsden

ΘανάσηςΚουστένης: J. J. Thomson, Erwin Schrödinger

ΝίκοςΜουστάκας: Pierre Curie, Hans Geiger

ΧρυσάνθηΣαλιαγκοπούλου: Marie Curie, Niels Bohr

Άννα Χριστοδούλου: Αφηγήτρια