Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Σύνδρομο Fregoli - Μανόλης Πρατικάκης
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 10:18
Βιβλίο: Σύνδρομο Fregoli - Μανόλης Πρατικάκης

Όταν η λογοτεχνία συναντά την επιστήμη, ένας ψυχίατρος καταθέτει σε μια ψυχιατρική αλληγορία όλο το λογοτεχνικό του ταλέντο, διεισδύοντας με ένα πηγαίο λόγο στη ψυχοπαθολογία των ασθενών, για να δημιουργήσει ένα έργο που στοχεύει να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος της νεωτερικότητας ανατρέπει τη λογική, την ορθοφροσύνη και την ταυτότητά του και συχνά χάνεται μέσα στα κοινωνικά όρια.


Ο Πρατικάκης στο βιβλίο του προσπαθεί μέσα από τρεις ιστορίες-αληθινά ψυχιατρικά περιστατικά- τα οποία παρουσιάζει με επιστημονική ορθότητα και ακρίβεια στην εξελικτική τους πορεία να φτάσει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, στα ζοφερά άδυτά της, στην αυτογνωσία την οποία αναζητεί ο άνθρωπος καμιά φορά και μέσα από τη ψυχοπαθογένεια.


Η Καλλιόπη, μια νέα γυναίκα, κάποια μέρα βλέπει στο δρόμο τη σωσία της να περπατά. Η απίστευτη επινόηση ενός άλλου εαυτού που μπορεί να φορτωθεί ό,τι η ίδια θεωρεί κοινωνικά και ηθικά μη αποδεκτό γίνεται για την Καλλιόπη αυτοσκοπός και παράλληλα δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση, μέσα στην οποία θα αυτοπαγιδευτεί και  για την οποία η Καλλιόπη θα νοσηλευτεί.


Στη δεύτερη ιστορία ο πρωταγωνιστής ταυτίζεται με το ίνδαλμά του σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά χάνει τη δική του προσωπικότητα, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του ινδάλματος. Ένας δυνατός άνθρωπος, χωρίς πνευματική καλλιέργεια, ένας σύγχρονος Ηρακλής, παράφρων και επιθετικός στήνει στο μυαλό του μια απίθανη ιστορία και αποφασίζει να σώσει την κοινωνία από τους κομμουνιστές εχθρούς της. Μοιραία κάποια στιγμή, αλυσοδεμένος, θα παραδοθεί στη θεραπεία, για να καταλάβει πόσο πολύ είχε χαθεί μέσα στις αυταπάτες του.


Τέλος η Δωροθέα, η γυναίκα που χάνει την όρασή της όταν τα μάτια της δεν μπορούν να αποδεχτούν την πραγματικότητα την οποία βλέπουν. Η υστερική τύφλωση της θα υποχωρήσει όταν τελικά καταφέρει να δει με τα μάτια της ψυχής της το λάθος της να πιστεύει όλα αυτά τα χρόνια μια ουτοπία.


Άνθρωποι που πάσχουν από υστερικές διαταραχές, που γίνονται οι ίδιοι η κόλαση του εαυτού τους, που συνθλίβονται από ό,τι το σύστημα υπαγορεύει, που δεν μπορούν να δεχτούν τη χαοτική ομοιομορφία της εποχής και αποφασίζουν να γίνουν άλλοι, να διαφοροποιηθούν από ό,τι δεν μπορούν να αποδεχτούν, ανεξάρτητα από το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν.


Κι ένας ψυχίατρος που πληρώνει το δικό του τίμημα στη δική του προσπάθεια να γίνει ο άλλος του εαυτός, ο λογοτέχνης που άλλοτε παραμερίζει την πηγαία ποιητικότητά  και αφηγείται με δωρικό ύφος το φαινόμενο της ανθρώπινης αλλοτρίωσης σε κάθε ψυχοκοινωνική του εκδοχή κι άλλοτε με ευαισθησία και λυρισμό ακολουθεί πιστά τις πλανημένες αναμνήσεις των ηρώων του, τις εμμονές τους και τις επίμονες αναμνήσεις τους.


Ο Πρατικάκης καταγράφει διασαλευμένες συνειδήσεις που αγωνιούν να αντέξουν την ψυχοκοινωνική αναυθεντικότητα της εποχής σε ένα κείμενο που βρίθει διακειμενικών αναφορών. Από τον Τσέχωφ στον Ντοστογιέφσκι και από τον Κάφκα στον Ρίλκε και τον Καβάφη ο Πρατικάκης κατορθώνει με την επιστημονική ακρίβεια που τον διακρίνει και τη συγγραφική του δεξιοτεχνία να αιμοδοτήσει μια ψυχιατρική πραγματεία, παρουσιάζοντας όλη την αιτιοπαθογένεια και εξέλιξη των περιστατικών του σε ένα βιβλίο που η λογοτεχνική του αξία είναι αναμφισβήτητη.


Το βιβλίο του Μανόλη Πρατικάκη, Σύνδρομο Fregoli, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.