Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Σύνδρομο Fregoli - Μανόλης Πρατικάκης
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 10:18
Βιβλίο: Σύνδρομο Fregoli - Μανόλης Πρατικάκης

Όταν η λογοτεχνία συναντά την επιστήμη, ένας ψυχίατρος καταθέτει σε μια ψυχιατρική αλληγορία όλο το λογοτεχνικό του ταλέντο, διεισδύοντας με ένα πηγαίο λόγο στη ψυχοπαθολογία των ασθενών, για να δημιουργήσει ένα έργο που στοχεύει να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος της νεωτερικότητας ανατρέπει τη λογική, την ορθοφροσύνη και την ταυτότητά του και συχνά χάνεται μέσα στα κοινωνικά όρια.


Ο Πρατικάκης στο βιβλίο του προσπαθεί μέσα από τρεις ιστορίες-αληθινά ψυχιατρικά περιστατικά- τα οποία παρουσιάζει με επιστημονική ορθότητα και ακρίβεια στην εξελικτική τους πορεία να φτάσει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, στα ζοφερά άδυτά της, στην αυτογνωσία την οποία αναζητεί ο άνθρωπος καμιά φορά και μέσα από τη ψυχοπαθογένεια.


Η Καλλιόπη, μια νέα γυναίκα, κάποια μέρα βλέπει στο δρόμο τη σωσία της να περπατά. Η απίστευτη επινόηση ενός άλλου εαυτού που μπορεί να φορτωθεί ό,τι η ίδια θεωρεί κοινωνικά και ηθικά μη αποδεκτό γίνεται για την Καλλιόπη αυτοσκοπός και παράλληλα δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση, μέσα στην οποία θα αυτοπαγιδευτεί και  για την οποία η Καλλιόπη θα νοσηλευτεί.


Στη δεύτερη ιστορία ο πρωταγωνιστής ταυτίζεται με το ίνδαλμά του σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά χάνει τη δική του προσωπικότητα, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του ινδάλματος. Ένας δυνατός άνθρωπος, χωρίς πνευματική καλλιέργεια, ένας σύγχρονος Ηρακλής, παράφρων και επιθετικός στήνει στο μυαλό του μια απίθανη ιστορία και αποφασίζει να σώσει την κοινωνία από τους κομμουνιστές εχθρούς της. Μοιραία κάποια στιγμή, αλυσοδεμένος, θα παραδοθεί στη θεραπεία, για να καταλάβει πόσο πολύ είχε χαθεί μέσα στις αυταπάτες του.


Τέλος η Δωροθέα, η γυναίκα που χάνει την όρασή της όταν τα μάτια της δεν μπορούν να αποδεχτούν την πραγματικότητα την οποία βλέπουν. Η υστερική τύφλωση της θα υποχωρήσει όταν τελικά καταφέρει να δει με τα μάτια της ψυχής της το λάθος της να πιστεύει όλα αυτά τα χρόνια μια ουτοπία.


Άνθρωποι που πάσχουν από υστερικές διαταραχές, που γίνονται οι ίδιοι η κόλαση του εαυτού τους, που συνθλίβονται από ό,τι το σύστημα υπαγορεύει, που δεν μπορούν να δεχτούν τη χαοτική ομοιομορφία της εποχής και αποφασίζουν να γίνουν άλλοι, να διαφοροποιηθούν από ό,τι δεν μπορούν να αποδεχτούν, ανεξάρτητα από το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν.


Κι ένας ψυχίατρος που πληρώνει το δικό του τίμημα στη δική του προσπάθεια να γίνει ο άλλος του εαυτός, ο λογοτέχνης που άλλοτε παραμερίζει την πηγαία ποιητικότητά  και αφηγείται με δωρικό ύφος το φαινόμενο της ανθρώπινης αλλοτρίωσης σε κάθε ψυχοκοινωνική του εκδοχή κι άλλοτε με ευαισθησία και λυρισμό ακολουθεί πιστά τις πλανημένες αναμνήσεις των ηρώων του, τις εμμονές τους και τις επίμονες αναμνήσεις τους.


Ο Πρατικάκης καταγράφει διασαλευμένες συνειδήσεις που αγωνιούν να αντέξουν την ψυχοκοινωνική αναυθεντικότητα της εποχής σε ένα κείμενο που βρίθει διακειμενικών αναφορών. Από τον Τσέχωφ στον Ντοστογιέφσκι και από τον Κάφκα στον Ρίλκε και τον Καβάφη ο Πρατικάκης κατορθώνει με την επιστημονική ακρίβεια που τον διακρίνει και τη συγγραφική του δεξιοτεχνία να αιμοδοτήσει μια ψυχιατρική πραγματεία, παρουσιάζοντας όλη την αιτιοπαθογένεια και εξέλιξη των περιστατικών του σε ένα βιβλίο που η λογοτεχνική του αξία είναι αναμφισβήτητη.


Το βιβλίο του Μανόλη Πρατικάκη, Σύνδρομο Fregoli, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
18.05.2016 12:45
Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.