Η ταινία ντεμπούτο της Ράμα Μπέρσταιν, Στο Κενό της, με απλά μέσα μας αφήνει να κρυφοκοιτάξουμε την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τους κανόνες των ορθόδοξων Εβραίων, της Εβραϊκής κοινότητας.

Μία σπουδή πάνω στις  θρησκευτικές, κοινωνικές και οικογενειακές επιδράσεις που δέχεται η ηρωίδα της ταινίας αλλά και κάθε νεαρή γυναίκα στο Ισραήλ.

Σύνοψη

Η ιστορία μιας χασιδικής οικογένειας από το Τελ Αβίβ. Η δεκαοχτάχρονη Σίρα, είναι η μικρότερη κόρη και σύντομα πρόκειται να παντρευτεί έναν νεαρό άνδρα της ίδιας ηλικίας και κοινωνικής τάξης, τον οποίο έχει επιλέξει γι’ αυτή η οικογένεια της. Όπως είναι λογικό για τα κορίτσια της ηλικίας της και της κοινότητας της, το γεγονός του επερχόμενου γάμου της είναι για την Σίρα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Η ίδια είναι προετοιμασμένη και ενθουσιασμένη, έστω κι αν δεν έχει γνωρίσει ακόμα από κοντά τον μελλοντικό της σύζυγο.

Ξαφνικά, η 28χρονη αδερφή της, Εσθέρ πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού στο πρώτο της παιδί. Το πένθος και ο πόνος της απρόσμενης οικογενειακής τραγωδίας οδηγούν στην αναβολή των σχεδίων για τον γάμο της Σίρα. Το μόνο που δίνει ευτυχία πια στο σπίτι τους είναι το μωρό που κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Σύντομα, ένα άλλο έθιμο κοινωνικό και θρησκευτικό διαταράσσει τη ζωή της οικογένειας: ο χήρος πατέρας του μωρό είθισται να παντρεύεται σύντομα, όχι μόνο για να έχει σύντροφο, αλλά και για να μεγαλώσει το παιδί με μητέρα. Γρήγορα, ο Γιόχαϊ, ο χήρος άνδρας της Εσθέρ έχει πρόταση να παντρευτεί μια χήρα από το Βέλγιο. Ωστόσο, όταν η μητέρα της Εσθέρ, αντιλαμβάνεται ότι ο γαμπρός της σκέφτεται να φύγει από τη χώρα και να πάρει μακριά το μονάκριβο εγγόνι της αντιπροτείνει να παντρευτεί την άλλη της κόρη.

Η Σίρα καλείται να αποφασίσει αν θα παντρευτεί τον άντρα της αδερφής της, ώστε να μεγαλώσει το παιδί  με μία μητέρα από την οικογένεια της φυσικής του μαμάς και κατ΄ επέκταση να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό που λέει η καρδιά της και σε αυτό που επιτάσσουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις…

Συμμετοχές /Διακρίσεις:
• Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2012 στη Hadas Yaron
• Επτά Βραβεία Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας,  A’ Γυναικείου ρόλου, Β’ Γυναικείου ρόλου, Καλύτερης Cinematography, Καλύτερου Σεναρίου και καλύτερου μακιγιάζ)
• Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάο Πάολο 2012
• Επίσημη πρόταση Ισραήλ για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2013

Σενάριο: Rama Burshtein
Σκηνοθεσία: Rama Burshtein
Παίζουν: Hadas Yaron, Yiftach Klein, Irit Sheleg, Chaim Sharir, Razia Israely, Hila Moran, Melech Thal
Έτος: 2012
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρα: Ισραήλ