Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πέερ Γκυντ του Χένρικ Ίψεν από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Πέερ Γκυντ του Χένρικ Ίψεν από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ίψεν , σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.


Το αριστουργηματικό δραματικό ποίημα , που ο Ίψεν έγραψε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία το 1867, με αφορμή ένα παλιό νορβηγικό λαϊκό παραμύθι.


Ο κεντρικός ήρωας , ο Πέερ Γκυντ, ονειροπόλος και ιδεαλιστής, ως ένας άλλος Δον Κιχώτης, με όπλα την αστείρευτη φαντασία του και το όνειρό του για έναν ιδανικό κόσμο, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ονειρικής περιπέτειας. O Πέερ Γκυντ είναι ένα όνειρο και συνάμα μια θεατρική φαντασία, ένα έργο που ζητάει παραστάσεις μεγάλης εικαστικότητας και μουσικότητας. Ένα ονειρικό ποίημα, όπου το θέατρο αποκαλύπτει τους μαγικούς μηχανισμούς του και μας οδηγεί σε ένα ταξίδι, μυητικό, στη σοφία της ζωής .


Ο Πέερ Γκυντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. (Το 2007 είχε φιλοξενηθεί η παράσταση του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, σε σκηνοθεσία Πέτερ Ζάντεκ, στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Θεάτρου).


Σημείωμα σκηνοθέτη

Ένα επικό έργο σταθμός. Ένα ορόσημο. Ένας αριστουργηματικός γρίφος της θεατρικής λογοτεχνίας που αναζητά παραστάσεις που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα πάμπολλα ζητήματα που θέτει. Ζητήματα ερμηνείας και υποκριτικών επιλογών, σκηνικής πραγμάτωσης της φαντασίας και του ονείρου, φιλοσοφικής προσέγγισης.

Ποια μπορεί να είναι η ερμηνευτική γραμμή σε έναν ρόλο σαν του Πέερ Γκυντ που παρουσιάζεται σε τέσσερις διαφορετικές ηλικίες; Τι λύση μπορεί να δοθεί στην παρουσίαση σκηνών καταιγίδας, ναυαγίων, καλπασμών μέσα στην έρημο και γενικότερα στα τοπία ενός φανταστικού ταξιδιού στα πέρατα της γης; Πώς δίνονται τα κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση αυτής της υπέροχης ιστορίας του αγοριού που ανδρώνεται και ωριμάζει μέσα από πλήθος δοκιμασιών;

Στην παράστασή μας αποφασίσαμε να μοιράσουμε τον ρόλο του Πέερ Γκυντ σε τέσσερις διαφορετικούς ηθοποιούς που προσεγγίζουν τα διαφορετικά στάδια και τις διαφορετικές ηλικίες του ήρωα επιχειρώντας συνάμα να εντοπίσουμε αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που θα δώσουν το στίγμα της συνέχειας και τον ενιαίο πυρήνα στον χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή με το μοίρασμα του ρόλου σε τέσσερις ηθοποιούς αποδομείται ο κεντρικός ήρωας και παραπέμπει περισσότερο στις περιπέτειες και τις δοκιμασίες μιας κοινωνικής ομάδας ή μιας συλλογικότητας ή ενός κατακερματισμένου «εγώ». Η έννοια της έρευνας για την ηθική του ατόμου και των ορίων της ελευθερίας του, αρχίζει να αποκτά ένα διαφορετικό νόημα.

Στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με χειρονακτικό πάθος θα έλεγα, προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τους θεατρικούς μηχανισμούς παραγωγής και πραγμάτωσης της φαντασίας. Εδώ τεχνικές, δάνεια του Μπρεχτικού θεάτρου και της αφηγηματικότητας, φαίνεται να προσφέρουν λύσεις. Η ίδια η μορφολογία του παραμυθιού, τίθεται στην υπηρεσία του βαθύτερου μέρους της ψυχής.
Και ο ίδιος ο μύθος; Η ιστορία; Εξακολουθεί να έχει ανάγκη ο σύγχρονος θεατής από αυτήν τη συνεχή και περιπετειώδη παράθεση δοκιμασιών που οδηγούν τον ήρωα από την αθωότητα στην αντιμετώπιση ηθικών κανόνων, στο ξεπέρασμά τους, στη συνάντηση με το κακό μέχρι την τελική ωρίμανση και επιλογή;

Πιστεύουμε πως το εσωτερικό ταξίδι στη διάρκεια της ζωής, ο χρόνος που περνάει, η προετοιμασία για το επέκεινα, μαζί με την προσπάθεια ανακάλυψης του εσώτερου εαυτού, αποτελεί διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου. Ανάγκη που οδηγεί τον Πέερ Γκυντ σε μια μυητική πορεία. Ο Ίψεν με ένα ποιητικό έργο «μήτρα», οικουμενικό, γεμάτο μύθους, αρχαϊκό αλλά και σύγχρονο, ορίζει το ταξίδι άλλοτε με όρους φιλοσοφικούς και άλλοτε με όρους παιγνιώδεις και ονειρικής προσέγγισης.

Εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα πολλαπλά επίπεδα, χωρίς να ξεχνάμε τη βαθειά μυσταγωγική παιδεία ψυχής που προσφέρει το Θέατρο.

Γιάννης Μαργαρίτης


Συντελεστές
Μετάφραση-διασκευή: Γιώργος Ξενίας
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά: Αγνή Ντούτση
Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Οικονομάκης, Γιώργος Ξενίας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Παρασκευόπουλος , Μανώλης Φουντούλης
Βοηθοί σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης

Διανομή με σειρά εμφάνισης

Διευθυντής σκηνής: Νίκος Νικολάου

Ώσε: Χρυσάνθη Δούζη
1ος Πέερ Γκυντ: Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογέννης
Ασλάκ ο σιδεράς: Νίκος Καπέλιος
Φίλοι του Ασλάκ: Γιώργος Κολοβός, Θανάσης Δισλής
Γαμπρός: Χρήστος Παπαδημητρίου
Πατέρας του Γαμπρού: Χρύσανθος Καγιάς
Μητέρα του Γαμπρού: Μομώ Βλάχου
Πατέρας Σούλβαϊγ: Έκτωρ Καλούδης
Μητέρα Σούλβαϊγ: Λαμπρινή Αγγελίδου
1η Σούλβαϊγ: Ειρήνη Φαναριώτη
Πατέρας της Ίνγκριντ: Γιώργος Γιαννώτας
Ίνγκριντ: Ειρήνη Καζάκου
Καλεσμένοι στον γάμο: Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κλαίρη Χριστοπούλου, Θάνος Φερετζέλης

2ος Πέερ Γκυντ: Χρίστος Στυλιανού
Γυναίκα με τα πράσινα: Ιωάννα Παγιατάκη
Γέρος του Ντοβρέ: Στέλιος Τράκας
Αυλικός των Τρολ: Χρύσανθος Καγιάς
Τρολ: Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Χρήστος Παπαδημητρίου, Θάνος Φερετζέλης, Κλαίρη Χριστοπούλου
Δικαστικός κλητήρας: Μανώλης Φουντούλης
Αχθοφόροι: Γιώργος Κολοβός, Θανάσης Δισλής
Κάρι: Μομώ Βλάχου
Παιδί της γυναίκας με τα πράσινα: Θάνος Φερετζέλης

3ος Πέερ Γκυντ: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Μίστερ Κόττον: Έκτωρ Καλούδης
Μεσιέ Μπαλόν: Χρήστος Παπαδημητρίου
Χερ Φον Έμπερκοπφ: Γιώργος Σφυρίδης
Χερ Τρουμπετερστράλε: Γιώργος Γιαννώτας
Σκλάβοι: Γιώργος Κολοβός, Θάνος Φερετζέλης
Κλέφτης αλόγου: Θανάσης Δισλής
Ανίτρα: Δέσποινα Γιαννοπούλου
Χορεύτριες: Λίλα Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Ειρήνη Καζάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου
2η Σούλβαϊγ: Λαμπρινή Αγγελίδου
Μπεγκρίφενφελντ: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Χούχου: Χρήστος Παπαδημητρίου
Φελάχος: Γιώργος Κολοβός
Τρόφιμοι ψυχιατρείου: Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Μoμώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Χρύσανθος Καγιάς, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Θάνος Φερετζέλης, Κλαίρη Χριστοπούλου

4ος Πέερ Γκυντ: Δημήτρης Σιακάρας
Καπετάνιος: Μανώλης Φουντούλης
Τιμονιέρης: Γιώργος Κολοβός
Μάγειρας: Θανάσης Δισλής
Παράξενος ταξιδιώτης: Γιώργος Σφυρίδης
Παντομίμα Ναυαγίου: Γιώργος Κολοβός
Κάποιος: Έκτωρ Καλούδης
Χύτης: Γιώργος Γιαννώτας
Μουσικός: Γιώργος Κολοβός
Χωρικοί: Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Χρύσανθος Καγιάς, Θάνος Φερετζέλης, Κλαίρη Χριστοπούλου
Ηχητικά εφέ-αέρας: Τρυφωνία Αγγελίδου, Γιώργος Κολοβός, Θάνος Φερετζέλης.
Άγγελοι: Μομώ Βλάχου, Ειρήνη Καζάκου, Έκτωρ Καλούδης, Νίκος Καπέλιος, Χρήστος Παπαδημητρίου, Γιώργος Σφυρίδης, Στέλιος Τράκας


Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Αpodrasi.

Ηχογράφηση-μίξη: Τάσος Φωτίου, Δημήτρης Οικονομάκης

Έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Φωτίου (σαξόφωνο, νέι, κρουστά, φλογέρα), Απόστολος Μάρης (κανονάκι, νέι), Γιώργος Κατσάνος (πιάνο, πλήκτρα, βιμπραντονεόν, ιδιόφωνα), Σοφία Μαυρογιαννίδου (Φλάουτο), Ματθαίος Πετρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Οικονομάκης (κοντραμπάσο, κιθάρες)

Σχετικές ειδήσεις
Μαύρη Κωμωδία, του Πήτερ Σάφερ στο Βασιλικό Θέατρο από το ΚΘΒΕ και το ΚΕΑΤ
31.10.2016 14:45
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) μας δίνει τη δυνατότητα, σε βλέποντες και μη, να εκφράσουμε την αγάπη μας για το θέατρο και τη ζωή, συμπορευόμενοι σε ένα ταξίδι καρδιάς.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη
16.08.2016 12:38
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 στο θέατρο του πάρκου Εγνατία.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Κηποθέατρο Παπάγου
04.08.2016 12:14
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 στις 21:00.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Χαλκίδα
03.08.2016 13:19
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Ορέστης Μακρής», την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 στις 21:00.
Το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Αυλαία
28.03.2016 11:50
Το θέατρο Αυλαία με χαρά εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και φιλοξενεί στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016 «Το Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν.