Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση ζωγραφικής του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη στην Titanium Yiayiannos Gallery

Έκθεση ζωγραφικής του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη στην Titanium Yiayiannos Gallery

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery η έκθεση ζωγραφικής του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη, η οποία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013.


Λίγα λόγια για την έκθεση:

Η τέχνη είναι παιδί της δυστυχίας ή της ευτυχίας; Η τέχνη είναι, κι αυτή, παιδί της ανάγκης, μπορεί όμως να μας καταστήσει κάπως αναπαυτικά δυστυχισμένους. Μελαγχολικά χαρούμενους. Είναι κι αυτό μια μορφή ευτυχίας. Εφόσον πρώτος κανόνας για την απόκτηση της ευτυχίας είναι η νηφάλια συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχουν κανόνες. Οφείλουμε όλοι ν’ αυτοσχεδιάσουμε. Όπως σοφά και συνειδητά πράττει ο Χρυσόστομος.


Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν δημιουργό που καταπιάνεται με τα δύσκολα, που οι εικόνες του είναι φορτισμένες με το άγχος και με το δέος του υπάρχειν και που αγωνιά να εγκιβωτιστεί μέσα σε μια σειρά χειρονομιακών δράσεων πάνω στον καμβά, τον ρέοντα χρόνο, το συγκεκριμένο που όμως ποτέ δεν αποκαλύπτεται σαν τέτοιο και τις άπειρες παραλλαγές που μπορεί να πάρει το εφήμερο ή το καθημερινό στα μάτια ενός μυημένου. Υπό την έννοια αυτή η ζωγραφική  του είναι η απόλυτα ρεαλιστική εκδοχή του αφηρημένου.


Το έργο του  χαρακτηρίζεται από χάος και κομψότητα. Κυριαρχεί σε αυτό η γραμμή-γραφή που δημιουργεί και εξαφανίζει οπτικούς λαβυρίνθους, που επιτρέπει στις χρωματικές φόρμες να κραυγάσουν τη δύναμή τους ή να ψιθυρίσουν την αδυναμία τους σε σουρντίνα. Στη ζωγραφική του Χρυσόστομου έχουμε το εξής φαινόμενο: τρία, τέσσερα, ίσως και πέντε δισδιάστατα πλέγματα που τοποθετούνται σχεδιαστικά παράλληλα και επάλληλα αναπτύσσοντας μια κατασκευή που δίνει όγκο στην επιφάνεια κι ένα παράξενο trompe l'oeil, έτσι ώστε να παραπλανάται η όραση και να ερεθίζεται η αφή. Πίσω από τις πυρετικές χειρονομίες του κυκεώνα των γραφών, την πυκνότητα των παλίμψηστων πληροφοριών κρύβεται πάντα η ασφάλεια μιας νηφάλιας σύνθεσης. Το ίδιο ισχύει και στα νευρικά σχέδιά του με θέμα το γυμνό. Αυτά τ’ αυτοσχεδιαστικά, ερωτικά ποιήματα που επιχειρηματολογούν πειστικά πάνω στο αυτονόητο: ότι δηλαδή ο έρωτας είναι πάντα ένας εκρηκτικός αυτοσχεδιασμός· όπως εξάλλου και η αντισυμβατική, η ανατρεπτική τέχνη.


Τα έργα του Χρυσόστομου, φιλοτεχνημένα στη σιωπή και τη μοναξιά, βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με τον υπόγειο ρου της Ιστορίας, τον υπόκωφο ρόχθο της. Ο ίδιος ξέρει πόσο δίκαιο έχει ο Μίλαν Κούντερα όταν γράφει πως «Η τέχνη δεν είναι η μπάντα του Δήμου που συνοδεύει το βηματισμό της Ιστορίας». Η Τέχνη είναι εκείνο το αισθητικό αίτημα που επιδιώκει να γίνει ηθικό πρόταγμα. Κι όχι αντίστροφα.

Σχετικές ειδήσεις
Ornament: ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σκουφά
21.11.2016 11:33
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, με τίτλο «Ornament». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Ανάσα Αιγαίου: Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου στο Παρίσι
06.05.2016 14:54
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 εγκαινιάζεται στην MELKART GALLERY στο Παρίσι, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου σε επιμέλεια Ντόρας Ηλιοπούλου Ρογκάν με τίτλο ΑΝΑΣΑ ΑΙΓΑΙΟΥ / SOUFFLE D’ EGÉE.