Το βασικό concept του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα στο πλαίσιο των 8 παραστάσεων, που αποτελεί και ένα κύκλο παρουσίασης, μιας θεατρικής πρότασης.

Η βάση των θεατρικών συνθέσεων παραμένει ένας συγγραφέας της επιλογής των θεατρικών ομάδων ο οποίος συνδέεται και με παράλληλα κείμενα σχετικά με το θέμα του έργου φροντίζοντας όσο τον δυνατόν τον εκσυγχρονισμό της θεατρικής απόδοσης. Οι προτάσεις κατατείθενται και αξιολογούνται με βάση την σωστή θεατρολογική προσέγγιση και την πρωτοτυπία όσον αφορά την σύνθεσή τους.

Το ζητούμενο πάντα είναι η όσο το δυνατόν ρηξικέλευθη και τολμηρή σκηνοθετική προσέγγιση. Το νέο ρεύμα στην τέχνη του θεάτρου είναι η σύνθεση διαφορετικών τεχνών (θέατρο, εικαστικά, μουσική) μέσα στο ίδιο θεατρικό έργο και φυσικά η αποδόμηση για την οποία γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Το ΒΕΤΟΝ7 ενθαρρύνει σχεδόν πιεστικά τις ομάδες και τους μεμονωμένους καλλιτέχνες να τολμήσουν να πρωτοτυπήσουν σκηνοθετικά ερευνώντας με βάση τις νέες θεατρικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στον κόσμο.

Η ιδέα των θεατρικών συνθέσεων θα θέλαμε να έχει μια εξελικτική πορεία, αρχίζοντας από την αρχαία τραγωδία, περνώντας στην Αναγέννηση με τον Σαίξπηρ και φτάνοντας στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα με το θέατρο των Ιδεών που αποτελούν και ένα βασικό θεατρολογικό άξονα πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι θεατρικές συνθέσεις. Προοπτικά, η ιδέα αυτή θα εξελιχθεί συμπεριλαμβάνοντας και επιμέρους τάσεις του θεάτρου στο πέρασμα των χρόνων.

Φέτος επιλέχθηκε ως κύριος άξονας το θέατρο των ιδεών γιατί αγκαλιάζει και συμπεριλαμβάνει σε αυτή τη θεατρολογική τάση και τις βόρειες λογοτεχνίες με τους Στρίντμπεργκ, Σνίτσλερ, Ίψεν, κλπ. αλλά και την επιρροή του στην ελληνική δραματολογία με τους Ξενόπουλο, Καζαντζάκη, κλπ.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στις θεατρικές ομάδες να προσεγγίσουν και θεατρικά να συνθέσουν μεγάλους συγγραφείς που καθόρισαν την πορεία του παγκόσμιου θεάτρου αλλά και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις θεατρικές προσπάθειες των άλλων ομάδων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω στον τρόπο προσέγγισης.

Θεωρούμε ότι το φεστιβάλ έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα ο οποίος και επιβεβαιώνεται με την ανάλογη προσέλευση του κοινού. Με λίγα λόγια, δεν προσέρχεται μόνο ένα συγκεκριμένο είδος θεατών που έρχεται να δει έναν και μόνο συγκεκριμένο καλλιτέχνη, αλλά προσέρχονται διαφορετικά είδη κοινού τα οποία επιλέγουν και την θεατρική σύνθεση που τους ενδιαφέρει.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Beton7, μέχρι τον Ιούνιο του 2014.