Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πέρης Μιχαηλίδης: Κύριος άξονας των φετινών «Θεατρικών Συνθέσεων» είναι το Θέατρο των Ιδεών

Πέρης Μιχαηλίδης: Κύριος άξονας των φετινών «Θεατρικών Συνθέσεων» είναι το Θέατρο των Ιδεών

Το βασικό concept του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα στο πλαίσιο των 8 παραστάσεων, που αποτελεί και ένα κύκλο παρουσίασης, μιας θεατρικής πρότασης.

Η βάση των θεατρικών συνθέσεων παραμένει ένας συγγραφέας της επιλογής των θεατρικών ομάδων ο οποίος συνδέεται και με παράλληλα κείμενα σχετικά με το θέμα του έργου φροντίζοντας όσο τον δυνατόν τον εκσυγχρονισμό της θεατρικής απόδοσης. Οι προτάσεις κατατείθενται και αξιολογούνται με βάση την σωστή θεατρολογική προσέγγιση και την πρωτοτυπία όσον αφορά την σύνθεσή τους.

Το ζητούμενο πάντα είναι η όσο το δυνατόν ρηξικέλευθη και τολμηρή σκηνοθετική προσέγγιση. Το νέο ρεύμα στην τέχνη του θεάτρου είναι η σύνθεση διαφορετικών τεχνών (θέατρο, εικαστικά , μουσική) μέσα στο ίδιο θεατρικό έργο και φυσικά η αποδόμηση για την οποία γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Το ΒΕΤΟΝ7 ενθαρρύνει σχεδόν πιεστικά τις ομάδες και τους μεμονωμένους καλλιτέχνες να τολμήσουν να πρωτοτυπήσουν σκηνοθετικά ερευνώντας με βάση τις νέες θεατρικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στον κόσμο.

Η ιδέα των θεατρικών συνθέσεων θα θέλαμε να έχει μια εξελικτική πορεία, αρχίζοντας από την αρχαία τραγωδία , περνώντας στην Αναγέννηση με τον Σαίξπηρ και φτάνοντας στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα με το θέατρο των Ιδεών που αποτελούν και ένα βασικό θεατρολογικό άξονα πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι θεατρικές συνθέσεις. Προοπτικά, η ιδέα αυτή θα εξελιχθεί συμπεριλαμβάνοντας και επιμέρους τάσεις του θεάτρου στο πέρασμα των χρόνων.

Φέτος επιλέχθηκε ως κύριος άξονας το θέατρο των ιδεών γιατί αγκαλιάζει και συμπεριλαμβάνει σε αυτή τη θεατρολογική τάση και τις βόρειες λογοτεχνίες με τους Στρίντμπεργκ, Σνίτσλερ, Ίψεν , κλπ. αλλά και την επιρροή του στην ελληνική δραματολογία με τους Ξενόπουλο, Καζαντζάκη, κλπ.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στις θεατρικές ομάδες να προσεγγίσουν και θεατρικά να συνθέσουν μεγάλους συγγραφείς που καθόρισαν την πορεία του παγκόσμιου θεάτρου αλλά και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις θεατρικές προσπάθειες των άλλων ομάδων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω στον τρόπο προσέγγισης.

 

Θεωρούμε ότι το φεστιβάλ έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα ο οποίος και επιβεβαιώνεται με την ανάλογη προσέλευση του κοινού. Με λίγα λόγια, δεν προσέρχεται μόνο ένα συγκεκριμένο είδος θεατών που έρχεται να δει έναν και μόνο συγκεκριμένο καλλιτέχνη, αλλά προσέρχονται διαφορετικά είδη κοινού τα οποία επιλέγουν και την θεατρική σύνθεση που τους ενδιαφέρει.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Beton7 , μέχρι τον Ιούνιο του 2014.


Σχετικές ειδήσεις
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Γιάννης Βακαρέλης:  Ναύπλιο μαγευτικά φιλόμουσο
16.06.2016 16:19
Πριν από 25 χρόνια, ο αείμνηστος χορδιστής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ο Θανάσης Χαϊτόπουλος φύτεψε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Τριανόν ένα κλαδάκι λέγοντας τα παρακάτω λόγια εκείνο το πρωινό: «Αυτό θα γίνει μια μέρα το δέντρο του Φεστιβάλ μας». Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι τον κοίταξαν περίεργα… Ο Θανάσης, τελικά, είχε δίκιο. Μπροστά στο Τριανόν υψώνεται το δέντρο του, μέχρι σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά.
Κάτια Αρφαρά: Fast Forward Festival 3 - Οι συνοριακές περιοχές της τέχνης
06.05.2016 14:44
Χειμωνιάτικο απόγευμα στο Battersea, στο Λονδίνο. Μου ζητούν να βγάλω παπούτσια, κάλτσες, παλτό και να φορέσω ένα αδιάβροχο. Μου δίνουν ένα φακό και ένα χαρτί με ένα όνομα γραμμένο στα αραβικά και με βάζουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο – είμαστε δέκα συνολικά « θεατές ». Πατώ το υγρό χώμα και αναζητώ στον « κήπο » το όνομα που μου έχει δοθεί. Όταν το αναγνωρίζω σε μια από τις πλάκες, πρέπει να σκάψω και να ακουμπήσω το κεφάλι μου στο χώμα για να ακούσω την ιστορία του. Το Gardens speak (Ομιλούντες κήποι) που θα δούμε τον Μάιο στη Στέγη στο πλαίσιο του 3ου Fast Forward Festival, μιλά για τις μυστικές ταφές στους κήπους της Συρίας στα πρώτα χρόνια της επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ.
Delphine & Muriel Coulin: Μέσα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συμμετέχουμε στην ενίσχυση του διαλόγου
04.04.2016 11:42
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…