Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Frank και Ferdinand, του Samuel Adamson στο Πόλη Θέατρο

Frank και Ferdinand, του Samuel Adamson στο Πόλη Θέατρο

O Δάνης Κατρανίδης στη νέα του θεατρική στέγη το θέατρο «Πόλη» εγκαινιάζει Νεανική Σκηνή παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το έργο του Samuel Adamson, «Frank και Ferdinand», που γράφτηκε κατά παραγγελία για το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.


Το «Frank και Ferdinand» είναι ένα «παραμύθι» για εφήβους και ενήλικες, που εξερευνά τις έννοιες της διαφορετικότητας και του φόβου απέναντι στο Άλλο, της αναζήτησης ταυτότητας και της ανάγκης να ανήκεις κάπου.
Εμπνεόμενος από τον παλιό γερμανικό μύθο του Αυλιτή του Χάμλειν («Pied Piper of Hamelin»), που έγινε ευρέως γνωστός από τις διηγήσεις των Αδελφών Grimm, ο Adamson συνθέτει ένα σύγχρονο παραμυθιακό τοπίο με στόχο να προκαλέσει την εφηβική ανησυχία και να αναδείξει την πολυπλοκότητα της νεανικής ιδιοσυγκρασίας.


Αναμφισβήτητα, οι νεαροί θεατές αποτελούν μία από τις δυσκολότερες κατηγορίες θεατρικού κοινού. Στόχος της παράστασης είναι να μιλήσει στη γλώσσα τους χωρίς να ξεχνάει την παιδική τους αθωότητα, χωρίς να αμφισβητεί την ενήλικη αντίληψή τους για τον κόσμο, χωρίς να παραβλέπει την διαδικασία της προσωπικής τους αναζήτησης. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της οπτικής πληροφορίας με την οποία βομβαρδίζονται καθημερινά οι έφηβοι, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα θέαμα σύγχρονο και άμεσο που να τους αφορά. Η χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους ηθοποιούς και τον κατασκευασμένο κόσμο της κούκλας-μινιατούρας, στοχεύει στο να αποδομίσει την εικόνα και τα νοήματα και να τα συνθέσει ξανά μπροστά στα μάτια τους.  


Υπόθεση:

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μία παρηκμασμένη μικρή πόλη- ή μήπως ήταν χωριό;- 129 παιδιά εξαφανίστηκαν. Για πάντα. Κάποιοι είπαν οτι οδηγήθηκαν στον πόλεμο, κάποιοι άλλοι οτι τα παρέσυρε μία πλημμύρα και κάποιοι είπαν οτι έφυγαν επειδή η ζωή πέρα από το ποτάμι ήταν πιο γλυκιά. Μόνο 4 παιδιά έμειναν πίσω. Και είπαν την αλήθεια για το τί έγινε. Την δική τους αλήθεια. Η Αρχή του τόπου προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο, μετατρέποντας την αλήθεια των παιδιών σε μύθο, παραποιώντας τα στοιχεία με σκοπό να επιβάλλει την “αντικειμενική” αλήθεια.

Μπορεί όμως η αλήθεια να είναι αντικειμενική όταν οι 4 μάρτυρες αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της προσωπικής τους διαφορετικότητας;


Συντελεστές
Μετάφραση –Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού, Ελένη Ζαχοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχοπούλου, Γιωργίνα Γερμανού
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Γιώργος Κυβερνήτης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι:
Μάνος Βαβαδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Δανάη Επιθυμιάδη, Κόνυ Ζήκου, Άρης Λάσκος, Ελεάννα Παναγουλέα

Σχετικές ειδήσεις
Η Κόκκινη Μύτη στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Πόλη!
28.11.2016 12:50
Το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΗ και οι Μικροί ΠυροΤέχνες παρουσιάζουν την μουσική θεατρική παράσταση “Η Κόκκινη Μύτη”, την ιστορία του κλόουν Ζακ – Ζαν Περώ.
Η Ιδέα, του Γκούσταβ Χόλστ από την Καμεράτα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
31.10.2016 11:51
Η Καμεράτα, το πολυαγαπημένο και δραστήριο ορχηστρικό σύνολο με τη διεθνή λάμψη, έχει τη μεγάλη χαρά και τιμή να εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ευφάνταστα έργα του παγκόσμιου μουσικού θεάτρου για παιδιά, με υπόθεση που μπορούν να απολαύσουν το ίδιο και οι ενήλικες.
Ο Βασιλιάς Ύπνος, από τον Οκτώβριο στο Σύγχρονο Θέατρο
18.07.2016 15:37
Το ομώνυμο παραδοσιακό παραμύθι της λαογράφου, Μαριάννας Καμπούρογλου, Ο Βασιλιάς Ύπνος, που γράφτηκε στην Αθήνα του 19ου αιώνα, αναβιώνει από τις 23 Οκτωβρίου 2016 στο Σύγχρονο Θέατρο από τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη.
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου
04.07.2016 14:38
Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σας προσκαλούν την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 και ώρα 9:00 το βράδυ, στο αρτιότερο, ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά από τον Γιάννη Καλαντζόπουλο, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.
Αυτό...: θεατρική παράσταση στο πλαίσιο του Switch On στην Τεχνόπολη
26.02.2016 12:40
Στις 3 Μαρτίου, η ομάδα Μικρές ιστορίες συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα του #SWITCH_ON παρουσιάζοντας το «ΑΥΤΟ…», μια θεατρική παράσταση για παιδιά από 2 ετών αλλά και για ενήλικες που θέλουν να τρυπώσουν για λίγο στη σκέψη και στο παιχνίδι των παιδιών...