O NYM, ο Αμερικανός instrumental artist που έγινε πολύ γνωστός στην Ελλάδα με τα υπέροχα “Et Moi” και “Duel At Diablo”, έρχεται στην Αθήνα για μία ζωντανή εμφάνιση στο Kookoo Live Music Bar, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Γεννημένος στο Fairbanks της Alaska, στη σκιά του μεγαλοπρέπους όρους McKinley, o NYM μεγάλωσε σε μία φάρμα λίγο έξω από το Fredericksburg της Virginia. Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Mission του San Francisco, η οποία αποτελεί την καρδιά της πόλης όσον αφορά στη μουσική σκηνή και τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι ασυνήθιστες καταβολές του αντικατοπτρίζονται και στη δουλειά του. Ο ήχος του συνδυάζει εκατοντάδες, έως και χιλιάδες, σχολαστικά επιλεγμένα samples από δίσκους βινυλίου, CD, κασσέτες VHS και DVD, με ζωντανές ηχογραφήσεις και ηλεκτρονικά οργανικά μέρη. Το αποτέλεσμα είναι μία απίστευτα γοητευτική μουσική, με ενδοσκοπικό χαρακτήρα και έντονα κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Ο NYM είναι επίσης πολύ γνωστός ανάμεσα στους χρήστες του MPC ως καινοτόμος και, κυρίως, ως ένας από τους ελάχιστους εκλεκτούς που έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν σα να πρόκειται για ένα παραδοσιακό μοσυικό όργανο. Παράλληλα, φημίζεται για τις γνώσεις πάνω στα ηλεκτρονικά, κατασκευάζει τα δικά του midi controllers και χρησιμοποιεί με ιδιαίτερη ευρηματικότητα ορισμένα μη μουσικά στοιχεία στα live shows του, όπως υπέρυθρες ακτίνες και καντήλια.

Η μεγάλη αξία του, όμως, έγκειται στον ιδιαίτερο τρόπο που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα, φαινομενικά ετερόκλητα, στοιχεία δημιουργώντας πανέμορφη μουσική, όπως στην περίπτωση του πασίγνωστου “Et Moi”, όπου μεταμορφώνει ένα παλιό (σχετικά άγνωστο) τραγούδι της Νάνας Μούσχουρη, το “Que Je Sois Un Ange”, σε ένα σύγχρονο downtempo διαμάντι που το Ελληνικό ραδιόφωνο φαίνεται να λατρεύει τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Απρίλιο, κυκλοφόρησε το τρίτο του album, “Trembling In The Stone”, το οποίο περιέχει τις προσωπικές εκδοχές του / remixes σε ορισμένα λιγότερα γνωστά κομμάτια που ανακάλυψε ψάχνοντας τη μουσική ολόκληρου του κόσμου, αναζήτηση που τον έφερε κοντά και στη χώρα μας που, μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι εκείνη το κοινό της οποίας τον έχει αγαπήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.