Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικές του Νέου Κόσμου (ΙΙΙ) από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσικές του Νέου Κόσμου (ΙΙΙ) από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Παρτιτούρες από μία νέα πατρίδα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Κωνσταντίνο Βαλιανάτο, υπό την μουσική διεύθυνση του εξαίρετου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα αποτελείται από συνθέσεις κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών που κατά το σκοτεινό και ταραγμένο πρώτο μισό του 20ου αιώνα αναζήτησαν πολιτικό καταφύγιο και καλλιτεχνική έμπνευση στον «Νέο Κόσμο». Το Κοντσέρτο  «Dumbarton Oaks» καθώς και η Πόλκα του Τσίρκου του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, το Κοντσέρτο για πιάνο του Μπέλα Μπάρτοκ, το Θέμα και Παραλλαγές του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και η Σουίτα από την όπερα «Η Αγάπη για τα Τρία Πορτοκάλια» του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι όλα έργα γραμμένα στην  Αμερική.


Το Κοντσέρτο σε μι ύφεση του Στραβίνσκυ γράφτηκε κατά παραγγελία του Αμερικανού διπλωμάτη Ρόμπερτ  Γουντς  Μπλις και της φιλότεχνης συζύγου του Μίλντρεντ, για την 30η επέτειο των γάμων τους, το 1938. Βασισμένο σε μία πολύ προσωπική και μοντέρνα ανάγνωση του τρίτου Βραδεμβούργιου Κοντσέρτου του Μπαχ, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε σε ιδιωτική συναυλία στην πολυτελή έπαυλη του ζεύγους στην Ουάσινγκτον, στο περίφημο «Dumbarton Oaks»-γνωστό σήμερα μουσείο και κέντρο μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


Τέσσερα χρόνια αργότερα, Ιανουάριο του 1942 ο μυθικός χορογράφος Ζωρζ Μπαλανσίν ζήτησε από τον Στραβίνσκυ να γράψει μία σύντομη πόλκα που θα χορευόταν από… «νεαρούς ελέφαντες»! Σε λιγότερο από έναν μήνα ο συνθέτης ολοκλήρωσε (αρχικά για πιάνο, καθώς η ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα έγινε δύο χρόνια μετά) την Πόλκα του Τσίρκου που αξιοποιούσε με χιούμορ τα χαρακτηριστικά ηχητικά εφέ ενός τσίρκου. Την χόρεψαν για πρώτη φορά 50 ελέφαντες (!) και ισάριθμες χορεύτριες τον Απρίλιο του 1942, στη Νέα Υόρκη, στο ιδιαιτέρως επιτυχημένο σόου του τσίρκου «Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus».


Το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο είναι το κύκνειο άσμα του Μπέλα Μπάρτοκ: Η παρτιτούρα αποκρυσταλλώθηκε λίγες ώρες πριν την μεταφορά του Ούγγρου συνθέτη σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου και υπέκυψε τέσσερις μέρες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1945. Εμφανώς πιο λυρικό, λιτό, και απλό στην πιανιστική του γραφή απ΄ό,τι τα δύο προηγούμενα κοντσέρτα για πιάνο του Μπάρτοκ, το έργο προοριζόταν ως δώρο του συνθέτη προς την πιανίστα σύζυγό του, με απώτερο στόχο εκείνη να μπορεί να το ερμηνεύει μετά τον θάνατό του, για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.


Εγκατεστημένος στις Η.Π.Α. από τις αρχές  της δεκαετίας του 1930, ο Άρνολντ Σαίνμπεργκ συνέθεσε το Θέμα και Παραλλαγές το 1943, αρχικά για σύνολο πνευστών, κατόπιν παραγγελίας του γνωστού αμερικανικού εκδοτικού οίκου Σίρμερ που ήθελε να προτείνει σε ερασιτεχνικά σύνολα ένα ποιοτικό (αλλά και «εμπορικό») έργο. Παρόλα αυτά οι δεξιοτεχνικές απαιτήσεις της μουσικής αποδείχτηκαν μεγαλύτερες του αναμενόμενου και γι αυτό ο Σαίνμπεργκ ένα χρόνο αργότερα μετέγραψε το έργο για συμφωνική ορχήστρα.


Η συμφωνική Σουίτα του Σεργκέι Προκόφιεφ αποτελείται από έξη μέρη της όπερας «Η Αγάπη για τα Τρία Πορτοκάλια» που είχε γράψει ο συνθέτης το 1918 κατά παραγγελία του διευθυντή της Όπερας του Σικάγο, Κλεοφόντε Καμπανίνι. Ο Προκόφιεφ, 27χρονος τότε, αλλά ήδη αρκετά αναγνωρισμένος στις Η.Π.Α., συνέθεσε την ευφάνταστη, σατυρική όπερα «Η Αγάπη για τα Τρία Πορτοκάλια», βασισμένος στο ομώνυμο παραμύθι που, με ηρωίδα την μάγισσα Φάτα Μοργκάνα, είχε εμπνεύσει και τον φημισμένο Ιταλό συγγραφέα έργων της commedia dell’ arte Κάρλο Γκότσι. Η όπερα ανέβηκε στο Σικάγο το 1921 σοκάροντας αρχικώς το κοινό.


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ (1882 – 1971)
Κοντσέρτο σε μι ύφεση «Dumbarton Oaks»

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881 – 1945)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3

Διάλειμμα

ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ
Πόλκα του τσίρκου

ΑΡΝΟΛΝΤ ΣΑΙΝΜΠΕΡΓΚ (1874 – 1951)
Θέμα και παραλλαγές, έργο 43b

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891 – 1953)
Σουίτα από την όπερα «Η Αγάπη για τα Τρία Πορτοκάλια», έργο 33a

Σολίστ: Κωνσταντίνος Βαλιανάτος, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης


Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο Μουσικής
11.10.2016 12:29
Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.
Ένας αιώνας από τη γέννηση του Ανρί Ντυτιγιέ: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
11.03.2016 11:57
Η σπουδαία Γαλλίδα βιολοντσελίστα Εμμανυέλ Μπερτράν επανεμφανίζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας, υπό τη μπαγκέτα του αρχιμουσικού και διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Γιώργου Βράνου, το Κοντσέρτο «Ένας ολόκληρος κόσμος μακριά» του συμπατριώτη της Ανρί Ντυτιγιέ (1916-2013).