Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ροδίων διοργανώνει την 1η Triennale Χαρακτικής της Μεσογείου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Αυγούστου και η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Νοέμβριο
Τόσο η TRIENNALE όσο και το Εργαστήρι Χαρακτικής αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να προβληθεί ο πλούτος και η πολυμορφία των καλλιτεχνικών δυνάμεων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν γύρω από  μια κοινή θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Η Ρόδος είχε έναν πρόσθετο λόγο να προτείνει την κορυφαία αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση γιατί, όπως είναι γνωστό, η μοναδική Μεσαιωνική της Πόλη και η ποικιλομορφία του τοπίου έχουν εμπνεύσει πολλούς γνωστούς Έλληνες και ξένους χαράκτες.
 
Η θεσμοθέτηση της Έκθεσης κάθε τρία χρόνια θα δώσει την ευκαιρία στους χαράκτες της Μεσογείου να παρουσιάσουν τα έργα τους και κυρίως να ανταλλάξουν τις καλλιτεχνικές τους εμπειρίες. Στην 1η Triennale χαρακτικής έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με είκοσι καλλιτέχνες. Ο αριθμός των έργων ξεπερνάει τα εκατό.

Τα έργα της Triennale θα εκτεθούν στη Νεστορίδειο Δημοτική Πινακοθήκη και η ελληνική συμμετοχή θα τιμήσει την ελληνίδα χαράκτρια Τόνια Νικολαϊδη και τον ρόδιο χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

Παράλληλα θα λειτουργήσει στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Πλατεία Σύμης της Μεσαιωνικής Πόλης, αφιέρωμα στην ελληνική χαρακτική προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός ο θησαυρός της Ρόδου που περιλαμβάνει τους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής, όπως τον Δημήτρη Γαλάνη, τον Άγγελο Θεοδωρόπουλο, το Γιάννη Κεφαλληνό, τον Λυκούργο Κογεβίνα και το Νίκο Βεντούρα καθώς και έργα των σημαντικοτέρων εκπροσώπων. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Παναγιώτης Γράββαλος έχει δωρίσει στην Πινακοθήκη μία πλήρη σειρά έργων του καθώς και πολλά βιβλία τέχνης.

Η έκθεση με τη συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κ. Νίκου Δεσεκόπουλου θα καλύψει επίσης τη σύγχρονη παρουσία της ελληνικής χαρακτικής.

Γιατί οι σύγχρονοι έλληνες χαράκτες, γνώστες της δουλειάς των πρωτοπόρων, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, αντλούν στοιχεία από την παράδοση, ανανεώνουν τα υλικά και τις εκφραστικές τους μεθόδους και κατορθώνουν να τα οριοθετούν στο σύγχρονο γίγνεσθαι, με την εισαγωγή στην εικαστική τους γλώσσα τη μαγεία του απρόσμενου.