Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η 1η Triennale στο Νησί των Ιπποτών

Η 1η Triennale στο Νησί των Ιπποτών
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ροδίων διοργανώνει την 1η Triennale Χαρακτικής της Μεσογείου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Αυγούστου και η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Νοέμβριο
Τόσο η TRIENNALE όσο και το Εργαστήρι Χαρακτικής αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να προβληθεί ο πλούτος και η πολυμορφία των καλλιτεχνικών δυνάμεων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν γύρω από  μια κοινή θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Η Ρόδος είχε έναν πρόσθετο λόγο να προτείνει την κορυφαία αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση γιατί, όπως είναι γνωστό, η μοναδική Μεσαιωνική της Πόλη και η ποικιλομορφία του τοπίου έχουν εμπνεύσει πολλούς γνωστούς Έλληνες και ξένους χαράκτες.
 
Η θεσμοθέτηση της Έκθεσης κάθε τρία χρόνια θα δώσει την ευκαιρία στους χαράκτες της Μεσογείου να παρουσιάσουν τα έργα τους και κυρίως να ανταλλάξουν τις καλλιτεχνικές τους εμπειρίες. Στην 1η Triennale χαρακτικής έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με είκοσι καλλιτέχνες . Ο αριθμός των έργων ξεπερνάει τα εκατό.

Τα έργα της Triennale θα εκτεθούν στη Νεστορίδειο Δημοτική Πινακοθήκη και η ελληνική συμμετοχή θα τιμήσει την ελληνίδα χαράκτρια Τόνια Νικολαϊδη και τον ρόδιο χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

Παράλληλα θα λειτουργήσει στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Πλατεία Σύμης της Μεσαιωνικής Πόλης, αφιέρωμα στην ελληνική χαρακτική προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός ο θησαυρός της Ρόδου που περιλαμβάνει τους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής, όπως τον Δημήτρη Γαλάνη, τον Άγγελο Θεοδωρόπουλο, το Γιάννη Κεφαλληνό, τον Λυκούργο Κογεβίνα και το Νίκο Βεντούρα καθώς και έργα των σημαντικοτέρων εκπροσώπων. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Παναγιώτης Γράββαλος έχει δωρίσει στην Πινακοθήκη μία πλήρη σειρά έργων του καθώς και πολλά βιβλία τέχνης.

Η έκθεση με τη συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κ. Νίκου Δεσεκόπουλου θα καλύψει επίσης τη σύγχρονη παρουσία της ελληνικής χαρακτικής.


Γιατί οι σύγχρονοι έλληνες χαράκτες, γνώστες της δουλειάς των πρωτοπόρων, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, αντλούν στοιχεία από την παράδοση, ανανεώνουν τα υλικά και τις εκφραστικές τους μεθόδους και κατορθώνουν να τα οριοθετούν στο σύγχρονο γίγνεσθαι, με την εισαγωγή στην εικαστική τους γλώσσα τη μαγεία του απρόσμενου.Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».