Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οιδίπους επί Κολωνώ, από την ομάδα Scarface Ensemble στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Οιδίπους επί Κολωνώ, από την ομάδα Scarface Ensemble στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο Σοφοκλής μιλάει γαλλικά... Η ομάδα Scarface Ensemble έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ». Για τρείς παραστάσεις, 25, 27 και 28 Νοεμβρίου, που θα παρουσιαστούν στη γαλλική γλώσσα.


Πρόκειται για το τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή που βλέπει τον Οιδίποδα να μεταμορφώνεται σε μύθο και τον εξόριστο βασιλιά της Θήβας να επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία, «κεντρική αξία πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας» (E. M.).


Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

Πρέπει κανείς να ανατρέξει πολύ πίσω στον χρόνο για να θυμηθεί πως η φιλοξενία αποτελεί μια από τις κεντρικές αξίες πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας.

Τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή, το κείμενο αυτό αφηγείται την εξαφάνιση του ήρωα Οιδίποδα και την ανέγερση του ομώνυμου μύθου, μπροστά στις πύλες των Αθηνών.

Όταν αφήνει τη Θήβα για να ζητήσει άσυλο στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, ο Οιδίπους υπερασπίζεται την αθωότητά του. Πώς να είναι ένοχος για γεγονότα που αναγγέλθηκαν πριν από τη γέννησή του, και που αγνοούσε παντελώς;

Θα συνεχίσει να ενσαρκώνει το πρόσωπο του ενοχλητικού ήρωα που φοβούνται οι τύραννοι και θα αρνηθεί να επιστρέψει στις πύλες των Θηβών, χαρίζοντας το θάνατό του — ανακτημένη ελευθερία; — στην αθηναϊκή δημοκρατία, μέσα σ’ έναν ενδιάμεσο χώρο, σ’ ένα είδος μη-τόπου, σ’ ένα σκοτεινό ξέφωτο.

Κάτι το ουσιαστικό αρθρώνεται σε αυτό το έργο που μιλάει για το αδύνατον της επιστροφής μετά από την εξορία.

Ο μύθος θα παραμείνει στο σύνορο για να επιτρέψει στους ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ο θεατρικός χώρος δεν είναι ο πολιτικός χώρος, ο τελευταίος όμως δεν μπορεί να θεμελιωθεί εάν δεν συνυπάρχει μ’ έναν άλλον τόπο, εκείνον του καθαρού φαντασιακού, εκείνον μιας συνοριακής ζώνης˙ αυτό φαίνεται να μας λέει ο Σοφοκλής περί τα 400 προ Χριστού.

Élisabeth Marie
 
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Bruno Bayen
Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie
Μουσική: Cyril Alata
Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Claire Schirck
Με τους:
Kim Biscaïno
Marc-Henri Boisse
Nathalie Bourg
Jacques Bruckmann
Aurélie Miermont
Jack Reinhardt
 
Παραγωγή
Σε φιλική συνεργασία με το φεστιβάλ Strasbourg Méditerranée.

Με τη στήριξη των πόλεων του Strasbourg και της Mulhouse, του Jeune Théâtre National, της Région Alsace, του Adami και τηςSpedidam για τη μετακίνηση στην Αθήνα.

Μια παραγωγή της Compagnie Scarface Ensemble.

Σχετικές ειδήσεις
Ελληνικό Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
04.01.2017 10:32
Το θεατρικό 2017 ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τρία έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του νεότερου, και όχι μόνο, ρεπερτορίου: το διήγημα μυστηρίου του Κ.Π. Καβάφη Εις το φως της ημέρας, το άπαικτο έργο του Αριστείδη Αντονά Ο Μηχανισμός του Δωματίου και το διήγημα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου Εις Ελευθερίαν.
Ο μηχανισμός του δωματίου,  του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
14.12.2016 11:31
Η νεοσύστατη ομάδα Apparatus επέλεξε ως εναρκτήρια δουλειά της, την παρουσίαση του άπαικτου θεατρικού έργου του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου». Η παράσταση θα παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Childhood Reflections, ένα μουσικό έργο διάδρασης επί σκηνής στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.12.2016 15:46
Η Mαρία Πελεκάνου, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου παρουσιάζουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το έργο Childhood Reflections.
Εις το φως της ημέρας, του Kωνσταντίνου Καβάφη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
08.12.2016 14:45
Η 33η δράση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ εστιάζει στο καβαφικό έργο και παρουσιάζει επί σκηνής και οθόνης το μοναδικό αφήγημα του αλεξανδρινού ποιητή Εις το φως της ημέρας. Μετά τα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου και το Κάστρο της Άρτας, ο καβαφικός λόγος πλημμυρίζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) στην Αθήνα από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου και για δέκα παραστάσεις.
«Οιδίπους Τύραννος» από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ στο Ηρώδειο
09.09.2016 10:58
Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας που απέσπασε θετικές κριτικές και γοήτευσε το κοινό της Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση στις 22 Σεπτεμβρίου κάτω από την Ακρόπολη.