Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο: θεατρικό αναλόγιο στο Τελλόγλειο

Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο: θεατρικό αναλόγιο στο Τελλόγλειο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας διοργανώνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 18.30 Θεατρικό Αναλόγιο με δωρεάν είσοδο, βασισμένο σε συνέντευξη της Βάσως Κατράκη στον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη.


Τη μεγάλη ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη ενσαρκώνει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Έφη Δρόσου και τον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Θανάσης Ρέστας.


Η συνέντευξη –η οποία προσδιορίζεται χρονικά από τους μελετητές στο 1965, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά η βράβευση της Βάσως Κατράκη στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1966- δημοσιεύεται ολόκληρη στον κατάλογο της έκθεσης του Τελλογλείου για την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο».
 

Η δραματοποιημένη συνέντευξη «Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο» θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Τελλογλείου να «ακούσουν» την Βάσω Κατράκη να «μιλά» για τις σπουδές, την καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία. Για τα πρώτα της βήματα, πώς πήγε στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παρθένη «… μπήκα στου Παρθένη, αλλά τρόμαξα να βγω. Κόλλησα εκεί. Τι να τα κάνω τα άλλα εργαστήρια που ήταν σαπέρα…».


Αργότερα πώς έμαθε από τον Γιάννη Κεφαλληνό «.. . είχε όλον αυτό το θεωρητικό εξοπλισμό και τερατώδη μόρφωση και ενίσχυε όλη τη διδασκαλία του με διάφορα βιβλία που έφερνε στο εργαστήριο…», αλλά και πως απέδειξε ότι μπορεί να κάνει μόνη της βήματα παρακάτω…

«… ήρθε λοιπόν ο Κεφαλληνός και μου λέει: “πού το πας με την πέτρα;”. Του λέω εγώ: “Ξέρω εγώ; Όπου με πάει”. “Δε θα σε πάει, δεν έχει μέλλον. Αν ήταν θα το κάναμε κι εμείς”. Αλλά αυτό το τελευταίο με έβαλε σε πονηριά. Λέω: “Δάσκαλε, θα σου αποδείξω ότι πάει παραπέρα”.»


Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις

Κάθε Κυριακή πρωί στις 12.00 και κάθε Τετάρτη στις 17:00 το Τελλόγλειο πραγματοποιεί οργανωμένες ξεναγήσεις. Οι επιμελητές των εκθέσεων «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner – Verdi: 200 χρόνια», Παναγιώτης Μπίκας, Χριστίνα Τσαγκάλια και Σοφία Τσώχου δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το πολύπλευρο έργο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, αλλά και να ξεναγηθούν στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας μιας όπερας.


Σεμινάρια όπερας

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» το Τελλόγλειο φιλοξενεί μια σειρά σεμιναρίων, masterclasses, με τη σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη

Στόχος του Ιδρύματος είναι αυτή η σειρά σεμιναρίων να οδηγήσει σε μια μεγάλη, τελική συναυλία , όπου επιλεγμένοι, νέοι τραγουδιστές θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από όπερες.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου στις 10 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2013, από τις 10.00 ως τις 18.00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για όποιο από τα σεμινάρια επιθυμεί ή και για τα δύο.

Κόστος: 20 ευρώ για ενεργούς συμμετέχοντες και 10 ευρώ για ακροατές, το κάθε σεμινάριο.

Πληροφορίες: Δευτέρα.-Παρασκευή, 9.00-14.00 στο 2310 247111


Εκθέσεις

Στο Τελλόγλειο φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο οι εκθέσεις «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο», στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών» και η  έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», με χειρόγραφα, προγράμματα παραστάσεων, παρτιτούρες, κοστούμια, μακέτες και σκηνικά από όπερες των δύο μεγάλων συνθετών που έχουν ανέβει στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
«Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», επαναλαμβάνεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
18.01.2017 13:26
Επαναλαμβάνεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε κατά τις πρώτες του παρουσιάσεις, το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
08.12.2016 15:16
Το πρώτο θεατρικό σίριαλ, "Κόκορας", επιστρέφει στο εστιατόριο Ριφιφί με το πρώτο επεισόδιο, που τιτλοφορείται "Η γριά".
Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
23.11.2016 12:03
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου, με αφετηρία τον πίνακα του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου».
Σεξ Λεξικόν - Η Επιστήμη του Έρωτα, του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104
06.10.2016 14:29
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία επιστρέφει στο 104, ύστερα από τις επιτυχημένες συνεργασίες με τα έργα «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σ.Πλαθ και «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Α.Τσούγκου - Γ. Τσαγκαράκη.
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.