Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Έξι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Έξι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στον κύκλο συζητήσεων «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο » που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έξι διακεκριμένοι πεζογράφοι θα ανιχνεύσουν και θα αποκωδικοποιήσουν τη σχέση ιστορίας και μυθιστορηματικής γραφής.


Πρόκειται για συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους έχουν αποτυπώσει κρίσιμες ή και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας όπως τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, τον ελληνικό εμφύλιο, την αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ κραταιού μικροαστισμού της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αλλά και ιστορίες της καθημερινότητας.


Από τις 6 Νοεμβρίου 2013 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2014 και παράλληλα με τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο έχουν προγραμματιστεί έξι συνεντεύξεις-ομιλίες με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013: Θανάσης Βαλτινός: Πεζογράφος, σεναριογράφος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλά από τα σενάριά του έχουν γυριστεί σε ταινίες, κυρίως από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει ασχοληθεί επίσης με το θέατρο καθώς και με μεταφράσεις αρχαίων τραγικών.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013: Μάρω Δούκα: Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.


Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013: Δημήτρης Δημητριάδης: Θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει μεταφράσει Ζαν Ζενέ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Ζωρζ Μπατάιγ, Κώστα Αξελό, Μολιέρο, Σαίξπηρ, Μαργκερίτ Ντυράς, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τενεσί Ουίλλιαμς κ.ά., καθώς και αρχαίο δράμα (Αισχύλο και Ευριπίδη).


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014: Θωμάς Κοροβίνης: Από ετών ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014: Ρέα Γαλανάκη: Έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη γραπτού λόγου και έχει εκδώσει ποιήματα , μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, μελέτες και αυτοβιογραφικά κείμενα.


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014: Μένης Κουμανταρέας: Πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Εντάσσεται, τουλάχιστον χρονολογικά, στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας.


Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 με ομιλίες των σπουδαίων κριτικών της λογοτεχνίας Άρη Μαραγκόπουλου και Γιώργου Αριστηνού.


Μετά το πέρας το κοινό θα έχει τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στον εκάστοτε ομιλητή.

Σχετικές ειδήσεις
Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της ιστορίας - Νικόλας Κάλας
25.10.2016 10:36
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της ιστορίας του Νικόλα Κάλα σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.
24.06.2016 09:22
Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο της Ελένης Στασινού, "Βρωμοθήλυκα" της ιστορίας.
Φευγάτες Ιστορίες - Μιχάλης Δήμας
14.06.2016 11:15
Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορεί το βιβλίο, Φευγάτες Ιστορίες του Μιχάλη Δήμα.
Αγαπημένοι σύγχρονοι συγγραφείς ξαναγράφουν τα πιο γνωστά έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ
22.04.2016 10:38
Τα τελευταία 400 και πλέον χρόνια τα έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ παίζονται αδιάλειπτα στη σκηνή ή διαβάζονται ως βιβλία από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχουν διασκευαστεί επανειλημμένα για να γίνουν προσιτά σε κάθε καινούργια γενιά είτε ως εφηβικές ταινίες είτε ως μιούζικαλ είτε ως γιαπωνέζικες πολεμικές ιστορίες είτε ως ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
Διαβάζω και αλλάζω: Περίπατος βιβλίου
20.04.2016 10:44
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO.