Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Mockob Selim C, από την ομάδα "όχι παίζουμε" στο Βυρσοδεψείο

Mockob Selim C, από την ομάδα

Η ομάδα «όχι παίζουμε» συνεχίζει με συνέπεια την έρευνά της πάνω στη σχέση χορού και θεάτρου, παρουσιάζοντας το Mockob Selim C, μια άκρως «λερωμένη» performance, βασισμένη στο προκλητικό, για την εποχή του, διήγημα του Γ. Βιζυηνού (19ο αι).


Η παράσταση , άλλοτε αιχμηρά, κωμικά, θυμωμένα, τρυφερά, παρακολουθεί την εμμονική αναζήτηση ενός Τούρκου άνδρα, του Μοσκώβ Σελήμ, για αποδοχή από τον πατέρα του, τη μαρτυρική του επιμονή για αναγνώριση και αγάπη απέναντι σε κενά σύμβολα εξουσίας: την οικογένειά του, το στρατό και την κοινωνία.  


Ο περιφρονημένος γιος του Βιζυηνού δε σταμάτησε να αναζητεί τον πατέρα του και ο Joker της ομάδας «όχι παίζουμε» δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί. Αφού τον παρουσίασε μέσα στην εγκαταλελειμμένη αίθουσα της Κ.Ο.Α. (2008-2009), επιδεικνύοντας κάθε βράδυ τη μοναξιά και τη μελαγχολία του, τώρα ο Joker, πιο θεαματικός θηριοδαμαστής από ποτέ, τον περιφέρει ως έκθεμα-φρικιό του περιπλανώμενου τσίρκου του:  από την οδό Ρηγίλλης στη βιομηχανική περιοχή του Βυρσοδεψείου, από τα πρώην πολιτικά γραφεία στις αποθήκες της οδού Ορφέως, από μια κενή αίθουσα ορχήστρας σε μια χωμάτινη σκηνή .  Αυτή τη φορά αφήνει τις αισθητικές και ξεθάβει εκείνη την ελληνικότητα του περιοδεύοντος θεάματος, φωνάζοντας «Νάτος! Νάτος ο Μοσκώβ Σελήμ!»


Σκηνοθετικό Σημείωμα

Σχολιάζουμε το «τσίρκο» της εμμονής μας να ικανοποιούμε κενά σύμβολα εξουσίας.  Παρουσιάζουμε  το θεαματικό, τρυφερό, μαρτυρικό, παράδοξο, αστείο, ζωώδες σύμπτωμα της ανθρώπινης ψυχής να εμμένει και να αντέχει δεινά κι ας χτυπάει διαρκώς σε τοίχο. Παρουσιάζουμε τον «περιφρονημένο γιο» του Βιζυηνού ως το ηρωικό θηρίο που θα κάνει τα πάντα για λίγη συμπάθεια και αναγνώριση.  Παίζουμε με τον Βιζυηνό και την ικανότητά του να περιγράφει το σύμπτωμα μιας εποχής, μέσα από το σώμα των προσωπικών μας σχέσεων και υποθέσεων.


Συντελεστές – διανομή:        
Ηθοποιοί:  Τζίνα Θλιβέρη, Γιώργος Φριντζίλας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης & Ειρήνη Αλεξίου
Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός (επεξεργασία: Γιώργος Σαχίνης)
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Ομάδα παραγωγής: Μαντώ Μελαχροινού & Κώστας Κλίτσας
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος
Video trailer: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Εκπαιδευτής εναέριων πανιών: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Ευχαριστούμε τους Γιάννη Σκουρλέτη και Περικλή Πραβήτα για τη συμβολή τους στη σκηνογραφία και τη Μελίνα Τόπακα για τη μετάφραση του κειμένου σε αγγλικούς υπέρτιτλους.

Τοποθεσία: Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Αθήνα


Ημερομηνία: 1 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2013
Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή. Ώρα 21:00


Τιμή εισιτηρίου: 10€


Πληροφορίες: Τηλ.: 210 34 53 203

Σχετικές ειδήσεις
Ο
30.12.2016 11:55
Το οικογενειακό δράμα "Αύγουστος" του Tracy Letts, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στο Θέατρο Χορν.
28.12.2016 12:12
Το "Buy me" είναι μια devised σπονδυλωτή παράσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει την κατανάλωση ως τρόπο ζωής και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με αυτήν.
01.12.2016 16:21
Στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία του ο "Οιδίπους Τύραννος", η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτανγκοφ, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας.
Miss Omonia, από την ομάδα όχι παίζουμε/ UrbanDig Project στην Πλατεία Ομονοίας
10.11.2016 14:56
Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance “Miss Omonia” στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας. Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών "κάτω από το ορατό" της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “[OUT]TOPIAS” του Μουσείου Μπενάκη.
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.