Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ προσκαλεί φέτος τους μικρούς της φίλους να ζήσουν ένα πολύ πρωτότυπο σιδηροδρομικό ταξίδι με τίτλο “Tα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!”.

Μια ξεχωριστή εμπειρία θεατρικής παράστασης, διαδραστικού ταξιδιού και παιδαγωγικού παιχνιδιού εμπνευσμένη από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της Βρετανής συγγραφέως Έντιθ Νέσμπιτ, “Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν”.

Η Έντιθ Νέσμπιτ υπήρξε η “πρώτη σύγχρονη πεζογράφος για παιδιά” μετακινώντας τον κόσμο της αφήγησης από το φανταστικό σύμπαν των δράκων και των μαγικών ραβδιών στη σύγχρονη πραγματικότητα,  δίνοντας  στους ήρωες της την ευκαιρία να βρουν την ουτοπία, τη χαρά και το όνειρο μέσα στις αλήθειες της ζωής.

Τρία μικρά παιδιά η Μπόμπι, ο Πήτερ και η Φύλλις, που η ζωή τους αλλάζει δραματικά όταν ο πατέρας τους φεύγει μυστηριωδώς από το σπίτι, εγκαταλείπουν την άνετη ζωή στη μεγαλούπολη και μετακομίζουν με τη μητέρα τους σ’ ένα μικρό αγροτόσπιτο δίπλα στα τρένα. Εκεί γίνονται φίλοι με τον σταθμάρχη και ξεκινούν ένα ταξίδι ανακάλυψης, φιλίας και περιπέτειας. Μαζί τους γνωρίζουμε τον κύριο Πέρκς, τον κλειδούχο του σταθμού, τον μυστηριώδη κύριο που ταξιδεύει πάντα με το τρένο των 9.15, τον άγνωστο συγγραφέα που δεν είχε ταυτότητα και τον Τζιμ με το κόκκινο πουλόβερ που περιπλανήθηκε μια μέρα παίζοντας μέσα στο τούνελ.

Ο μηχανοδηγός, ο θερμαστής και ο κλειδούχος του Τρένου υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους και τους ξεναγούν στο κινούμενο βασίλειό τους  ξετυλίγοντας μέσα από ξεχασμένες αποσκευές  την ιστορία των τριών μικρών παιδιών. Πως από μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους βρέθηκαν να ζουν δίπλα στα τρένα και ποιες συναρπαστικές περιπέτειες  έζησαν σ’ αυτό το μαγικό μέρος .
Οι μικροί θεατές όχι μόνο παρακολουθούν και ταυτίζονται με την ιστορία και τους ήρωες αλλά χτίζουν μαζί την αφήγησή της με την καθοδήγηση των ηθοποιών, που είναι παράλληλα παιδαγωγοί και εμψυχωτές. Ταυτόχρονα προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήριά τους, μέσα από μία διαδραστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της παράστασης, στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Έτσι έχουν  τη μοναδική ευκαιρία να περιπλανηθούν βιωματικά στα κεντρικά θέματα του έργου: την αξιοποίηση των ανατροπών στη ζωή μας, τη διατήρηση της ελπίδας, τη φιλία, τη συνεργασία, το μοίρασμα, την πίστη στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή, το δικαίωμα να ονειρεύεσαι, και τέλος τη βεβαιότητα ότι πάντα, σε κάποια στροφή, οι ράγες της ζωής θα σου φέρουν αυτό που επιθυμείς, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να το δεις, όπως ακριβώς… « τα παιδιά που βλέπουν τα τρένα να … πετούν!”

Συνοδοιπόροι στη δημιουργία αυτού του θεατρικού “ταξιδιού” η Τατιάνα Λύγαρη που εμπνεύστηκε το ταξίδι και έχει την σκηνοθετική επιμέλεια, η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου που επιμελήθηκε τη θεατροπαιδαγωγική προσαρμογή του έργου και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη που συνέδραμε στη δόμηση της διαδραστικής συμμετοχής των παιδιών. Η μουσική είναι της Άλκηστης Ραυτοπούλου, τα κοστούμια της Πένυς Κορρέ και οι χορογραφίες της Πέπης Ζαχαροπούλου.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Έλενα Μεγγρέλη και ο Άρης Τσαμπαλίκας.

Διάρκεια παράστασης 1.20′