…και η ζωή του Tennessee Williams βρίθει από σπουδαία γεγονότα. Πώς όμως ζούσε αυτές τις στιγμές ο Tom Lanier Williams (το πραγματικό του όνομα); Ένας χαμογελαστός κύριος με μεγάλα γυαλιά και αραιό μούσι. Γελούσε με την καρδιά του. Υπερδραστήριος σεξουαλικά, παράξενος, οξύθυμος, πέρασε όλη του τη ζωή με δύο βασικούς φόβους: την τρέλα και τη μοναξιά.

«…η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει από στιγμή σε στιγμή στα νεύρα, στο ρυθμό της καρδιάς και στην αντίληψη του καθενός από εμάς.»

Η παράσταση Blue devils of Tennessee εστιάζει στις σχέσεις του Tennessee Williams με τους ανθρώπους της ζωής του και στις στιγμές κρίσης του. Η δομή της παράστασης μοιάζει με αυτή του «Γυάλινου Κόσμου», του περισσότερο αυτοβιογραφικού από τα έργα του. Ο Williams ως αφηγητής και ταυτόχρονα ήρωας του έργου. «Ενός έργου που δεν είναι ρεαλιστικό παρότι είναι η ζωή του. Ή μάλλον ακριβώς επειδή είναι η ζωή του.»

Στιγμιότυπα από τη ζωή του, όπως προκύπτουν από τα ημερολόγια του, ξαναζωντανεύουν στο θολό κόσμο των αναμνήσεων του. Η ατελείωτη μάχη του να ξεφύγει από τους φόβους του. Η ατελείωτη μάχη του να εξιλεωθεί από τις ενοχές του.  Σταθερό καταφύγιο γι’ αυτόν η γραφομηχανή του, μέσω της οποίας δημιουργούσε πρόσωπα που άλλοτε θύμιζαν τον εαυτό του, άλλοτε τη μητέρα του, την αδελφή του, το σύντροφό του. Η συγγραφή δεν ήταν απλά ένας τρόπος έκφρασης για τον Tennessee Williams, αλλά ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Mόνο όταν έγραφε δεν τον επισκέπτονταν οι «μπλε διάβολοί» του, όπως ο ίδιος αποκαλούσε την κατάθλιψη. Προσπάθησε λοιπόν να συμφιλιωθεί, να παλέψει, να παίξει με τους δαίμονές του, λέγοντας ότι: «…αν εξολοθρεύσω τους δαίμονές μου θα χάσω και τους αγγέλους μου.»

Η παράσταση Blue Devils of Tennessee παίζεται στο Θέατρο Φούρνος: Περισσότερες πληροφορίες

*Φράση του Tennessee Williams