Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Erik Satie στις Μορφές Έκφρασης

Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Erik Satie στις Μορφές Έκφρασης

Η Πειραματική σκηνή της ομάδας Μορφές Έκφρασης παρουσιάζει το έργο Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Erik Satie.


Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο αόρατος κόσμος, είναι εκείνος που εμείς αντιλαμβανόμαστε αλλά που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν.  Κάθε παιδί κρύβει στην τσέπη του ένα μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει ένα σπιρτόκουτο σε υπερωκεάνιο.

Ο καλλιτέχνης Satie ως μικρός «αποκρυφιστής» ανακαλύπτει και ξεκλειδώνει νέες πόρτες στο χώρο της μουσικής έκφρασης χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται με τις αποδεκτές “γήινες” φόρμες.

Κάθε μέρα φόραγε το κουστούμι του, ως πραγματικός ηθοποιός και επαναλάμβανε τις σκηνές του, ανάλογα με τη διάθεση του. Με την εκκεντρικότητα του δημιούργησε μια πολύ αναγνωρίσιμη περσόνα, που ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει, μα η πραγματική ζωή για τον Satie βρισκόταν στον αόρατο κόσμο.

Μια λεπτεπίλεπτη μινιμαλιστική προσέγγιση της ζωής , του έργου και της κοσμοθεωρίας του εκκεντρικού γάλλου συνθέτη.


Γιατί το έργο αυτό σήμερα;

Η αντίσταση μας στον «πολύ πολύ πραγματικό κόσμο» που μας επιβάλλουν πλασμένος με οράματα οικονομικής ανέχειας, πνευματικής σύγχυσης και ζοφερού μέλλοντος θα είναι εκείνη που θα μας κρατήσει στην επιφάνεια. Ο δικός μας κόσμος, τα οράματά μας, οι ιδέες μας και τα όνειρά μας αποτελούν το μόνο αληθινό όπλο μας. Ναι, η αντίσταση θα γίνει στον αόρατο κόσμο, σε αυτόν που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει χωρίς τη δική μας βούληση. Ο Erik Satie, υπήρξε μια τέτοια προσωπικότητα, άλλαξε τον κόσμο γύρω του… όταν αποφάσισε να μείνει πιστός στον εαυτό του!

Άννα Σεβαστή Τζίμα


Η παράσταση αυτή είναι η πρώτη της Πειραματικής Σκηνής της ομάδας Μορφές Έκφρασης σε ιδέα –σύλληψη- κείμενα και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι βασισμένη στη μέθοδο Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός η οποία εδώ εφαρμόζεται με πειραματική διάθεση. Η κίνηση του σώματος, ο λόγος και η μουσική συνδιαλέγονται και παίζουν δίνοντας ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Η όλη ατμόσφαιρα της παράστασης κινείται στα πλαίσια του μινιμαλισμού και της αφαίρεσης διατηρώντας  ταυτόχρονα ένα ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται φυσικά όργανα αλλά και ψηφιακές αναπαραγωγές της πρωτότυπης μουσικής της παράστασης, ενώ παίζονται και τρεις συνθέσεις του Erik Satie: Gymnopedie n1, Gnosienne n1, Je te veux.

Επίσης στην παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί και κείμενα που είχε γράψει ο ίδιος ο Erik Satie.


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 13 και 16 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και διακεκριμένους καλεσμένους.


Συντελεστές:
Ιδέα- κείμενα – σκηνοθεσία : Άννα Σεβαστή Τζίμα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παλαιογιάννης

Στον ρόλο του Erik Satie: Ανδροκλής Δεληολάνης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βλασία Βερβέρη,  Ανδροκλής Δεληολάνης,  Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα,  Θοδωρής Λακιώτης,  Πασχάλης Μηλιορέλλης, Μαριλένα Νιάγου, Τάσος Νταβάκος, Δημήτρης Παλαιογιάννης, Ευγενία Παπαδάκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Νικόλας Σιδερίδης, Άννα Σεβαστή Τζίμα

Και τα παιδιά:  Μελπομένη Ζουμπαντή, Νάνσυ Νάκου, Ορέστης Κινδύνης

Σχετικές ειδήσεις
Κερδίστε 40  διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου» στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης!
15.11.2016 15:34
Η παράσταση "Το όνειρο ενός γελοίου", που βασίζεται στο έργο του Ντοστογιέφσκι, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης, με πρωταγωνιστή τον Θωμά Κινδύνη. Το Θέατρο Μορφές Έκφρασης δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του CultureNow.gr να παρακολουθήσουν την παράσταση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 9.30 μ.μ., προσφέροντας 40 διπλές προσκλήσεις!
Το παράπονο του νεκροθάπτου, του Εμμανουήλ Ροΐδη, στον Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης
07.11.2016 16:47
Το παράπονο του νεκροθάπτου, του Εμμανουήλ Ροΐδη, παρουσιάζεται από 13 Νοεμβρίου 2016 στον Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης.
Το όνειρο ενός γελοίου, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης
17.10.2016 12:37
Το Θέατρο Μορφές Έκφρασης παρουσιάζει το Το όνειρο ενός γελοίου, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με τον Θωμά Κινδύνη, σε σκηνοθεσία Άννας Σεβαστή Τζίμα.
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.