Τι μοναδικό θα συμβεί αυτόν τον χειμώνα; Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί στη σκηνή του Black is a!ive στη Θεσσαλονίκη.

Τι μας ενώνει με τα τραγούδια, τις ερμηνείες και την τέχνη τους; Τώρα που οι καιροί άλλαξαν, τώρα που η διασκέδαση έχει αποκτήσει άλλο νόημα, τα πιο ωραία τους τραγούδια, τα πιο λαϊκά τους τραγούδια, τα πιο πολιτικά τους τραγούδια, τα πιο δικά μας τραγούδια θα ακούγονται σε κάθε τους παράσταση. Σαν κάλεσμα, για να βρεθούμε μαζί τους, να τραγουδήσουμε μαζί τους, να εμψυχωθούμε, να θυμηθούμε, να ονειρευτούμε…

«Η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, αλλά μπορεί να τον κάνει καλύτερο, να του μιλήσει για τις ουσιαστικές αξίες με τις οποίες αξίζει να ζήσουμε», λέει ο Θάνος Μικρούτσικος και επιμένει ότι «το κατακερματισμένο “εμείς” δεν βγάζει πουθενά». Τα τραγούδια τους, αυτόν το χειμώνα, ευελπιστούν να γίνουν το «εμείς», το «μαζί».

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει με αριθμούς. Για τους 14.000 θεατές που παρακολούθησαν τις συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου στο Μέγαρο, για τους 9.000 θεατές στο Ηρώδειο… Για τις αμέτρητες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερο να εστιάσει κανείς στη συνεργασία. Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Κότσιρα το 2005, σε μια παραγωγή-αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, που συμπεριλάμβανε τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων», και εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητές του. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Κότσιρας συμμετείχε στις παραστάσεις «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι». «Οι ερμηνείες του στο Ηρώδειο και στις υπόλοιπες συναυλίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ήταν αποκαλυπτικές και για εμένα τον ίδιο και για τον κόσμο… Ο Γιάννης Κότσιρας είναι, αυτή τη στιγμή, ο πιο ολοκληρωμένος τραγουδιστής της γενιάς του». Με αυτά τα λόγια ο Θάνος Μικρούτσικος «σφραγίζει» τη  συνεργασία τους.

Ο Γιάννης Κότσιρας, όμως, με τα 23 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι, με πλήθος χρυσών και πλατινένιων δίσκων αλλά και με τη σταθερή ερμηνευτική και δημιουργική του κατάθεση, όπως πρόσφατα με τον νέο του δίσκο, το «Μουσικό Κουτί», εκτός από τον ρόλο του ερμηνευτή στα τραγούδια τού Μικρούτσικου, θα μας ταξιδέψει και στον δικό του μουσικό κόσμο. Στα τραγούδια με τα οποία τον αγαπήσαμε, αλλά και στα νεότερα που μας προτείνει. Ο ίδιος λέει: «Αυτή η συνάντηση με τον Θάνο Μικρούτσικο είναι ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιείται. Μια πηγή φωτός σ’ αυτή τη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε».

Όσο για τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σταθερή συνεργάτιδα του Θάνου Μικρούτσικου τα τελευταία χρόνια, στη σκηνή του Black is… A!ive, θα ερμηνεύσει πολιτικά τραγούδια του συνθέτη απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας. Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Η σκηνική της παρουσία, ο δυναμισμός της, η αμεσότητά της, το επιβάλλουν. «Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μια τραγουδίστρια δρόμων με αντοχές στον μαραθώνιο… Οι φράσεις, οι λέξεις, οι συλλαβές αποκτούν ζωή στην ερμηνεία της». Τη χαρακτηρίζει ως τη σημαντικότερη ερμηνεύτρια που έχουμε σήμερα στο έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι, δεδομένης της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού που νιώθει για όλες τις τραγουδίστριες που ερμήνευσαν στο παρελθόν τα τραγούδια του. Η Ρίτα Αντωνοπούλου το έχει άλλωστε αποδείξει…

Αυτόν τον χειμώνα θα συμβεί κάτι μοναδικό στο Black is… A!ive. Είναι τα ίδια τα τραγούδια, είναι οι φωνές και οι ερμηνείες, είναι η τέχνη του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Κότσιρα και της Ρίτας Αντωνοπούλου, είναι η ανάγκη μας να τραγουδήσουμε, να εκφραστούμε, να γίνουμε ένα.

«Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται….»

Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά, ενορχηστρώσεις
Άκης Κατσουπάκης: πιάνο, ενορχηστρώσεις
Άκης Γαβαλάς: τύμπανα
Γιάννης Γρυπαίος: Μπάσο
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι
Κώστας Μιχαλός: Κιθάρα
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κορρές

Παραγωγή: Cricos Productions & Menta Art Events