Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Maria Pages: Είμαστε μια λευκή σελίδα που η ζωή πάνω της γράφει

Maria Pages: Είμαστε μια λευκή σελίδα που η ζωή πάνω της γράφει

Η Μαρία Παχές, μία από τις κορυφαίες χορεύτριες φλαμένκο στον κόσμο και χορογράφος στις ταινίες του Κάρλος Σάουρα «Κάρμεν», «Ο Μάγος Έρωτας» και «Φλαμένκο», έρχεται στην Ελλάδα με 25 συντελεστές για να παρουσιάσει τη νέα της δημιουργία με τίτλο «Ουτοπία», στις 8-10 Νοεμβρίου 2013. Με αυτή την αφορμή, ξεκλείδωσε τα μυστικά της Ουτοπίας της αναφέροντας για το φλαμένκο: «Στη Σεβίλλη, η μαγεία γεννιέται ανάμεσά μας. Είναι πολύ πιθανόν ο πατέρας μου να ερωτεύτηκε τη μητέρα μου τραγουδώντας της ένα fandango…»

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό μία μοναδική χορευτική παράσταση . Τι θα δούμε από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου από εσάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;
Maria Pages: Θα δείτε μια από τις πιο πολύπλοκες παραστάσεις φλαμένκο που έχω δημιουργήσει. Σε αυτήν την παράσταση συγκεντρώνω την χορευτική μου ταυτότητα και τονίζω την αφοσίωση μου στην παγκόσμια κουλτούρα. 


Cul.N.: Μπορείτε να μας «συστήσετε» την ιδιαίτερη αυτή παράσταση που έχει τον τίτλο, Utopia;
M.P.: Η Utopía είναι ένα έργο «μίξη», που έχω δημιουργήσει με σκοπό δυο τέχνες να έρθουν σε διάλογο και δυο καλλιτέχνες να αλληλεπιδράσουν: ο χορός και η αρχιτεκτονική, ο Oscar Niemeyer και η María Pagés.


Cul.N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τους συνεργάτες σας
M.P.: Έχω μια καταπληκτική ομάδα. Είναι κάτι παραπάνω από συνεργάτες, είναι φίλοι, «συνένοχοι» στην δημιουργία της ομορφιάς και του συναισθήματος. Είναι πραγματικά  εκπληκτικοί οι «συνταξιδιώτες» μου.


Cul.N.: Πότε ανακαλύψατε τη μαγεία του φλαμένκο;
M.P.: Στη Σεβίλλη, η μαγεία γεννιέται ανάμεσά μας. Είναι πολύ πιθανόν ο πατέρας μου να ερωτεύτηκε τη μητέρα μου τραγουδώντας της ένα fandango.


Cul.N.: Ποιές είναι οι επιρροές που σας έχουν επηρεάσει στην καριέρα σας;
M.P.: Θα σου έλεγα ψέματα αν σου έδινα απλά ένα όνομα. Όπως ξέρεις, είμαστε μια λευκή σελίδα που γεμίζει σιγά σιγά με επιρροές από πολύ διαφορετικές πηγές και προελεύσεις. Στη συναισθηματική μου εκπαίδευση συνυπάρχουν ποιήματα , τραγούδια, αγάλματα, πίνακες, φαγητά, το φως, η θάλασσα, ο κινηματογράφος, το θέατρο… Είμαστε μια λευκή σελίδα που η ζωή πάνω της γράφει.


Cul.N.: Ποια είναι τα συναισθήματά όταν χορεύετε στη σκηνή μπροστά σε διαφορετικό κάθε φορά κοινό, από χώρα σε χώρα;
M.P.: Αισθάνομαι ότι δημιουργώ μια γέφυρα φτιαγμένη από μια λεπτή κλωστή η οποία τεντώνεται καθώς η δραματική ένταση αυξάνεται. Το κοινό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Το σέβομαι γιατί από αυτό εξαρτώμαι.


Cul.N.: Μετά την Ελλάδα, ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας σας;
M.P.: Μετά την Ελλάδα, το Δεκέμβρη θα τον αφιερώσω μαζί με την ομάδα μου, σε εργαστήρια και σεμινάρια σε νοσοκομεία και στις ισπανικές φυλακές. Είναι ένας τρόπος που έχουμε διαλέξει για να βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να έρθουν στα θέατρα. Και μετά θα ξεκινήσουμε την παγκόσμια περιοδεία .


Cul.N.: Αντί επιλόγου, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στο ελληνικό κοινό;
M.P.: Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα. Και για τους μεγάλους λαούς η κρίση είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβούνται. Μια ιστορία σαν την ελληνική δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά έμπνευση για να αναπτυχθούμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μόνο που ακούω τη λέξη Ελλάδα, συγκινούμαι.


Σχετικές ειδήσεις
Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι νέο στο παρόν
16.02.2017 16:26
Μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής σκηνής, η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν, μας μιλά για τη νέα της δημιουργία, Manual Solos, που παρουσιάζεται στο Πόρτα από 16 Φεβρουαρίου.
Σοφία Μαυραγάνη: Μια «ομιλούσα χορογραφία» για το σάλο που ενδέχεται να ξεσπάσει στην Ευρώπη
13.02.2017 14:40
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το πιο πρόσφατο έργο της Σοφίας Μαυραγάνη, με τίτλο «Σάλος», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Η χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, μιλάει στο Culturenow.gr γι' αυτή την χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. | Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου
Γιάννης Μεγαλακάκης: Η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν
16.05.2016 10:37
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές από τα Χανιά, που ταξιδεύουν την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από την τέχνη τους. Αυτό το διάστημα παρουσιάζουν στο Παλλάς μία μουσικοχορευτική παράσταση όπου ο παραδοσιακός χορός παντρεύεται με τον σύγχρονο, με θέματα παρμένα από τον μύθο του μινωικού Λαβυρίνθου. Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη και τα όσα τους εμπνέουν, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας σήμερα.
Χρυσηίς Λιατζιβίρη: Η ζωή είναι κίνηση!
11.05.2016 12:07
Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη και η ομάδα Syndram επιστρέφουν με το νέο τους έργο με τίτλο Η ζωή αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μία παράσταση εμπνευσμένη από την πραγματική ζωή...
Σταύρος Λιτίνας: Ο χορός είναι για μένα μια εκφραστική διέξοδος, μη λεκτική, μια φυγή
07.03.2016 11:23
«Μέσα σε αυτό το φοβερό κλοιό φόβου που ζούμε, δυστυχώς βλέπω όλο και περισσότερες Τζούλιες γύρω μου», μας λέει ο Σταύρος Λιτίνας, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και χορευτής της παράστασης «Δεσποινίς Τζούλια», του του August Strindberg, που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά σε flamenco εκδοχή, στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις!