Η πέμπτη εβδομάδα της AGORA ξεκινά με μουσική. Τέσσερις εκτελέσεις σπουδαίων έργων του Ιάννη Ξενάκη (Psappha-Kottos-Okho-Anaktoria), από το νεοσύστατο σύνολο Kyklos Ensemble, έρχονται να συνομιλήσουν στον ίδιο χώρο με δέκα ξυλόγλυπτα του αυτοδίδακτου γλύπτη Ραϋμόνδου.

Το απροσδόκητο πάντρεμα της γλυπτικής του Ραϋμόνδου με το Kyklos Εnsemble και τη μουσική του Ξενάκη, που επιχειρείται, έχει πολλαπλό σκοπό: επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο ενός λησμονημένου καλλιτέχνη, προωθεί την ιδέα του συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των τεχνών και καταδεικνύει την ικανότητα του έργου τέχνης να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Την Τρίτη 29, την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8μμ στον κεντρικό χώρο της Σοφοκλέους, η μουσική του Ιάννη Ξενάκη θα συναντά  τις γυναικείες μορφές αγγέλων του Ραϋμόνδου.

Στη συνέχεια:

Anja Kirschner & David Panos, Utimate Substance

Η Anja Kirschner και ο David Panos φέρνουν στην AGORA την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 6:30μμ, το video Ultimate Substance. Με αναφορές στην αρχαιολογία, στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά και στα τελετουργικά, το Ultimate Substance (2012) ξεκινά από την υπόθεση ότι η καθιέρωση του νομίσματος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο επέφερε μια βαθιά γνωστική μεταστροφή που αποτέλεσε το κλειδί για τη γέννηση των φιλοσοφικών, επιστημονικών και θεατρικών παραδόσεων της Δύσης. γυρίστηκε μέσα και γύρω από το Νομισματικό Μουσείο, στην Αθήνα και τη Λαυρεωτική, μια πρώην μεταλλευτική περιοχή η οποία προμήθευε το ασήμι που αποτελούσε την υλική βάση στην οποία στηρίχτηκε το οικοδόμημα της κλασικής αθηναϊκής πόλης-κράτους. Μετά την εγκατάλειψη τους κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, τα ορυχεία της Λαυρεωτικής ανακαλύφθηκαν εκ νέου κατά τον 19ο αιώνα, καθιστώντας το Λαύριο την πρώτη βιομηχανική πόλη του νέου ελληνικού κράτους. Η αποσπασματική δομή της ταινίας διερευνά όχι μόνο το πως αυτά τα διαφορετικά χρονικά στοιχεία συνενώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και την επίδραση αυτής της υπόγειας ιστορίας στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη διάκριση ανάμεσα στις αισθητηριακές και αφηρημένες μορφές γνώσης κι εμπειρίας στη σημερινή εποχή.

Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Valentina and Pieterjan invest in themselves

Η Valentina και ο Pieterjan επενδύουν στους εαυτούς τους! Η περφόρμανς από την Valentina Karga και τον Pieterjan Grandry όπου οι καλλιτέχνες αμφισβητούν το μέλλον της εικαστικής τους πρακτικής θα πραγματοποιηθεί στην AGORA την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου στις 8μμ. Εμπνευσμένοι από τη μητέρα της Valentina, η οποία μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις της σε χρυσό, ο διάλογος εξελίσσει την ιδέα της μεταμόρφωσης ενός χρυσού νομίσματος σε έργο τέχνης, ως ένδειξη επένδυσης στους εαυτούς τους, ενδίδοντας στην ξέφρενη μανία του καπιταλισμού να καθυποτάξει τα πάντα, ακόμα και την αισθητική. Με χαλαρή, σχεδόν χιουμοριστική διάθεση, οι δύο καλλιτέχνες υποκύπτουν στον να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, θέμα το οποίο θέτουν αρχικά υπό συζήτηση. Το νέο νόμισμα υποδηλώνει επένδυση στη χρηματιστηριακή αξία του υλικού, αλλά συνάμα και στην καλλιτεχνική του αξία.

Αξία Εργαστήριο

Tο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ξεκινώντας από τις 5μμ από τον κεντρικό χώρο της Σοφοκλέους και στη συνέχεια στο Μηχανοστάσιο θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση του εργαστήριου ΑΞΙΑ, ένα εργαστήριο δίμηνης διάρκειας που εξελίσσεται στην AGORA με τον συντονισμό της Ελπίδα Ρίκου.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν η περφόρμανς CV Blues, από το σύνολο Academia Calling (Ελεάνα Γιαλούρη, Δούκας Καπάνταης, Δημήτρης Καργιώτης, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Ελένη Παπαγαρουφάλη, Ελπίδα Ρίκου, Έλενα Τζελέπη) και η ομιλία Βιομηχανία Βιογραφικών από την Ελένη Παπαγαρουφάλη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση στις διαδικασίες κοινωνικής και πολιτισμικής οργάνωσης στον ελληνικό χώρο). Η Δέσποινα Μαράκη και Η Μαρία Σίδερη (κοινωνικές ανθρωπολόγοι) θα πραγματοποιήσουν το δρώμενο Cherries Fall Where Texts Fail… και η Φανή Μπήτου (εικαστικός – πολιτικός μηχανικός) το εικαστικό project «Zει και Εργάζεται».

Vital Space

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διάδραση και ανταλλαγή απόψεων, η AGORA δε θα μπορούσε παρά να υποδεχτεί στη Σοφοκλέους τη συμμετοχική πλατφόρμα του Vital Space, που ιδρύθηκε το 2010 από την εικαστικό Δανάη Στράτου και τον καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη. Το Vital Space έφερε στην AGORA το «Raising Awareness» προσκαλώντας τον κόσμο της τέχνης να συμμετέχει σε ανοιχτό διαγωνισμό πάνω στο θέμα. Το κάλεσμα αφορά συμμετοχές βίντεο μικρού μήκους, διάρκειας ενός λεπτού, υπό τον γενικό τίτλο EAST|WEST – NORTH|SOUTH: Imperiled Vital Spaces. Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στις 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί στην AGORA η παρουσίαση της φιλοσοφίας, του σκοπού και των δραστηριοτήτων του Vital Space. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν τα έργα των νικητών του ανοιχτού διαγωνισμού Raising Awareness in 60΄΄.

Ρόμβος

Συνεχίζοντας την έρευνά πάνω στα αστικά ηχητικά τοπία ο Ρόμβος ηχογραφεί Αθηναϊκά περίπτερα που διαθέτουν ενσωματωμένα μεγάφωνα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η ηχητική δραστηριότητα αυτών των αστικών deck καταγράφεται σε ένα cassette boxset περιορισμένων αντίτυπων, παραγωγής του Ρόμβου και θα παρουσιαστεί στο Μηχανοστάσιο της AGORA το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στις 8:30μμ.

Fallen Fruit

Το Fallen Fruit είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ συνεργασίας με θέμα τα φρούτα ως θετικό σύμβολο και πρωταρχικό υλικό που μπορεί να συνενώσει τους ανθρώπους και να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας. Το Fallen Fruit δημιουργήθηκε το 2004 από τους David Burns, Matias Viegener και Austin Young, ενώ σήμερα είναι έργο αποκλειστικά των David Burns και Austin Young. Οι δημιουργοί, ως “ακτιβιστές των φρούτων” εξετάζουν μέσω της εικαστικής δουλειάς τους τον ρόλο των φρούτων στη ζωή των ανθρώπων σε σχέση με τον αστικό χώρο και την εξέλιξη της κοινότητας. Οι καλλιτέχνες κατανοούν ότι το φρούτο έχει μοναδικές ιδιότητες ως θέμα και ως υλικό: οικείο μεν αλλά πολιτιστικά συγκεκριμένο. Και δεδομένου ότι τα καρποφόρα δέντρα απαντώνται συχνά σε αστικές γειτονιές, δημιουργούν έτοιμες ευκαιρίες για να σκεφτεί κάποιος τα  ζητήματα του αστικού χώρου και της δημοκρατικής ανταλλαγής.
Για την Αθήνα, οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον μυθολογικό συσχετισμό της πόλης με την ελιά για να δημιουργήσουν το νέο τους πρότζεκτ με τίτλο Sweet Spoon, ή αλλιώς Γλυκό του Κουταλιού. Έτσι την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου στις 12μμ η AGORA προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή συνεργασίας γεμάτη φρούτα και γεύσεις.

Suvi Nurmi, Bankpoetry

Στο Bankpoetry, που ξεκινά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 5μμ., η εικαστικός Suvi Nurmi καλεί το κοινό να συμμετέχει σε ένα κριτικό αλλά παιγνιώδες εργαστήριο ποίησης, στο οποίο νέα κείμενα δημιουργούνται με την οργάνωση λέξεων που έχουν αποκοπεί από το αρχικό τους κείμενο και κολλιούνται με διαφορετική σειρά σε ένα κομμάτι χαρτί. Στην AGORA σαν υλικό για τα ποιήματα θα χρησιμοποιηθούν λέξεις από έναν λόγο που ο Γιώργος Προβόπουλος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε σε συνέδριο με τίτλο “Η Κρίση στην Ευρωζώνη”, στις 23 Μαΐου του 2013. Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις κομμένες λέξεις με μια σειρά που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εντελώς διαφορετικών σκέψεων και ιδεών. Οι λέξεις αποκτούν νέα νοήματα και περιγράφουν πολλά περισσότερα από την σύγχρονη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα έτοιμα ποιήματα αφήνονται αρχικά στον χώρο ώστε να τα διαβάσουν όλοι οι συμμετέχοντες και στη συνέχεια δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

ΟΨΕΙΣ

Από αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα της AGORA εμπλουτίζεται με τις ΟΨΕΙΣ. Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί, με τη συμμετοχή του κοινού, τα έργα της έκθεσης. Μία σειρά από συναντήσεις μεταξύ κοινού, επιμελητών και καλλιτεχνών θα διεξάγονται μπροστά από συγκεκριμένα έργα με σκοπό την ερμηνευτική προσέγγισή τους. Μέσα από διάλογο θα αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ των έργων, των καλλιτεχνικών πρακτικών, ενώ θα συζητηθούν οι συνδέσεις τους με τις θεματικές της φετινής Μπιενάλε.

Αυτή την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου στις 5μμ., ο Μανώλης Μπαμπούσης θα μιλήσει για τη δουλειά του Superstudio στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής αρχιτεκτονικής και για τα έργα του στην έκθεση.

AGORA – ΚΥΚΛΟΣ: Οικολογία

Η τέταρτη εβδομάδα της AGORA κλείνει με τη σειρά συν-ομιλιών του AGORA – KYΚΛΟΣ. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 6:00 μμ, η Οικολογία θα βρεθεί στο κέντρο της τρίτης θεματικής ενότητας του Κύκλου.