Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

An Endless Present: έκθεση “εικόνων”, του Αναστάση Στρατάκη

An Endless Present: έκθεση “εικόνων”, του Αναστάση Στρατάκη

Η γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αναστάση Στρατάκη στην Αθήνα με τίτλο “An Endless Present” την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.Truth claim photography είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Tom Gunning για να περιγράψει την επικρατούσα πεποίθηση ότι οι παραδοσιακές φωτογραφίες απεικονίζουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Δηλώνει ότι ο ισχυρισμός περί αλήθειας  αφορά τόσο στην καταγραφή όσο και στην οπτική ακρίβεια των φωτογραφιών.Οι εικόνες έχουν μια ισχυρή επίδραση στα άτομα, ιδιαίτερα οι " άμεσες εικόνες " λόγω της δυνατότητάς τους να τοποθετούν τον θεατή στην θέση του φωτογράφου, να τον μετατρέπουν σε  "αδιάψευστο μάρτυρα".  Όσο  ισχυρότερη είναι η αισθητική απόλαυση της θέασης τόσο ο θεατής εισέρχεται "αδιαμαρτύρητα" στην θέση του αυτόπτου.Στις "εικόνες" του ο Αναστάσης Στρατάκης χρησιμοποιεί δύο είδη σχεδίου, το ηλεκτρονικό και το παραδοσιακό με μολύβια και μελάνια. Ο θεατής δεν γνωρίζει το κατά πόσον τα πρόσωπα, οι χώροι, τα αντικείμενα και οι λεπτομέρειές τους είναι αληθινά ή κατασκευασμένα.  Αν η στιγμή της καταγραφής είναι μία ή πολλές, αν η τελική εικόνα αναφέρεται σε μία ή σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές ή αν είναι προϊόν επινόησης του καλλιτέχνη.Η σύγχυση επιτείνεται από την χειρονομία του ζωγράφου που αντιπαραθέτει στον «ρεαλισμό» της φωτογραφικής αφήγησης τον «ρεαλισμό» της ζωγραφικής αφήγησης. Αλλού όμως  η «αλήθεια» καταγράφεται από την φωτογραφική εικόνα κι αλλού από το σχέδιο. Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά από πορτραίτα σε εσωτερικούς χώρους με εμφανή τα κοινωνικά αλλά και τα χρονικά χαρακτηριστικά τόσο στην ένδυση των εικονιζομένων όσο και στην αρχιτεκτονική διευθέτηση.

Τι είδους εικόνα βρίσκεται όμως απέναντί μας ;Την σχεδιαστική του δεινότητα και την έρευνά του πάνω στην ίδια την λειτουργία της οπτικής αφήγησης ο Στρατάκης την χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στην κατασκευή της Ιστορικής Αφήγησης. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα έργο με θέμα την εικόνα του «κρυφού σχολειού». Εδώ ο καλλιτέχνης «παίζει» με το μέγεθος ώστε να χαρακτηρίσει την αλήθεια του ισχυρισμού περί υπάρξεως τέτοιου  σχολείου στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στην έκθεση του ΕΜΣΤ με τίτλο Εκ Νέου ο Στρατάκης συμμετέχει με δύο έργα από την ίδια ενότητα.

Τέλος η κατασκευή της ιστορικής αφήγησης και οι διαφορετικές εκδοχές της συγκροτούν ένα τρίπτυχο έργο με θέμα την Κυβέρνηση του Βουνού, που με πρωτοβουλία του ΕΑΜ συνεστήθη στην ορεινή Ευρυτανία.

Σχετικές ειδήσεις
Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
14.10.2016 16:13
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεση του 1977 εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα που «καθρεφτίζουν» με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την έννοια της αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Two voices: Past and Present: Έκθεση με έργα από τη συλλογή της MaLou Art Gallery
04.08.2016 13:55
Το Cronwell Resort Sermilia σε συνεργασία με την MaLou Art Consultig@Gallery οργανώνει την έκθεση ‘’Two voices: Past and Present’’ με έργα Ευρωπαίων, Ρώσων και Ελλήνων ζωγράφων του 20ου και 21ου αιώνα από τη συλλογή της MaLou Art Gallery.
Έκθεση απτικών εικόνων από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών
01.07.2016 13:56
Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, σε συνεργασία με την Πανουκρανική Φιλανθρωπική Οργάνωση «Face to the Truth», με την ευκαιρία του εορτασμού των χιλίων ετών του Ρώσικου Μοναστηριού στο Άγιο Όρος, διοργανώνει έκθεση απτικών εικόνων για άτομα με τύφλωση και αναπηρία στην όραση.
Ανέσπερο Γαλάζιο: Έκθεση του Νίκου Στρατάκη στην S.G. Art Gallery
12.05.2016 13:16
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Νίκου Στρατάκη με τίτλο “Ανέσπερο Γαλάζιο”.
Αθύρματα Εικόνων: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
13.04.2016 13:43
Η Γκαλερί Έρση την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 7.00 μμ εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής με τίτλο Αθύρματα Εικόνων.