Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Άννα Παπαμάρκου: Έχε το νου σου στο παιδί

Άννα Παπαμάρκου: Έχε το νου σου στο παιδί

Όταν δημιουργείς για τα παιδιά, δεν υπάρχει όριο στην φαντασία. Είναι μεγάλη η χαρά της ελευθερίας  της έκφρασης και παράλληλα τεράστια η ευθύνη!

Τα παιδιά είναι ακόμη εύπλαστα. Χτίζουν τα θεμέλια της ζωής τους μέρα με την ημέρα.

Κοιτάζουν τον κόσμο με τα τεράστια μάτια τους και έχουν πίστη κι εμπιστοσύνη πως ό,τι αντιλαμβάνονται είναι αληθινό.

Μεγαλώνουν «διά της μιμήσεως».

Αναλογιζόμενη την τεράστια δύναμη της θεατρικής εμπειρίας, κάθε φορά  που παρουσιάζουμε στη σκηνή έναν «φανταστικό» κόσμο για τα παιδιά του παρόντος, αισθάνομαι πως βάζουμε ένα λιθαράκι για τον «πραγματικό» τους κόσμο στο μέλλον.

Αλήθεια, τί κόσμους δημιουργούμε; Σε τί περιπέτειες τα βάζουμε να  περιπλανηθούν; Έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες τους; Τί τα απασχολεί; Τί θα τους προσφέρουμε; Τί δώρα θα φέρουν πίσω;

Η παράσταση «Πετώντας για την Ειρήνη» προέκυψε από την ανάγκη να συνομιλήσουμε με τα παιδιά, για την αντιμετώπιση της βίας και ιδιαίτερα της ενδοσχολικής, καθώς εμφανίζεται στην κοινωνία μας με αυξανόμενη συχνότητα. Στόχος μας είναι να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν το φαινόμενο της βίας, να μάθουν πώς να την αποφεύγουν, να μην την επιτρέπουν και να μην την επιλέγουν. Επικοινωνούμε μαζί τους χωρίς να προβάλλουμε εικόνες βίας, καθώς πιστεύουμε πως αυτό θα είχε αντίθετα αποτελέσματα στην παιδική ψυχή και συμπεριφορά.

Αναδεικνύουμε τα οφέλη της ομόνοιας και της μη-βίας, πασπαλισμένα με άφθονη μαγική χρυσόσκονη, χιούμορ, ενθουσιασμό και περιπέτειες. Ξεφεύγουμε από τη μάγισσα Διχόνοια, πετάμε πάνω σε δράκους, μαγικά χαλιά και σύννεφα και γεμάτοι αισιοδοξία απελευθερώνουμε την Ειρήνη!

 

Γιατί όταν δημιουργείς για τα παιδιά η φαντασία απελευθερώνεται μέσα από την Αγάπη…


(Σημ.: Ο τίτλος του άρθρου «Έχε το νου σου στο παιδί» είναι στίχος από το τραγούδι «Κάποτε θα’ρθουν» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη και στίχους Λ. Παπαδόπουλου)

 

Info:

Η Άννα Παπαμάρκου σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών και γραφικές τέχνες στον ΑΚΤΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια  της εταιρείας πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Λώτινος Ήλιος».  Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά με στόχο την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών. Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία με παραμύθια και  θεατρικά έργα της. Από το 1994  εργάζεται με παιδιά  κάνοντας θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση ενώ σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλους φορείς έχει προσφέρει καθοδήγηση σε πολυάριθμα βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία. Από το 2001 γράφει σε περιοδικά για παιδιά και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ομάδα Τσόκαρα: Θέατρο που πάει παντού!
28.01.2016 09:36
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου η δημιουργικότητα και η επιβίωση μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι μια δύσκολη υπόθεση, επιλέξαμε έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης μιας θεατρικής ομάδας. Έναν τρόπο που βασίζεται στην συλλογικότητα, την συν δημιουργία και την αλληλεγγύη. Η θεατρική ομάδα Τσόκαρα δεν έχει σκηνοθέτη ούτε παραγωγό, παρά μόνο ισότιμα μέλη με τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις.
Βαλέρια Χριστοδουλίδου: Ο μαγικός κόσμος της «Ονειροχώρας»...
22.12.2015 10:44
Άραγε εσύ θυμάσαι τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί, να μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα ή την πραγματικότητα με όνειρο? Μαγικές επιθυμίες... στιγμές που ήθελες να γίνεις αόρατος & να περιπλανηθείς παντού απαρατήρητος... κι έκλεινες τα μάτια κι όλα γίνονταν με την αναπνοή της φαντασίας σου. Να γίνεις τοσοδούλης & να χωρέσεις μέσα στο παιχνιδοσπιτάκι που σου έκαναν δώρο τα Χριστούγεννα & να παίξεις μαζί με τα μικροσκοπικά σου κουκλάκια ή να πολεμήσεις παρέα με τα στρατιωτάκια σου.
Άρης Τρουπάκης: Η μόνη κορφή που κατακτάς είναι η γνώση πως υπάρχει πάντα μια ακόμα ψηλότερη
07.12.2015 10:18
Τα «Ψηλά Βουνά» είναι τα παιδικά μας χρόνια. Όχι μια οποιαδήποτε στιγμή τους. Είναι εκείνη η παράξενη στιγμή – «τα παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού» λέει ο δάσκαλος που παροτρύνει τους μαθητές ν’ ανέβουν στο βουνό – που σιγά-σιγά κι ανύποπτα η παιδική αθωότητα συναντάει την περιπετειώδη μυρωδιά των πρώτων χρόνων της εφηβείας.
Παναγιώτης Τσιρίδης: Ένα ταξίδι από την μοναξιά στη φιλία, παρέα με τον μικρό κάστορα
09.11.2015 16:59
Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία.
Λένα Τερκεσίδου: Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας
05.11.2015 13:36
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την έννοια της σωστής διατροφής.