Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Άννα Παπαμάρκου: Έχε το νου σου στο παιδί

Άννα Παπαμάρκου: Έχε το νου σου στο παιδί

Όταν δημιουργείς για τα παιδιά, δεν υπάρχει όριο στην φαντασία. Είναι μεγάλη η χαρά της ελευθερίας  της έκφρασης και παράλληλα τεράστια η ευθύνη!

Τα παιδιά είναι ακόμη εύπλαστα. Χτίζουν τα θεμέλια της ζωής τους μέρα με την ημέρα.

Κοιτάζουν τον κόσμο με τα τεράστια μάτια τους και έχουν πίστη κι εμπιστοσύνη πως ό,τι αντιλαμβάνονται είναι αληθινό.

Μεγαλώνουν «διά της μιμήσεως».

Αναλογιζόμενη την τεράστια δύναμη της θεατρικής εμπειρίας, κάθε φορά  που παρουσιάζουμε στη σκηνή έναν «φανταστικό» κόσμο για τα παιδιά του παρόντος, αισθάνομαι πως βάζουμε ένα λιθαράκι για τον «πραγματικό» τους κόσμο στο μέλλον.

Αλήθεια, τί κόσμους δημιουργούμε; Σε τί περιπέτειες τα βάζουμε να  περιπλανηθούν; Έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες τους; Τί τα απασχολεί; Τί θα τους προσφέρουμε; Τί δώρα θα φέρουν πίσω;

Η παράσταση «Πετώντας για την Ειρήνη» προέκυψε από την ανάγκη να συνομιλήσουμε με τα παιδιά, για την αντιμετώπιση της βίας και ιδιαίτερα της ενδοσχολικής, καθώς εμφανίζεται στην κοινωνία μας με αυξανόμενη συχνότητα. Στόχος μας είναι να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν το φαινόμενο της βίας, να μάθουν πώς να την αποφεύγουν, να μην την επιτρέπουν και να μην την επιλέγουν. Επικοινωνούμε μαζί τους χωρίς να προβάλλουμε εικόνες βίας, καθώς πιστεύουμε πως αυτό θα είχε αντίθετα αποτελέσματα στην παιδική ψυχή και συμπεριφορά.

Αναδεικνύουμε τα οφέλη της ομόνοιας και της μη-βίας, πασπαλισμένα με άφθονη μαγική χρυσόσκονη, χιούμορ, ενθουσιασμό και περιπέτειες. Ξεφεύγουμε από τη μάγισσα Διχόνοια, πετάμε πάνω σε δράκους, μαγικά χαλιά και σύννεφα και γεμάτοι αισιοδοξία απελευθερώνουμε την Ειρήνη!

 

Γιατί όταν δημιουργείς για τα παιδιά η φαντασία απελευθερώνεται μέσα από την Αγάπη…


(Σημ.: Ο τίτλος του άρθρου «Έχε το νου σου στο παιδί» είναι στίχος από το τραγούδι «Κάποτε θα’ρθουν» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη και στίχους Λ. Παπαδόπουλου)

 

Info:

Η Άννα Παπαμάρκου σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών και γραφικές τέχνες στον ΑΚΤΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια  της εταιρείας πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Λώτινος Ήλιος».  Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά με στόχο την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών. Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία με παραμύθια και  θεατρικά έργα της. Από το 1994  εργάζεται με παιδιά  κάνοντας θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση ενώ σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλους φορείς έχει προσφέρει καθοδήγηση σε πολυάριθμα βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία. Από το 2001 γράφει σε περιοδικά για παιδιά και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Κουμπλής: Το sold out Φλαμίνγκο επέστρεψε!
03.11.2016 10:52
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής γράφει για την αγαπημένη παράσταση μικρών και μεγάλων «Δεν Είμαι Φλαμίνγκο» που επέστρεψε για 2η χρονιά στο Θέατρο 104.
Βασίλης Νικολαΐδης: Οι τρεις Σωματοφύλακες κι εγώ
17.10.2016 11:46
O Βασίλης Νικολαΐδης γράφει για την σχέση του με το αγαπημένο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, «Οι τρεις Σωματοφύλακες», το οποίο παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ!
Μιχάλης Σιώνας: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - Μια παράσταση για μικρούς & μεγάλους
13.10.2016 13:01
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας γράφει στο Culture Now για την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» της Εταιρείας Θεάτρου Θέση, η οποία "ζωντανεύει" τον κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων στο θέατρο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!
Μόνικα Κασάνη: Summer Camp - Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για τα παιδιά στην Τεχνόπολη
15.06.2016 10:42
Γιατί Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων; Μια καλοκαιρινή εμπειρία περιμένει τα παιδιά σας στην Τεχνόπολη, 100% διαδραστική και διασκεδαστική. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη συνεργασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν να ζουν καλύτερα.
Γιάννης Κατσιγιάννης: Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι!
01.04.2016 11:07
Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…