Η σουηδέζα Liza Marklund, η πιο επιτυχημένη σκανδιναβή συγγραφέας αστυνομικού, συναντά για πρώτη φορά τους έλληνες αναγνώστες της, στα βιβλιοπωλεία Ιανός, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Η Liza Marklund θα μιλήσει με τον δημοσιογράφο και μεταφραστήΑνταίο Χρυσοστομίδη στην Αθήνα και με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο στη Θεσσαλονίκη για τα βιβλία της και την επιτυχία της σειράς με ηρωίδα μια γυναίκα ρεπόρτερ. Θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ».

Ποια είναι η Liza Marklund…

Η Liza Marklund [Λίζα Μάρκλουντ] γεννήθηκε το 1962 στο Πούλμαρκ της Σουηδίας, ένα χωριό κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF. Είναι επίσης συνιδιοκτήτρια των εκδόσεων Piratförlaget, από τους πιο σημαντικούς και πετυχημένους σουηδικούς εκδοτικούς οίκους. Τα αστυνομικά της μυθιστορήματα με ηρωίδα την ακούραστη ρεπόρτερ Άνικα Μπένγτζον (πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στη Σουηδία το δέκατο βιβλίο της σειράς) σημείωσαν αμέσως διεθνή επιτυχία, και τα βιβλία της έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες. Η Μάρκλουντ είναι η μοναδική συγγραφέας που έχει βρεθεί στην πρώτη θέση των ευπώλητων και στις πέντε σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ισλανδία), ενώ κατέχει κι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: ήταν στο νούμερο ένα της λίστας των μπεστ σέλερ επί δεκαεπτά συνεχόμενες βδομάδες και πέρασε στη δεύτερη θέση από άλλο δικό της βιβλίο. Έχει επίσης συγγράψει με τον αμερικανό James Patterson το διεθνές μπεστ σέλερ The Postcard Killers που την έφερε στην πρώτη θέση των ευπώλητων της λίστας των New York Times (η δεύτερη συγγραφέας από τη Σουηδία που φτάνει στην κορυφή της λίστας). Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ αυτών και μια υποψηφιότητα για το βραβείο Glass Key, την υψηλότερη διάκριση για τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία.
Σήμερα η Λίζα και η οικογένειά της μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ της Στοκχόλμης και της Μαρμπέλα στη νότια Ισπανία.

Τα βιβλία της…

Η εμπορική επιτυχία των βιβλίων της –δέκα μέχρι σήμερα– που συνιστούν σειρά, με πρωταγωνίστρια τη δημοσιογράφο Άνικα Μπένγτζον, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι προσφέρει στους αναγνώστες κάτι παραπάνω από μια ευφυή αστυνομική ιστορία: συμπάθεια, κατανόηση και ταύτιση με μια πρωταγωνίστρια που αποπνέει μεγαλείο αλλά και μικρότητα, αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες αλλά και ανασφάλεια, τόλμη αλλά και αδυναμία. Μια συνεχώς εξελισσόμενη και ευμετάβλητη γυναίκα τόσο ενδιαφέρουσα ώστε να επιβιώνει για πολλά ακόμα βιβλία. Κορυφαίοι συγγραφείς του είδους όπως η Patricia Cornwell, ο James Patterson, ο Henning Mankell κ.ά. υπογράφουν μικρότερα αλλά και εκτενέστερα κείμενα με διθυραμβικά σχόλια για τα βιβλία της.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Studio sex, ενώ στις 24 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο Παράδεισος.

 

Η Liza Mrklund για την ηρωϊδα της…

Η Άνικα με συντρόφευε από τότε που ήμουν παιδί. Ήμουν οχτώ χρονών όταν άρχισα να γράφω δραματικές ιστορίες γι’ αυτήν στο σπίτι μου, στο Πούλμαρκ. Το χωριό, τρία αγροκτήματα κι ένα παράσπιτο, βρίσκονται στα αχανή δάση κάτω ακριβώς από τον Αρκτικό Κύκλο, στο βορειότερο τμήμα της Σουηδίας. Ακόμα και τότε η Άνικα αφιέρωνε όλο της τον χρόνο στην καταδίωξη κακοποιών. Ήταν πονηρή και δυνατή, έμπλεκε συχνά σε μπελάδες, αλλά πάντα θριάμβευε στο τέλος. Πλέον έχουμε μεγαλώσει κι εγώ και η Άνικα, ωστόσο οι ιστορίες παραμένουν πάνω κάτω ίδιες.
Θέλω να γράφω για κάποιον με τον οποίο να μπορώ να ταυτιστώ• κάποιον που είναι ακραίος από κάθε άποψη, που έχει αδυναμίες κι ελαττώματα, αλλά παραμένει αληθοφανής• κάποιον που έχει ξεπεράσει τον φόβο και την αγωνία με την οποία εγώ ακόμη παλεύω μέχρι σήμερα, και που με κάνει να πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά. 
Όταν άρχισα να γράφω για την Άνικα Μπένγτζον, είχα πέντε βιβλία στο μυαλό μου. Ακολουθούν την εξέλιξη της Άνικα Μπένγτζον στην εφημερίδα Απογευματινός Τύπος∙ από τα πρώτα, αδέξια βήματα που κάνει ως άπειρη εκπαιδευόμενη, μέχρι να γίνει η απογοητευμένη πρώην συντάκτρια του αστυνομικού ρεπορτάζ. Η προσωπική της ζωή περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια, κι υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Κάθε μυθιστόρημα έχει ένα κεντρικό θέμα, ένα ζήτημα το οποίο φωτίζω από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: μέσω της ιστορίας του εγκλήματος και μέσω της προσωπικής εξέλιξης της Άνικα. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο της ¨Παράδεισος”…

Παράδεισος είναι ένα ίδρυμα το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους να κρυφτούν από τους πάντες, να εξαφανιστούν. Η ρεπόρτερ Άνικα Μπένγτζον έρχεται σε επαφή με μια αυτόπτη μάρτυρα δολοφονίας η οποία έχει ανάγκη αυτό ακριβώς, να εξαφανιστεί. Της προτείνει αυτό το ίδρυμα για να σωθεί, αλλά στη συνέχεια της ιστορίας αποδεικνύεται ότι ούτε το ίδρυμα ούτε η αυτόπτης μάρτυρας είναι αυτό που φαίνονται. Χάρη στη δημοσιογραφική εμπειρία της, η συγγραφέας συνδυάζει το ρεπορτάζ και την έρευνα με το αστυνομικό μυστήριο και υπογράφει ένα απολαυστικό και γρήγορο θρίλερ, που διακρίνεται από ακρίβεια και ζωντάνια, σαν να κοιτάζουμε πάνω από τον ώμο της ηρωίδας.

Έγραψαν για την συγγραφέα…

«Η Liza Marklund είναι μια κατηγορία από μόνη της χάρη στις ευφυείς ιστορίες της, το στιβαρό γράψιμό της και τη ριζοσπαστική άποψή της για την κοινωνία». 
Henning Mankell

«Δεν είναι τυχαίο που η Marklund είναι μία από τις πιο δυναμικές και δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής μας».
Patricia Cornwell

«Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο στα μυθιστορήματα της Liza Marklund είναι ότι απευθύνονται τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά του αναγνώστη: ευφυή και καθηλωτικά. Και σαν να μην αρκούσαν αυτά τα στοιχεία για να τη φέρουν στην πρώτη γραμμή, η Marklund γράφει ζωντανούς και συχνά σπαρταριστούς διαλόγους». 
James Patterson

«Η αφηγηματική της δεινότητα καθηλώνει τους αναγνώστες και τους αναγκάζει να μαντεύουν ως το τέλος τις αναπάντεχες ανατροπές». 
Karin Slaughter