Ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο Φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης 2013

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού πιανιστικού χώρου. Το Φεστιβάλ ξεκινάει με το ρεσιτάλ πιάνου του Θοδωρή Τζοβανάκη.

Βιογραφικό

Θοδωρής Τζοβανάκης

O Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στη Βασιλική Ακαδημία της Σκοτίας και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης αποκτώντας Δίπλωμα Σολίστ και τους μεταπτυχιακούς τίτλους «Konzertexamen» και «Master in performance». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Έχει μελετήσει με τους G. D. Madge, R.Gediga, Δ. Ευνουχίδου, M. Tirimo, A. Radinovitch, P. L. Aimard, A. Lonquich.

Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, αποσπώντας το Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Yamaha Music Foundation of Europe (Y.M.F.E.), το Α΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό νέων σολίστ και το Γ΄ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό D.M.A.R.A. στη Νέα Υόρκη. Έχει συμπράξει με φιλαρμονικές ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Έχει εμφανιστεί σε Διεθνή Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ε.Μ.Μ.Α με την Ορχήστρα των Ολλανδικών Ακαδημιών, Φεστιβάλ Δημητρίων με το Tel Aviv Soloist Ensemble, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου στη Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Βιέννη, Ουτρέχτη, Χάγη, Βόννη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, Τεργέστη, Κολονία, Κάιρο, Λυβίη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Νέα Υόρκη, και αλλού.

Πρώτες εκτελέσεις του περιλαμβάνουν το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του W. Lutoslawski στην Ουκρανία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Οδησσού και στην Ελλάδα με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνία Concertante για Πιάνο και Ορχήστρα του C. Szymanowski με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κοντσέρτο Lousatzak του A. Hovhaness καθώς και το νεανικό κοντσέρτο του L.v. Beethoven (WoO 04) με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα». Από το 1997 συνεργάζεται με την κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα ερμηνεύοντας έργα για κιθάρα και πιάνο, πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο ντουέτο. Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (έξι πιάνα – δώδεκα πιανίστες). Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει σε CD έργα για σόλο πιάνο και έργα για φωνή και πιάνο των Δ. Μητρόπουλου και Α. Ριάδη και έργα για κιθάρα και πιάνο των Τ. Ρωσόπουλου και D. Shostakovich. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας και της Τσεχίας.

Πρόγραμμα

W.A.MOZART: Παραλλαγές σε ντο μείζονα πάνω στο θέμα “Ah, vous dirai-je, Maman”, KV265

L.v.BEETHOVEN: 32 παραλλαγές σε ντο ελάσσονα., WoO 80

F.LISZT: Μπαλάντα αρ. 2, σε σι ελάσσονα, S 171

(διάλειμμα)

F.CHOPIN: Νυχτερινό σε σι ύφεση ελάσσονα,  έργο 9, αρ.1

F.CHOPIN: Σονάτα αρ. 2, σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 35.

•  Grave – Doppio movimento

•  Scherzo

• Marche funèbre: Lento

• Finale: Presto

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σπουδαίοι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κάθε Τετάρτη σε ατομικά ρεσιτάλ και συγκεκριμένα οι: Αλεξία Μουζά-Arenas (30/10), Τίτος Γουβέλης (6/11), Αλέξανδρος Σαρακενίδης (13/11) και Δόμνα Ευνουχίδου (20/11) ερμηνεύοντας σημαντικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.

Στην προσπάθεια να αναδειχθούν πρωτοποριακά events με άξονα το πιάνο, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει στις 27 και 29 Νοεμβρίου 2013, μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη το Piandaemonium, αποτελούμενο από 6 πιάνα και 12 πιανίστες. Το πιανιστικό σύνολο θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δράσης, το Φεστιβάλ διοργανώνει τετραήμερο masterclass πιάνου με τον σπουδαίο πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό Δημήτρη Τουφεξή στο Ωδείο «Μουσικό κολλέγιο» από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου.

Παράλληλα το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει νέους ταλαντούχους πιανίστες στη Θεσσαλονίκη και σε τέσσερις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και συγκεκριμένα στις Σέρρες, στη Βέροια, στη Φλώρινα και στη Δράμα.

Καλλιτεχνική Οργάνωση: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Κυριόσογλου

Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Παντής