Το πρόγραμμα της τέταρτης εβδομάδας της AGORA ανοίγει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 στις 5:30 μμ, με την πρώτη είσοδο από το Open Call της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας στην AGORA.

Γιάννα Ανδρεάδη, ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ

Το ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ είναι ένα φωτογραφικό πρότζεκτ της Γιάννας Ανδρεάδη με συλλογική συμμετοχή, ανοιχτό σε όλους, που επιχειρεί να δείξει μια ανέκδοτη “οικία” και προσωπική όψη της Αθήνας. Το παράθυρο καθορίζει το κάδρο της φωτογραφίας / θέας σαν εικαστικό πλαίσιο. Η κάθε θέα γίνεται και είναι μέρος “έργου” που αναδεικνύει / αξιοποιεί οποιαδήποτε καθημερινή άποψη.
 

Εύα Φωτιάδη και Νίκος Δούλος, Event as a Process, Cities in an Ongoing State of Emergency and the Artists’ Stance

Την ίδια μέρα, στις 7μμ, η Εύα Φωτιάδη και ο Νίκος Δούλος παρουσιάζουν στην AGORA την πλατφόρμα Event as a Process, Cities in an Ongoing State of Emergency and the Artists’ Stance, που έχει από αυτή την εβδομάδα δημοσιοποιηθεί στο website της AGORA: http://athensbiennale.org/event-as-process/.

Σκοπός της πλατφόρμας είναι να διαπραγματευθεί την πόλη ως χώρο αφηγηματικό, ως παράσταση και αναπαράσταση, καθώς και τα περιθώρια λειτουργίας του καλλιτέχνη ως δημόσιου διανοούμενου.

Tην παρουσίαση της πλατφόρμας επιμελούνται οι Εύα Φωτιάδη κι ο Νίκος Δούλος, με την συμμετoχή των: Σοφία Ντώνα (link: http://sofiadona.com/), Βασίλη Νούλα (link: http://www.novamelancholia.gr) και FOUNDLAND (link: http://foundland.info/)

 
Amund Sjøllie Sveen, Economic Theory for Dummies και Τhe Norwegian Way

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου στις 7μμ, ο Amund Sjøllie Sveen θα πραγματοποιήσει στην AGORA την περφόρμανς Economic Theory for Dummies. Ο επαγγελματίας περκασιονίστας και συνθέτης Amund Sjølie Sveen έχει μετατρέψει την καλλιτεχνική του πρακτική, τα τελευταία χρόνια, σε μια πολύ στερεή συζήτηση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων τόσο στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης όσο και στην πατρίδα του τη Νορβηγία.

Το Economic Theory for Dummies (2013), είναι μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη του να κατανοήσει την οικονομία, μια μικρή συμβολή στην απαίτηση του λαού να ανακτήσει την εξουσία από τους πολιτικούς και τους οικονομικούς ειδήμονες.

Ο νορβηγός καλλιτέχνης θα είναι στην AGORA και την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, στις 7:30μμ, με την περφόρμανς Τhe Norwegian Way, μια βουτιά στην εικόνα που έχει η Νορβηγία για τον εαυτό της, στο ζήτημα του πετρελαίου, στην ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας, αλλά και μια εξερεύνηση της δυνατότητας που έχει η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο.

Matei Bejenaru, My Head, My Street…

Την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, στις 7μμ, η AGORA φιλοξενεί στη Σοφοκλέους τον Matei Bejenaru, ιδρυτή της Περιφερειακής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (1997-2008) στο Ιάσιο της Ρουμανίας και συνιδρυτής του Vector Association Στην περφόρμανς My head, my street… ο Bejenaru μας καλεί να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος σχετίζεται με τα γεγονότα εκείνα που δημιουργούν ιστορία σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχής.

 
Αξία Εργαστήριο, Ελπίδα Ρίκου

Tο Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, στις 5μμ στο Μηχανοστάσιο της Σοφοκλέους θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση του εργαστήριου ΑΞΙΑ, ένα εργαστήριο δίμηνης διάρκειας που εξελίσσεται στην AGORA με τον συντονισμό της Ελπίδα Ρίκου.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο Εκπαίδευση+Αξία = Εργασία ↔ Αξία = Εκπαίδευση+Εργασία στην οποία συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Παπαζαφειρίου (εκπαιδευτικός, εικαστικός, William Morris College), Νέλλη Ασκούνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας των εκπαιδευτικών πρακτικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γαλήνη Ηλιοπούλου (εργασιακή ψυχολόγος, συνιδρύτρια του δικτύου Women on Top), Στέλλα Κάσδαγλη (δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια, συνιδρύτρια του δικτύου Women on Top), Κέλλυ Σώκου (mentor) και  Ασημένια Πέτση (mentoree).

Επιπλέον η Μαριλένα Συνοδινού (αρχιτέκτονας-εικαστικός) θα παρουσιάσει το Εικαστικό project Βρίσκεστε Εδώ και οι Εύα Μαραθάκη (εικαστικός) και Ηώ Χαβιαρά (εικαστικός) θα παρουσιάσουν το δρώμενο Unforgiving Measurements.
 

Pil & Galia Kollektiv, A Guide to Office Clerical Time Standards

Το σαββατόβραδο στην AGORA θα κλείσει με την περφόρμανς των Pil & Gallia Kollektiv με τίτλο A Guide to Office Clerical Time Standards (2013), που θα ξεκινήσει στις 8μμ. Οι Kollectiv ερμηνεύουν στην AGORA ένα εταιρικό εγχειρίδιο του 1960 στο πλαίσιο μιας ζωντανής περφόρμανς. Το φυλλάδιο επικεντρώνεται στο χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση ασήμαντων διαδικασιών εργασίας σε ένα γραφείο, από την πλήρη απομάκρυνση των δακτύλων από τα πλήκτρα μιας γραφομηχανής μέχρι το άνοιγμα και κλείσιμο των συρταριών σε ένα φωριαμό.

AGORA – ΚΥΚΛΟΣ: Συνεργασία

Η τέταρτη εβδομάδα της AGORA κλείνει με τη σειρά συν-ομιλιών του AGORA – KYΚΛΟΣ. Προσκεκλημένες στον Κύκλο, ομάδες και πρωτοβουλίες που ψηλαφίζουν ενεργά τα συγκεκριμένα ζητήματα και που θα έχουν χρόνο 10-15 λεπτών για να μοιραστούν τις πρακτικές τους απαντήσεις στο ερώτημα Και τώρα τι;.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, η Συνεργασία θα βρεθεί στο κέντρο της τρίτης θεματικής ενότητας του Κύκλου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, Τράπεζα Χρόνου, Surfers4Life, Ο άλλος Άνθρωπος, Νομαδική Κουζίνα, Συνάλλοις, Ακαδημία Πλάτωνος, κ.α..