Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού: Νίνα Ράπη, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού: Νίνα Ράπη, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Η συγγραφέας Νίνα Ράπη, που διέπρεψε στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου (Gielgud,Soho, Lyric & Southbank Centre…), μιλάει για τους σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας της, για τη σχέση που διατηρεί με την αγγλική όπως και με την ελληνική γλώσσα, για τα πρόσωπα και τις σκιές που κατοικούν τον λογοτεχνικό της κόσμο.
 

Το «Εργαστήρι» αυτό έχει για μας μια ιδιαίτερη σημασία: επειδή το έργο της παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό˙ επειδή η συγγραφέας  επέλεξε πρόσφατα να επιστρέψει στην Ελλάδα, τη στιγμή που πολλοί επιλέγουν ακριβώς τον αντίθετο δρόμο˙ επειδή ο λόγος και η τεχνική της είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με μία από τις πιο ζωντανές εστίες θεατρικής γραφής του κόσμου, το Λονδίνο.
 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα αναγνωσθούν αποσπάσματα από τα κύρια θεατρικά της έργα.
 


Η Νίνα Ράπη κατάγεται από την Καστοριά. Έγραψε τα περισσότερα της έργα (Kissthe Shadow, Edgewise, Reasons to Hide, Angelstate, Lovers, Dreamhouse, Dance ofGuns, Ithaka, όπως και μονόπρακτα, μονολόγους και διηγήματα) στην αγγλική γλώσσα.  Πολλά από τα κείμενά της έχουν βραβευτεί, ανέβει ή παρουσιαστεί στην Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία, την Ινδία. Στην Ελλάδα, πήρε μέρος, το 2010, στις « Αναγνώσεις » του Εθνικού Θεάτρου.
Δίδαξε δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich, και πραγματοποίησε πρόσφατα  ένα σεμινάριο συγγραφής στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

Υπήρξε επίσης για χρόνια αρχισυντάκτρια του πρωτοποριακού περιοδικού BrandLiterary Magazine.

www.nina-rapi.com

Σχετικές ειδήσεις
Play House, του Martin Crimp στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
13.02.2017 10:32
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το έργο του Martin Crimp, Play House, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαργαρίτη.
Ελληνικό Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
04.01.2017 10:32
Το θεατρικό 2017 ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τρία έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του νεότερου, και όχι μόνο, ρεπερτορίου: το διήγημα μυστηρίου του Κ.Π. Καβάφη Εις το φως της ημέρας, το άπαικτο έργο του Αριστείδη Αντονά Ο Μηχανισμός του Δωματίου και το διήγημα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου Εις Ελευθερίαν.
Ο μηχανισμός του δωματίου,  του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
14.12.2016 11:31
Η νεοσύστατη ομάδα Apparatus επέλεξε ως εναρκτήρια δουλειά της, την παρουσίαση του άπαικτου θεατρικού έργου του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου». Η παράσταση θα παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Childhood Reflections, ένα μουσικό έργο διάδρασης επί σκηνής στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.12.2016 15:46
Η Mαρία Πελεκάνου, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου παρουσιάζουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το έργο Childhood Reflections.
Εις το φως της ημέρας, του Kωνσταντίνου Καβάφη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
08.12.2016 14:45
Η 33η δράση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ εστιάζει στο καβαφικό έργο και παρουσιάζει επί σκηνής και οθόνης το μοναδικό αφήγημα του αλεξανδρινού ποιητή Εις το φως της ημέρας. Μετά τα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου και το Κάστρο της Άρτας, ο καβαφικός λόγος πλημμυρίζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) στην Αθήνα από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου και για δέκα παραστάσεις.