Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχθεί τον διεθνούς φήμης Ιταλό πιανίστα Ludovico Einaudi, ο οποίος θα δώσει μια συναυλία την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

Με αυτή την αφορμή, ο Ιταλός καλλιτέχνης μίλησε στο www.culturenow.gr τόσο για τη συναυλία του, όσο και για την καλλιτεχνική του πορεία μέχρι σήμερα, προτού κλείσει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνυμα για τα κοινά χαρακτηριστικά της χώρας του με τη δική μας.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Αφορμή της συνέντευξης, αποτελεί η συναυλία που θα δώσετε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τι θα περιλαμβάνει η συναυλία αυτή;
Ludovico Einaudi: Στην Ελλάδα, θα παίξω μαζί με το μουσικό σύνολο που έχω δημιουργήσει. Στο πρώτο μέρος θα παίξουμε μουσική από το «In a time lapse» και στο δεύτερο μουσική από τις προγενέστερές μου δουλειές, όπως τα Divenire, Nightbook και Una Mattina.

Culturenow.gr: Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το τελευταίο σας άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο «In a time Lapse»;
L.E.: Η βασική έμπνευση του άλμπουμ προέρχεται από μια αντανάκλαση της έννοιας του χρόνου και των διαφορετικών τρόπων μέσω των οποίων μπορούμε να τον βιώσουμε μέσα στη ζωή μας. Διάβασα το βιβλίο του Henry Thoreau και μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο παρατηρούσε τη φύση.

Culturenow.gr: Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως κλασικός συνθέτης, όμως σύντομα αρχίσατε να πειραματιζόμαστε με άλλα είδη και στιλ μουσικής. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη για εσάς;
L.E.: Θεωρώ ότι ο πειραματισμός ήταν πάντα ένα σημείο αναχώρησης, προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι νέο, αφού αν ανατρέξετε στα αριστουργήματα της ιστορίας της μουσικής, όλα εμπεριέχουν νέα στοιχεία. Νομίζω πως αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο, πρέπει να προσπαθήσεις να ενωθείς με διαφορετικούς κόσμους και ιδέες.

Culturenow.gr: Έχετε συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο. Από πού προέρχεται η έμπνευσή σας, όταν θέλετε να γράψετε αυτού του είδους τη μουσική; Ακόμη, ποιοι είναι οι πιθανοί περιορισμοί που εμφανίζονται όταν θέλετε να συνθέσετε μουσική για τον κινηματογράφο, σε σύγκριση με τη σύνθεση μουσικής χωρίς μια συγκεκριμένη θεματική;
L.E.: Όταν δημιουργείς μουσική για μια ταινία, η έμπνευση προέρχεται από την ιστορία και τις εικόνες της. Πρέπει να ψάξεις να βρεις τα σωστά χρώματα στη μουσική, ώστε να αντανακλώνται τα συναισθήματα της ιστορία και οι τρόποι που η ιστορία αναπαρίσταται. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα όρια σε σύγκριση με τη σύνθεση μουσικής χωρίς συγκεκριμένη θεματική, ωστόσο και στην “pure” μουσική, πρέπει να βρεις ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργήσεις.

Culturenow.gr: Υπήρξατε μαθητής του διάσημου συνθέτη Luciano Berio… Πώς ήταν η συνεργασία με έναν τέτοιου βεληνεκούς καλλιτέχνη και ποια ήταν τα πιο σημαντικά στοιχεία που αποκομίσατε από τη συνεργασία σας;
L.E.: Είχα την τύχη να μελετήσω και να εργαστώ δίπλα του, ως βοηθός του. Έμαθα πολλά τεχνικής φύσεως πράγματα από εκείνον όσον αφορά στην ενορχήστρωση και οτιδήποτε σχετίζεται με την πραγματοποίηση ενός μουσικού εγχειρήματος. Την ίδια στιγμή, που προσέφερε την οπτική του τρόπου σύνδεσης της μουσικής με μια ευρεία γκάμα εμπειριών όπως η ανθρώπινη σκέψη, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η επιστήμη.

Culturenow.gr: Αντί επιλόγου, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες, αφού είστε ένας Ιταλός καλλιτέχνης που επισκέπτεται τη χώρα μας και όπως όλοι γνωρίζουμε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια.
L.E.: Ναι! Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να είμαστε θετικοί για το μέλλον μας, τόσο εμείς όσο και εσείς μοιραζόμαστε υπέροχη γη που είναι γεμάτη από ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία που όλος ο κόσμος θαυμάζει. Νομίζω πως πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μοναδικά και όμορφα τοπία που διαθέτουν οι χώρες μας, προτού να είναι πολύ αργά.