Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ludovico Einaudi: Αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο, πρέπει να προσπαθήσεις να ενωθείς με διαφορετικούς κόσμους και ιδέες

Ludovico Einaudi: Αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο, πρέπει να προσπαθήσεις να ενωθείς με διαφορετικούς κόσμους και ιδέες

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχθεί τον διεθνούς φήμης Ιταλό πιανίστα Ludovico Einaudi, ο οποίος θα δώσει μια συναυλία την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

 

Με αυτή την αφορμή, ο Ιταλός καλλιτέχνης μίλησε στο www.culturenow.gr τόσο για τη συναυλία του, όσο και για την καλλιτεχνική του πορεία μέχρι σήμερα, προτού κλείσει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνυμα για τα κοινά χαρακτηριστικά της χώρας του με τη δική μας.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Αφορμή της συνέντευξης, αποτελεί η συναυλία που θα δώσετε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τι θα περιλαμβάνει η συναυλία αυτή;
Ludovico Einaudi: Στην Ελλάδα, θα παίξω μαζί με το μουσικό σύνολο που έχω δημιουργήσει. Στο πρώτο μέρος θα παίξουμε μουσική από το «In a time lapse» και στο δεύτερο μουσική από τις προγενέστερές μου δουλειές, όπως τα Divenire, Nightbook και Una Mattina.

 

Culturenow.gr: Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το τελευταίο σας άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο «In a time Lapse»;
L.E.: Η βασική έμπνευση του άλμπουμ προέρχεται από μια αντανάκλαση της έννοιας του χρόνου και των διαφορετικών τρόπων μέσω των οποίων μπορούμε να τον βιώσουμε μέσα στη ζωή μας. Διάβασα το βιβλίο του Henry Thoreau και μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο παρατηρούσε τη φύση.

 

Culturenow.gr: Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως κλασικός συνθέτης, όμως σύντομα αρχίσατε να πειραματιζόμαστε με άλλα είδη και στιλ μουσικής. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη για εσάς;
L.E.: Θεωρώ ότι ο πειραματισμός ήταν πάντα ένα σημείο αναχώρησης, προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι νέο, αφού αν ανατρέξετε στα αριστουργήματα της ιστορίας της μουσικής, όλα εμπεριέχουν νέα στοιχεία. Νομίζω πως αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο, πρέπει να προσπαθήσεις να ενωθείς με διαφορετικούς κόσμους και ιδέες.

 

Culturenow.gr: Έχετε συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο. Από πού προέρχεται η έμπνευσή σας, όταν θέλετε να γράψετε αυτού του είδους τη μουσική; Ακόμη, ποιοι είναι οι πιθανοί περιορισμοί που εμφανίζονται όταν θέλετε να συνθέσετε μουσική για τον κινηματογράφο, σε σύγκριση με τη σύνθεση μουσικής χωρίς μια συγκεκριμένη θεματική;
L.E.: Όταν δημιουργείς μουσική για μια ταινία, η έμπνευση προέρχεται από την ιστορία και τις εικόνες της. Πρέπει να ψάξεις να βρεις τα σωστά χρώματα στη μουσική, ώστε να αντανακλώνται τα συναισθήματα της ιστορία και οι τρόποι που η ιστορία αναπαρίσταται. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα όρια σε σύγκριση με τη σύνθεση μουσικής χωρίς συγκεκριμένη θεματική, ωστόσο και στην “pure” μουσική, πρέπει να βρεις ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργήσεις.

 

Culturenow.gr: Υπήρξατε μαθητής του διάσημου συνθέτη Luciano Berio… Πώς ήταν η συνεργασία με έναν τέτοιου βεληνεκούς καλλιτέχνη και ποια ήταν τα πιο σημαντικά στοιχεία που αποκομίσατε από τη συνεργασία σας;
L.E.: Είχα την τύχη να μελετήσω και να εργαστώ δίπλα του, ως βοηθός του. Έμαθα πολλά τεχνικής φύσεως πράγματα από εκείνον όσον αφορά στην ενορχήστρωση και οτιδήποτε σχετίζεται με την πραγματοποίηση ενός μουσικού εγχειρήματος. Την ίδια στιγμή, που προσέφερε την οπτική του τρόπου σύνδεσης της μουσικής με μια ευρεία γκάμα εμπειριών όπως η ανθρώπινη σκέψη, η λογοτεχνία , η φιλοσοφία , η επιστήμη.

 

Culturenow.gr: Αντί επιλόγου, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες, αφού είστε ένας Ιταλός καλλιτέχνης που επισκέπτεται τη χώρα μας και όπως όλοι γνωρίζουμε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια.
L.E.: Ναι! Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να είμαστε θετικοί για το μέλλον μας, τόσο εμείς όσο και εσείς μοιραζόμαστε υπέροχη γη που είναι γεμάτη από ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία που όλος ο κόσμος θαυμάζει. Νομίζω πως πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μοναδικά και όμορφα τοπία που διαθέτουν οι χώρες μας, προτού να είναι πολύ αργά.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Φοίβος Δεληβοριάς: Μια τυχαία μέρα κρύβει κάτι αιώνιο
21.10.2016 17:31
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, με αφορμή τις "Best of" παραστάσεις του στον Σταυρό του Νότου, έκανε ένα flashback στην καλλιτεχνική του διαδρομή, θυμήθηκε ήχους και εικόνες, σταμάτησε για λίγο στην δική του «Καλλιθέα», μας άφησε να «κρυφοκοιτάξουμε» στο εργαστήρι της δημιουργίας του και ευχήθηκε στον αγαπημένο μουσικό στέκι του Νέου Κόσμου να «μην φοβηθεί να ομορφύνει».
Kovacs: Τέσσερις συναυλίες για ένα ζεστό κοινό!
04.04.2016 16:16
Η Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για τέσσερις ανοιξιάτικες συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, κάτι που περιμένει με ανυπομονησία! Λίγο πριν ξεκινήσει λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη (ο πρώτος της σταθμός) ξεκλέβει λίγο χρόνο και μας μιλά για αυτές τις συναυλίες και τη μουσική της.