Από την ίδρυση της ορχήστρας των «Κιθαριστών» που είναι γνωστή και ως «100 κιθάρες» -ακόμα και αν είναι πολλοί περισσότεροι- οι συντελεστές, αλλά και ο ιδρυτής Βαγγέλης Μπουντούνης μιλούν για την δυσκολία συντονισμού και κουρδίσματος μιας ορχήστρας νυκτών εγχόρδων αλλά και το «παράδοξο» να παίζουν οι σολίστες, δάσκαλοι και μαθητές μαζί.

Έτσι οι εμφανίσεις τους είναι σπάνιες, όπως και η δισκογραφική τους παρουσία. Κάθε συναυλία τους όμως έχει μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία γιατί το κοινό αγάπησε τον υπέροχο ήχο των «Κιθαριστών».

Η εξαιρετική τους συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2012 ηχογραφήθηκε, μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφορεί σε διπλό CD και DVD από τη Sui Generis Music. Συμμετέχουν 210 κιθαριστές: σολίστες, καθηγητές και μαθητές 30 ωδείων απ’ όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική προσπάθεια που αναδεικνύει την επίμονη, την υπομονή, τη μελέτη και τον ζήλο που επέδειξαν οι νεαροί κιθαριστές σε όλη την διάρκεια των εξαντλητικών προβών.

Στην προσεγμένη έκδοση που κυκλοφορεί θα απολαύσετε εξαίσιες μελωδίες από το κλασικό ρεπερτόριο (Η Άνοιξη – Vivaldi, Χοροί Αναγέννησης), από τον παγκόσμιο κινηματογράφο (Doctor Zhivago, The Godfather Theme), αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι (Το βαλς των χαμένων ονείρων, Ο εφιάλτης της Περσεφόνης), παραδοσιακά τραγούδια από  τον Πόντο, την Θράκη αλλά και από την Ισπανία και το Μεξικό, μελωδίες των Astor Piazzolla (Libertango), Yann Tiersen (La Valse d’ Amelie), κ.ά.

Συμμετέχουν, επίσης, η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα, η σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού, η σολίστ της κιθάρας Μάρω Ραζή, ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης (βιολοντσέλο) και η Λυδία Μπουντούνη (βιολί).

Στην παρουσίαση της δισκογραφικής δουλειάς τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., στον Ιανό ο Βαγγέλης Μπουντούνης και οι «Κιθαριστές» θα παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους.