Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

“Between the Night and the Day and the Day and the Night”: έκθεση του Mat Chivers

“Between the Night and the Day and the Day and the Night”: έκθεση του Mat Chivers

Η Πολιτιστική Καλλιτεχνική Εταιρεία Αισθητικής και Εικαστικής Παρέμβασης και ο Γεράσιμος Καππάτος διοργανώνουν την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Βρετανού καλλιτέχνη Mat Chivers με τίτλο “Between the Night and the Day and the Day and the Night” (Ανάμεσα στη Νύχτα και τη Μέρα και τη Μέρα και τη Νύχτα), που παρουσιάζεται στα πλαίσια του νέου προγράμματος “Art Professionals-In-Athens Residency: Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης και Παραγωγής Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και Εικαστικών Έργων”.

 

Ο καλλιτέχνης εξετάζει τα αντίρροπα φαινόμενα της υποκειμενικής και αισθησιακής σχέσης του ατόμου με τον κόσμο, καθώς και των γεωμετρικών σταθερών που τα διέπουν. Τo έργο του Chivers λειτουργεί (ή ταλαντεύεται) ανάμεσα σε πραγματικότητες (Νύχτα/Μέρα, Σκότος/Φως, Ορατό/Αόρατο, Παρουσία/Απουσία, Κίνηση/Στάση, Πολιτικό/Προσωπικό, Αισθησιακό/Νοητικό) και ανάμεσα σε καλλιτεχνικά μέσα (σχέδιο/βίντεο, γλυπτική/εγκαταστάσεις, ήχος/κίνηση), ενώ εστιάζει στους ενδιάμεσους χώρους που προκύπτουν από αυτές τις φαινομενικά αντίθετες έννοιες και μέσα.

 

Η νέα ενότητα έργων του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Art Professionals-In-Athens Residency επιχειρεί να ερμηνεύσει τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην ομόνοια και στην ενότητα του κοινωνικού συνόλου. Η κεντρική εγκατάσταση με δρώμενα “Roots” εμπνέεται από τις αναλογίες της διμερούς συμμετρίας του ανθρώπινου σώματος και της ασύμμετρης έκφρασής του στον κόσμο.

 

Το έργο ενσωματώνει στοιχεία του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σε μια αινιγματική εμπειρία που αρνείται τις απόλυτες αναγνώσεις. Ο καλλιτέχνης βασίζεται σε αυτήν την αμφισημία της σωματικότητας επιχειρώντας να ανακινήσει νέες σχέσεις μεταξύ της τέχνης και της γεωμετρίας.

 

Το έργο “Roots”, σε σύνθεση του μουσικού Γιώργου Συμεωνίδη και της χορογράφου Ίρις Κάραγιαν, θα εγκαινιάσει και το πρόγραμμα PublicScapes: Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητικές Πρακτικές στο Δημόσιο Χώρο που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Residency στην Πλατεία Μοναστηρακίου στις 23 Νοεμβρίου 2013. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κορυφαίες προσωπικότητες από τις τέχνες, εικαστικούς χορευτές, χορογράφους και αρχιτέκτονες που θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και δράσεις σε σχέση με το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνεται ο δημόσιος χώρος στην Αθήνα.

Συντελεστές:

Εικαστικός: Mat Chivers

Ηχητική Εγκατάσταση: Γιώργος Συμεωνίδης

Χορογραφία: Ίρις Κάραγιαν, Performers: Christina Reinhardt και Νώντας Δαμόπουλος

Επιμέλεια: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα

Σχετικές ειδήσεις
Ornament: ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σκουφά
21.11.2016 11:33
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, με τίτλο «Ornament». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017.
Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
14.10.2016 16:13
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεση του 1977 εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα που «καθρεφτίζουν» με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την έννοια της αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Ai Wei Wei at Cycladic: Late Night Party στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
13.09.2016 14:58
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει Late Night Party στην έκθεση «ΑΙ Weiwei at Cycladic»!
Fireflies in the Night Take Wing: Βραδινές προβολές video art στο ΚΠΙΣΝ
17.06.2016 11:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί το βραδινό πρόγραμμα video art προβολών με τον τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, σε επιμέλεια των Barbara London, Kαλλιόπης Μηνιουδάκη και Fransesca Pietropaolo και με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιμελητή Robert Storr, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale.
Late night tale: ένα solo show του WD στη Sarri12 Gallery
24.02.2016 11:19
Η Sarri12 Gallery εγκαινιάζει στις 3 Μαρτίου 2016 την έκθεση του WD (Wild Drawing) με τίτλο Late night tale.