Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον 19ο στον 21ο αιώνα – Λεύκωμα

Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον 19ο στον 21ο αιώνα – Λεύκωμα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νέος Κύκλος» ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο λεύκωμα υπό τον τίτλο «Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον 19ο στον 21ο αιώνα».

 

Πρόκειται για μία δουλειά σε επιμέλεια της δρ. Θεατρολογίας και Σχολικής Συμβούλου, Φιλολόγων Πειραιά, Κατερίνας Μπρεντάνου και του Ιστορικού Τέχνης, Νίκου Αξαρλή που αποτελείται, εκτός από τις μελέτες των δύο επιμελητών, και από κείμενα των έγκριτων επιστημόνων: Κορνηλία Αξιώτη (αρχαιολόγος), Πολύμνια Θεοδωράκη (Φιλόλογος, master Θεατρολογίας), Αγγελική Κωνστάντιου (Φιλόλογος, master Θεατρολογίας), Άννα Ταμπάκη (Καθηγήτρια Θεατρολογίας – Ιστορίας του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας), Χρυσόθεμις Βασιλάκου (Καθηγήτρια Θεατρολογίας και Ιστορίας Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας) και Ελένη Φεσσά – Εμμανουήλ (Δρ. Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας).

 

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μνημείο, σύμβολο και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, από την ίδρυσή του (1895) έως σήμερα που ολοκληρώθηκε η κτιριακή του αποκατάσταση (2012), αποτελεί το κορυφαίο πολιτισμικό επίτευγμα των Πειραιωτών. Σκοπός του λευκώματος είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και σαφή τρόπο αλλά και με κριτική διάθεση την ιστορική πορεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Στις σελίδες του λευκώματος αυτού παρατίθενται χρονολογικά  τα γεγονότα και οι διαδικασίες που αναδεικνύουν τα ουσιαστικά στοιχεία της ιστορίας του Θεάτρου.

 

Στο λεύκωμα ο αναγνώστης θα ενημερωθεί σχετικά για το πολύτιμο υλικό της παραστασιογραφίας ενός ιστορικού θεάτρου. Οι μελέτες καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία από τη θεμελίωση του Θεάτρου μέχρι την αρχιτεκτονική του αξία, τις παραστάσεις μέχρι το 1922, τα χρόνια του μεσοπολέμου αλλά, τις παραστάσεις μέχρι το 1967 και από τότε μέχρι το 2012 καθώς και την παρουσία του Δημήτρη Ροντήρη στο Θέατρο.

 

Φυσικά, πλούσιο και πολύτιμο είναι και το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το λεύκωμα∙ φωτογραφίες από παραστάσεις και ηθοποιούς, όψεις του Θεάτρου στο πέρασμα των δεκαετιών, εξώφυλλα προγραμμάτων.

 

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.