Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν, όπως καταγράφηκε από τα σχόλια κοινού και κριτικής, επαναλαμβάνεται στο θέατρο Εμπορικόν.

Το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ “ΟΛΕΑΝΝΑ” σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη με τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του συγγραφέα και το παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης και ήταν η πρώτη του παραγωγή με τον θίασο Back Bay Theater. Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς. Στην «Ολεάννα» παρακολουθούμε μια προσπάθεια να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας».

Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό και ελεύθερο, ο Μάμετ τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η ανάγκη και των δύο για Εξουσία και Ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ουτοπική. Ένα αριστουργηματικό έργο που καλεί τον θεατή να σκεφτεί και να πάρει θέση απέναντι σε θεμελιώδη ερωτήματα της εποχής μας.

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων