Τα παιδιά συμμετέχουν στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων (οργανωμένες επισκέψεις σε εκθέσεις, παιχνίδια, εικαστικές εφαρμογές, εργαστήρια) που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών και να εξοικειωθούν με το θεσμό της Μπιενάλε.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, το βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων οι μαθητές ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν ζητήματα δημιουργίας στο σύγχρονο κόσμο και πιο συγκεκριμένα στη Μεσόγειο και να συσχετίσουν ιδέες και νοήματα των έργων της έκθεσης με δικά τους βιώματα.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεματικά workshops για γονείς και παιδιά, προγράμματα εξειδικευμένα για ομάδες ΑΜΕΑ και στοχευμένα προγράμματα για τάξεις που δουλεύουν συγκεκριμένο project έπειτα από συνεννόηση και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων αυτών, καθώς επίσης δημιουργικά εργαστήρια και αυτόνομη εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά.

Αναλυτικά:

Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων

Κεντρική Έκθεση: Παντού αλλά Τώρα
Διάρκεια: έως 31 Ιανουαρίου 2014
Χώρος: Περίπτερο 6, ΔΕΘ

Σε ρόλο ταξιδιωτών- εξερευνητών προσκαλεί τους μικρούς φίλους το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την έκθεση «Παντού αλλά Τώρα».

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται κατά την επίσκεψη στο Περίπτερο 6 και που προτείνονται για το σχολείο ως συνέχεια της επίσκεψης σχετίζονται με τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, αλλά και με το γενικότερο θεωρητικό υπόβαθρο της έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση και προσέγγιση των έργων μέσα από «παιχνίδι ερωτήσεων». Ακολουθούν εικαστικά παιχνίδια (εξερεύνηση τεχνικών των καλλιτεχνών) και ομαδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες (προσέγγιση διαδικασιών δημιουργίας των έργων της έκθεσης).

Οργάνωση, σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΜΣΤ:
Εύη Παπαβέργου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια & Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Η Συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη

Διάρκεια: έως 31 Ιανουαρίου 2014
Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνοδεύει την έκθεση «Η Συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» περιλαμβάνει γνωριμία με τα έργα της συλλογής Κωστάκη και επικεντρώνει στις ιδέες των καλλιτεχνών της παραγωγικής τέχνης και τον τρόπο που αντιλήφθηκαν τον κόσμο οι σουπρεματιστές και οι κονστρουκτιβιστές καλλιτέχνες.

Η επίσκεψη και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και περιλαμβάνει περιήγηση, ασκήσεις παρατήρησης, παιχνίδια πειραματισμού και εικαστικές εφαρμογές.

Ηλικίες: Μαθητές του α. Νηπιαγωγείου, β. Δημοτικού και γ. Γυμνασίου & Λυκείου
Διάρκεια: 1 ώρα για μαθητές νηπιαγωγείου, 1,5 ώρα για μαθητές δημοτικού, 1 ώρα για μαθητές δευτεροβάθμιας.

Οργάνωση, σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΜΣΤ: Εύη Παπαβέργου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια & Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Εφαρμογή: Παράσχος Παναγιωταράς, Άννα Παπαζάκα, Μαρία Μαυροκωστίδου (Συνεργάτες/Αρωγή ΑΜΚΕ)

Αυτόνομη Εκπαιδευτική Δράση για παιδιά και γονείς

Κεντρική Έκθεση: Παντού αλλά Τώρα
Διάρκεια: έως 31 Ιανουαρίου 2014
Χώρος: Περίπτερο 6, ΔΕΘ

Γονείς και παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» στο Περίπτερο 6 στη ΔΕΘ, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν από την είσοδο του χώρου το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, που σχεδιάστηκε από την μουσειοπαιδαγωγική ομάδα του μουσείου ειδικά για αυτούς. Το τετράδιο καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στο χώρο του μουσείου, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο και περιέχει προτεινόμενες δραστηριότητες , παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου- ανηλίκου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης.

Δημιουργικό Εργαστήριο για παιδιά

Παράδοση-Ανατροπή
Διάρκεια: έως 15 Ιανουαρίου 2014
Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Με αφορμή την έκθεση «Παράδοση/Ανατροπή» στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιεί δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Μέσα από επιλεγμένα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα παιδιά εξοικειώνονται με την πρακτική της χειροτεχνίας. Στόχος είναι η βιωματική και καλλιτεχνική εξοικείωση με τις πλαστικές ιδιότητες των υλικών στη δημιουργία διακόσμησης και μοτίβων.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 12/10, 19/10, 02/11 και θα είναι αυτοτελή.

Απαιτείται δήλωση θέσεων τηλεφωνικώς στο 2310 593270
Ηλικίες: 8-12 ετών
Διάρκεια: 2 ώρες (11:00-13:00)
Κόστος: 2€ ανά παιδί

Οργάνωση, σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΜΣΤ: Εύη Παπαβέργου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια & Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Σχεδιασμός & εφαρμογή εργαστηρίου: Παράσχος Παναγιωταράς, Άννα Παπαζάκα, Μαρία Μαυροκωστίδου (Συνεργάτες/Αρωγή ΑΜΚΕ)