Με την ευκαιρία των 20 χρόνων στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη «επιστρέφει», με ανανεωμένα προγράμματα, στην ομορφιά των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη της μητέρας της και σε όλους όσους ταξίδεψαν τις παλιές ιστορίες ως σήμερα, σε νέο χώρο (black box) και σε σταθερή συνεργασία για 3η χρονιά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μια φορά κι έναν καιρό…

Υπήρχαν Δράκοι και Δρακόφιδα, Λάμιες, Γοργόνες και Ξωθιές, ταπεινά σπιτάκια, και πύργοι αψηλοί, γριές φαφούτες και τρανές βασίλισσες, σπηλιές, φαράγγια και απάτητα βουνά, δάση σκοτεινά και άλογα που μιλούν, μέλισσες που βοηθούν κι αετοί που κουβαλούν παλΙκάρια στις πλάτες τους, πηγάδια που κρύβουν μυστικά και πιθάρια που χρυσώνουν ότι βουτήξεις μέσα τους…

Υπήρχαν όμορφες βασιλοπούλες κι έξυπνες μυλωνούδες, μαρμαρωμένα βασιλόπουλα και αστέρια που μιλάνε, δέντρα που κρύβουν κοπελιές και γενναίοι που μεταμορφώνονταν σε φίδια…

Όλα αυτά υπάρχουν ακόμα στα παλιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια, «τα πιο όμορφα του κόσμου»!

Και θα ζωντανεύουν κάθε Κυριακή από τις 13 Οκτωβρίου, από το στόμα της παραμυθούς Σάσας Βούλγαρη στις 12.30, το μεσημέρι Με ιστορίες που αλλάζουν κάθε φορά, με λιτή σκηνική παρουσία, όπως ταιριάζει στα παραδοσιακά παραμύθια, με όχημα την φωνή της, το τραγούδι, την αυτοσχεδιαστική κίνηση και με μουσικά όργανα απ΄όλον τον κόσμο η Σάσα αφηγείται για μικρά και μεγάλα παιδιά… από 4 έως 104 χρονών!

Σχεδιασμός προγράμματος – πρωτότυπη ιδέα – διασκευή κειμένων – αφήγηση – τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη


Σημαντικό! Τα παιδάκια πρέπει να είναι το λιγότερο 4 ετών και να συνοδεύονται οπωσδήποτε από κάποιον ενήλικο! Τα παραμύθια είναι απολαυστικά για όλες τις ηλικίες, γι΄αυτό όποιος θέλει μπορεί να τα ακούσει χωρίς να συνοδεύεται απαραίτητα από παιδάκι!

Καθημερινά οργανωμένες αφηγήσεις για σχολεία:

Διαφορετικά προγράμματα αφήγησης από την προσχολική ηλικία ως και το Λύκειο ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο των μαθητών.

Η Σάσα η παραμυθού… γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα ακούγοντας, λέγοντας, παίζοντας και… τρώγοντας ιστορίες μέχρι που άρχισε να αφηγείται παραμύθια ασταμάτητα – η γλώσσα της ροδάνι! – από το 1993, εδώ και 20 χρόνια, όταν ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα επαγγελματίες παραμυθάδες! Αγαπά πολύ τα παιδιά γι΄ αυτό σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικά κι από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι συνέχεια με παιδιά όλων των ηλικιών, παίζοντας, δημιουργώντας, εκπαιδεύοντας…

Αγαπά πολύ και τα μουσεία, γι΄ αυτό έγινε γνωστή φτιάχνοντας πολλά – πολλά προγράμματα για πολλά – πολλά μουσεία, όπως το Λαϊκής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, το Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – κέντρο Γαία, κ.α.

Ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση, στην ΕΤ 1, το 1998, και πολλά παιδάκια που εντωμεταξύ μεγάλωσαν έρχονται και την ακούνε ακόμα.

Αφηγείται σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες εδώ και 18 χρόνια σε όλες τις ηλικίες από τα προνήπια έως και τα Λύκεια ακόμα και σε Πανεπιστήμια!

Η Σάσα δεν μαθαίνει τα παραμύθια «απ΄ έξω».

Κάθε φορά τα λέει με δικά της λόγια, και γι΄ αυτό ποτέ δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί σε κάθε της αφήγηση: ξαναφτιάχνει τα παραμύθια μαζί με όσους την ακούνε κάθε φορά. Έτσι έκαναν πάντα οι παλιοί παραδοσιακοί παραμυθάδες στους οποίους θέλει να μοιάζει. Έτσι, άλλωστε, έχει πιο πολύ πλάκα: τα παραμύθια είναι κάθε φορά διαφορετικά και γεμάτα εκπλήξεις και εκείνη γεμίζει από νέες ιδέες, λέξεις και εικόνες, εμπνευσμένη από όσα συμβαίνουν εκέινη τη στιγμή.

Επίσης, τραγουδάει, αλλάζει με τρόπο παράξενο τη φωνή της, για να ταιριάζει στην κάθε ιστορία, παίζει μουσικά όργανα απ΄ όλον τον κόσμο, κουνάει χέρια, πόδια και όλο της το σώμα όταν αφηγείται και ζωγραφίζει τα παραμύθια της για να τα θυμάται καλύτερα!

Φέτος έχει τα παραμυθο-γενέθλιά της! 1993 – 2013! Αυτό της φαίνεται παραμυθένιο και απίστευτο, γι΄ αυτό θα τα γιορτάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με πολλές – πολλές ιδέες, εκπλήξεις και φυσικά πολλά – πάρα πολλά, χίλια κι ένα και βάλε κι ακόμα ξαναβάλε… παραμύθια!