Ένα «ταξίδι» στο Ρομαντισμό με τα τρία «αστέρια» του φετινού Διεθνούς Διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα θα μας χαρίσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μία ξεχωριστή συναυλία, στις 15 Οκτωβρίου 2013.

Ο 18χρονος πιανίστας Ραμόν βαν Ενγκελενχόβεν, η 20χρονη κλαρινετίστα Αστριντ ντεν Ντάας και ο 21χρονος βαρύτονος Ραούλ Στέφανι, οι φετινοί νικητές της διοργάνωσης που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση καλλιτεχνών, κριτών και κοινού ως σημαντικό εφαλτήριο για τη μετεξέλιξη των νέων και ταλαντούχων Ολλανδών σολίστ, συμπράττουν σε ένα απαιτητικό δεξιοτεχνικά πρόγραμμα με κορυφαία έργα των Λιστ, Ραβέλ, Σούμαν, Στράους, Μάλερ, Σπορ, Σοπέν, Πουλένκ, Ραμπώ, Μότσαρτ, Μασνέ και Μπιζέ.

Τρεις ανερχόμενοι 20άρηδες μουσικοί, τα τρία «αστέρια» του φετινού Διεθνούς Διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας, συστήνονται στο ελληνικό κοινό μέσα από ένα πλούσιο και απαιτητικό δεξιοτεχνικά πρόγραμμα που απαριθμεί κορυφαία έργα ρομαντικών συνθετών, αποσπάσματα από σουίτες, κοντσέρτα, σονάτες και μπαλάντες, από κύκλους τραγουδιών και μελοποιημένων ποιημάτων των Λιστ, Ραβέλ, Σούμαν, Στράους, Μάλερ, Σπορ, Σοπέν, Πουλένκ και Ραμπώ καθώς και περίφημες άριες του κλασικού ρεπερτορίου των Μότσαρτ, Μασνέ και Μπιζέ.

Οι φετινοί νικητές του Διαγωνισμού υπόσχονται να γοητεύσουν με τη φρεσκάδα και το ταλέντο τους το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που κι αυτό το φθινόπωρο γίνεται κοινωνός και συμπαραστάτης ενός θεσμού ο οποίος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση καλλιτεχνών, κριτών και κοινού ως ένα σημαντικό εφαλτήριο για τη μετέπειτα εξέλιξη προικισμένων Ολλανδών σολίστ ηλικίας 12 έως 19 ετών από το χώρο τόσο της κλασικής όσο και της τζαζ μουσικής.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας – που πήρε το όνομά του από την Πριγκίπισσα Χριστίνα, τη μικρότερη αδελφή της Βασίλισσας Βεατρίκης, γνωστή στην πατρίδα της όχι μόνο ως λάτρη των τεχνών αλλά και ως επαγγελματία μουσικό – διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1968 κι έκτοτε προσφέρει σε ταλαντούχους νέους τη δυνατότητα να εμφανίζονται σε φημισμένες αίθουσες εντός και εκτός Ολλανδίας και να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες συμμετέχοντας σε σεμινάρια τελειοποίησης όπου καλούνται να διδάξουν διεθνούς φήμης σολίστ.

Τη συναυλία ανοίγει ο Ραμόν βαν Ενγκελενχόβεν με το δεξιοτεχνικό τέταρτο κομμάτι από την πρώτη σουίτα του αριστουργηματικού έργου του Φραντς Λιστ (1811-1886) Années de Pèlerinage: Première Année, Suisse S.160 (Τα Χρόνια του Προσκυνήματος: Πρώτος Χρόνος, Ελβετία), Au bord d’une source (Στην άκρη μιας πηγής). Ένα έργο που διαιρείται σε τρεις σουίτες για σόλο πιάνο (Ελβετία, Βενετία-Νάπολη, Ρώμη) κι αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πορεία της ζωής του Ούγγρου ρομαντικού συνθέτη – μιας και χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί – μέσα από την μουσική «καταγραφή» των εντυπώσεών του από την παραμονή του σ’αυτά τα μέρη.

Ο νεαρός πιανίστας ερμηνεύει σόλο και το ιδιαίτερα δημοφιλές έργο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Μωρίς Ραβέλ (1875-1937) Jeux d’eau (Παιχνίδισμα του νερού) που γράφτηκε το 1901 κι αφιερώθηκε από τον ίδιο στον δάσκαλό του, Γκαμπριέλ Φωρέ.

Ενώ στη συνέχεια, συνοδεύει τον βαρύτονο Ραούλ Στέφανι στην ερμηνεία περίφημων τραγουδιών ρομαντικών συνθετών: του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856) και συγκεκριμένα το Myrthen έργο 25: αρ.1, Widmung (Αφιέρωση) – από τον Κύκλο 26 τραγουδιών που ο Γερμανός συνθέτης αφιέρωσε στη σύζυγό του, Κλάρα, σαν γαμήλιο δώρο για να της εκφράσει την αγάπη και την αφοσίωσή του – και το Stille Liebe (Σιωπηλή Αγάπη) από τα 12 Τραγούδια έργο 35: αρ.8 για φωνή και πιάνο σε στίχους του Κέρνερ. Του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949) – αρ. 8 Allerseelen και αρ.1 Zueignung του έργου 10 από τα 8 Τραγούδια από τα «Τελευταία Φύλλα» του. Και το Lieder αρ. 7 Rheinlegendchen από τον Κύκλο μελοποιημένων παραδοσιακών ποιημάτων «Το Παιδί με το Μαγικό Κόρνο» του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911).

Το πρώτο μέρος της βραδιάς κλείνει με το 1ο μέρος (Αllegro) από το Κοντσέρτο για Κλαρινέτο αρ.1 έργο 26 σε ντο ελάσσονα – το πρώτο από τα τέσσερα κοντσέρτα για κλαρινέτο που έγραψε ο Λουίς Σπορ (1784-1859) για το οποίο θα συμπράξουν οι Ενγκελενχόβεν και Αστριντ ντεν Ντάας.

Σειρά έχουν η λυρική και ταυτόχρονα απαιτητική δεξιοτεχνικά Ballade αρ.4 έργο 52 του Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), η μία από τις τέσσερις μπαλάντες για πιάνο του συνθέτη που συγκαταλέγονται στα πιο αξιοσημείωτα και δυναμικά έργα του.

Η Σονάτα για Κλαρινέτο και Πιάνο σε σι ύφεση (1. Allegro tristamente και 2. Romanza) του Φρανσίς Πουλένκ (1899-1936) και το Solo de Concours για κλαρινέτο και πιάνο έργο 10 του Ανρί Ραμπώ (1873-1949).

Ακολούθως, πιανίστας και βαρύτονος θα συνεργαστούν σε πασίγνωστες άριες του κλασικού ρεπερτορίου: την Non più andrai από τη δημοφιλή όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο (1786)του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) σε λιμπρέτο του Λορέντζο ντα Πόντε η οποία ερμηνεύεται από τον Φίγκαρο στο τέλος της πρώτης πράξης.

Την Riez, allez, riez du pauvre idéologue από την τέταρτη πράξη της περίφημης όπερας Δον Κιχώτης (1910) του Ζυλ Μασνέ (1842-1912) καθώς και την φημισμένη Votre Toast (Το τραγούδι του Ταυρομάχου) από την Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875) σε λιμπρέτο Η. Meilhac και L. Halevy, που τραγουδιέται από τον Ταυρομάχο Escamillo καθώς εισέρχεται στη δεύτερη πράξη και περιγράφει το κλίμα από την αρένα της ταυρομαχίας, τις επευφημίες από τα πλήθη και τη φήμη που έρχεται με τη νίκη. Η συναυλία ολοκληρώνεται με την ερμηνεία των 6 Γερμανικών Lieder έργο 154: Erlkönig του Λουίς Σπορ από τους τρεις βραβευμένους καλλιτέχνες του Διαγωνισμού.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας (The Princess Christina Music Concours Foundation) ιδρύθηκε το 1968 για την προώθηση της κλασικής μουσικής και της τζαζ μεταξύ των νέων στην Ολλανδία. Πήρε το όνομά του από την Πριγκίπισσα Χριστίνα – τη μικρότερη αδελφή της Βασίλισσας Βεατρίκης – λόγω της αγάπης που έτρεφε για τη μουσική η οποία και την οδήγησε σε αντίστοιχες σπουδές επαγγελματικού επιπέδου. Στο Διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι Ολλανδοί μουσικοί ηλικίας 12 έως 19 ετών (προερχόμενοι και από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας), οι καλύτεροι από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια τραγουδιού και να εμφανιστούν σε γνωστές αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού διοργανώνονται master classes και, ανά διετία, ένας εθνικός διαγωνισμός τζαζ κι ένας διαγωνισμός για νέους συνθέτες.

Το Princess Christina Music Concours Foundation είναι κάτι παραπάνω από ένας εθνικός διαγωνισμός μουσικής που φιλοδοξεί να δώσει ερέθισμα στους νεαρούς Ολλανδούς καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν και να συνθέσουν ολλανδική μουσική, καθώς τους βοηθά να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να βρουν το δρόμο τους στον κόσμο της μουσικής ως επαγγελματίες. Το Ίδρυμα υποστηρίζεται ευρέως από τις τοπικές κοινωνίες και τον κόσμο των επιχειρήσεων ενώ έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία) με δραστηριότητες που οργανώνονται μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών για συναυλίες, εργαστήρια και masterclasses. Ετησίως, στους επιτυχόντες του Διαγωνισμού δίνεται η δυνατότητα να δώσουν πάνω από 200 συναυλίες σε φημισμένες Αίθουσες τόσο της Ολλανδίας όσο και του εξωτερικού, ανάμεσά τους και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που τους φιλοξενεί αρκετά χρόνια τώρα, κάθε φθινόπωρο.

Η Αστριντ ντεν Ντάας (1993) άρχισε να παίζει κλαρινέτο στην ηλικία των 8 χρονών. Στα 14 της έγινε μέλος της Ορχήστρας Νέων Frisian όπου ανέπτυξε την αγάπη της για τη μουσική. Πολύ γρήγορα έγινε δεκτή στο Τμήμα Νέων Ταλέντων του Ωδείου Prins Claus στο Γκρόνινγκεν όπου σήμερα φοιτά με καθηγητή τον Céleste Zewald. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας το 2012 και το δεύτερο βραβείο στους Εθνικούς Τελικούς του ίδιου διαγωνισμού το 2013.

Ο Ραμόν βαν Ενγκελενχόβεν (1995) άρχισε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 6. Το 2005 σπούδασε με τον Eric Noya κι από το 2009, σε σταθερή βάση, παίρνει μαθήματα από τον Wibi Soerjadi. Έχει παρακολουθήσει master classes με τον Jan Wijn και τον Μιχαήλ Voskresensky. Από φέτος τον Σεπτέμβρη φοιτά στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Το 2012 ο Ραμόν έλαβε το πρώτο βραβείο στον ολλανδικό Διαγωνισμό Πιάνου Steinway & Sons, εκπροσωπώντας στη συνέχεια τις Κάτω Χώρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το 2013 έλαβε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας. Έχει επίσης επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στον Ευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Lions που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2013. Ο Ραμόν έχει παίξει μεταξύ άλλων στο Concertgebouw του Άμστερνταμ και το Laeiszhalle στο Αμβούργο της Γερμανίας. Έχει επίσης ερμηνεύσει ζωντανά για το ολλανδικό Radio 4 ενώ δίνει τακτικά συναυλίες και ρεσιτάλ.

Ο Ραούλ Στέφανι (1992) άρχισε να μελετά πιάνο και να παίρνει μαθήματα τραγουδιού σε νεαρή ηλικία. Σήμερα σπουδάζει κλασικό τραγούδι με τους Hanneke Kaasschieter και Xenia Meijer στο Ωδείο του Tilburg (Ολλανδία). Έχει ήδη εμφανιστεί ως «Porgy» στην όπερα του Τζωρτζ Γκέρσουϊν Porgy & Bess, ως «Toby» στην όπερα Medium (Το Μέντιουμ) του Τζιαν Κάρλο Μενότι και ως σολίστ στην οπερέτα Die Fledermaus (H Νυχτερίδα) του Γιόχαν Στράους. Τον περασμένο Ιούλιο ερμήνευσε το ρόλο του Αινεία στην όπερα μπαρόκ Διδώ και Αινείας του Χένρυ Πέρσελ. Ο Ραούλ έχει ασχοληθεί επίσης με το είδος του lied. Έχει ερμηνεύσει Liederkreis και Dichterliebe του Ρόμπερτ Σούμαν και τον Κύκλο Τραγούδια του Ταξιδιού του Βον Γουίλιαμς. Όπως επίσης σολιστικά μέρη σε διάφορα ορατόρια και καντάτες του Μπαχ (όπως Τα κατά Ματθαίον Πάθη και Τα κατά Ιωάννην Πάθη) αλλά και τον Μεσσία του Χαίντελ. Έχει παρακολουθήσει master classes με τους Margreet Honig, Hubert Delamboye, Maarten Koningsberger, Roger Braun, Wilma Bierens και Pia Douwes ενώ συμμετείχε και στα Θερινά Τμήματα του Ωδείου του Άμστερνταμ. Ο Ραούλ βραβεύτηκε στον φετινό Διαγωνισμό Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας.