Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: Ο Βιασμός - Joyce Carol Oates
Δημοσίευση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013 14:36
Βιβλίο: Ο Βιασμός - Joyce Carol Oates

Η Joyce Carol Oates, είναι μία από τις πιο διακεκριμένες Αμερικανίδες συγγραφείς, έχοντας αποσπάσει πληθώρα βραβείων στην διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

 

Ένα από τα βιβλία της, είναι και "Ο Βιασμός", ο οποίος επανακυκλοφόρησε σε νέα, συλλεκτική, οικονομική έκδοση , από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Και πραγματικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να διαβάσει και να το έχει στη βιβλιοθήκη του, για να του θυμίζει την ασχήμια του κόσμου μας, αλλά και την αθλιότητα ενός κοινωνικού και δικαστικού συστήματος, που πολλές φορές, δεν είναι αρκετά ικανό για να λάβει τα μέτρα που πρέπει, πολύ περισσότερο δε, να τιμωρήσει αυτούς που πρέπει, όχι για παραδειγματισμό, αλλά επειδή αυτό είναι ηθικά το σωστό.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Η Τίνα, είναι μια νέα γυναίκα η οποία πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού, το βράδυ της 4ης Ιουλίου, αφημένη από τους δράστες σε ένα βρωμερό λεβητοστάσιο, να ξεψυχήσει. Μάρτυρας του περιστατικού, η δωδεκάχρονη κόρη της η οποία, μπορεί να μην βιάστηκε, αλλά κακοποιήθηκε βάναυσα από την ομάδα των σαδιστών νεαρών. Όταν η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια, η Τίνα και η κόρη της, θα καταλάβουν πόσο βρώμικο και σάπιο είναι το δικαστικό σύστημα, μα πάνω απ' όλα, πόσο βρώμικη και σάπια είναι η ίδια η κοινωνία που ζούνε, η οποία και μοιάζει διχασμένη μπροστά στην κατάσταση. Και εκεί που οι ίδιες εγκαταλείπουν κάθε ελπίδα, μέρα με τη μέρα, ένας άντρας θα σταθεί σιωπηλός σύμμαχος στο πλευρό τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η δικαιοσύνη, δεν αποδίδεται πάντα με τον τρόπο που θα έπρεπε.

 

Αν και μικρό σε έκταση, το βιβλίο της Oates, καταφέρνει να συνταράξει τον αναγνώστη, σε πολλαπλά επίπεδα. Χωρίς να χρησιμοποιεί ακραία περιγραφικές εικόνες, αφού είναι ξεκάθαρο πως πρόθεσή της δεν είναι να σοκάρει, αλλά να προβληματίσει, καταφέρνει να μας μεταφέρει την χυδαία και αποτρόπαια εικόνα ενός ειδεχθούς εγκλήματος με γλώσσα απλή και ρέουσα που όμως, τσακίζει κόκαλα και συνειδήσεις. Σκοπός της, είναι να αναδείξει την τραγικότητα ενός γεγονός όπως είναι ο βιασμός, αλλά και τις συνέπειες που έχει για τα θύματα, όχι μόνο σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά, αλλά σε συνδυασμό με την απόρροια της συμπεριφοράς της ίδιας της κοινωνίας απέναντί τους. Ακόμα και ο τρόπος αφήγησης που επιλέγει η συγγραφέας, δεν είναι τυχαία. Είναι μέσα από τα μάτια της κόρης της Τίνας, αλλά σαν να μην είναι κι εκείνη θύμα. Σαν να είναι παρατηρητής σε ένα χαμένο παιχνίδι που οι συνέπειές του, δεν έχουν επίδραση πάνω τους. Και όμως, έχουν!

 

Μια τραγική ιστορία, ένα κατηγορώ απέναντι στο δικαστικό και κοινωνικό σύστημα της σύγχρονης κοινωνίας που όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει στάσιμη, ένας άκαρπος, θεωρητικά, αγώνας που με τον δικό του τρόπο οδηγεί στη λύτρωση... Μπορούμε να πούμε πως "Ο Βιασμός", είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις και που μας προτρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα δικαιοσύνη. Μας προκαλεί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη, να μπούμε στην θέση των θυμάτων, τους θύματος, των παρατηρητών των εξελίξεων, των ανθρώπων εκείνων που καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Και ναι, τα καταφέρνει, με τρόπο απλό και άμεσο, με έναν τρόπο που σε σημαδεύει και που μετά το πέρας της ανάγνωσης, αιχμαλωτίζει το μυαλό σου, μην επιτρέποντάς σου να κάνεις άλλες σκέψεις. Ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο, αξίζει και πρέπει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.

 

Το βιβλίο της Joyce Carol Oates, Ο Βιασμός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.